bips har lavet en omfattende undersøgelse blandt deres medlemmer, der stiller skarpt på brugen af BIM i Danmark. Men inden Detektor sender mig (og bips) på skærmen, skal det nævnes at en “omfattende undersøgelse” i Danmark betyder, at 189 besvarelser er modtaget, og alle kommer fra “bips’ netværk”, hvilket må formodes at være CAD/BIM-interesserede, som fra EDB-maskinernes vugge har haft hjelmen spændt og stadig afventer et smukt “efter-liv” i de evige BIM-marker. – Når det er sagt, kan man i “BIM Survey 2014″ tage temperaturen på, hvor BIM er for de mest entusiastiske danske tegnestuer.
Undersøgelsen rammer bredt i branchen, som forventet med en overrepræsentation af arkitekter og underrepræsentation af de udførende.
Dog er det interessant at se, at den største gruppe af besvarelser, kommer fra virksomheder med mellem 100-500 ansatte, hvilket ikke kan dække over mange danske arkitekttegnestuer, men formentlig hovedsageligtingeniører og entreprenører.
Nu er vi skarpere på, hvem der er der har givet de svar, som vi nu skal dykke ned i.
Hvilken software bruger denne del af branchen? 65% benytter Revit, 49% AutoCAD (Hmm. Det vil sige, at 19% af virksomhederne benytter Revit, helt uden AutoCAD!?!), 10% benytter ArchiCAD (den lave andel, viser at arkitekterne er i undertal i undersøgelsen) og 6% benytter Microstation. Ingen nyheder hér heller…
Nu kan man se, hvad brugerne benytter BIM til. Det lyder rimeligt, at 83% genererer tegninger fra modellen og 69% laver 3D-visualiseringer, men at omkring 60% eksporterer IFC-modeller og laver kollisionskontrol, f.eks. med Solibri Model Checker, lyder umidelbart som højere end jeg vil vurdere branchen generelt. Det samme gælder BIM-baserede tidsplaner (4D) og priskalkulation (5D), som jeg ikke tror at 17-25% af branchen benytter BIM-til i f.eks. Sigma eller Vico.
Over halvdelen af de adspurgte melder også at de har implementeret BIM på størstedelen eller på alle projekter, mens kun 16% står tilbage f.eks. med AutoCAD og Sketchup. Vi har helt klart fat i “hovedet på slangen”, og den “lange hale” af rådgivere og udførende er formentlig ikke blevet spurgt. 2% ved ikke i hvilket omfang de har implementeret BIM, hvilket man nok skal tænke lidt over, hvis man selv har svaret i denne kategori.
Overrepræsentationen af BIM-kompetente besvarelser ses måske mest tydeligt, når man bryder svarene ned i faggrupper og kan læse, at 27% af entreprenørerne har implementeret BIM på alle projekter. Dette svarer godt nok kun 4 entreprenører, der påstår dette, men det er stadig 4 virksomheder, som jeg ikke selv har mødt på de danske byggepladser! Ej heller 10% af driftsherrerne, tror jeg man generelt kan forvente benytter BIM på alle projekter…
Og igen kan man slå tvivl omkring hvorvidt hver fjerde virksomhed i byggebranchen med under 16 medarbejdere har implementeret BIM på alle projekter. – Især når man hved, hvor mange arkitektvirksomheder der findes i Danmark med 1-3 medarbejdere, som måske mener at investeringen i BIM-software og uddannelse har en noget lang tilbagebetalingstid.
Hvis man hopper ind i begrundelserne til at benytte BIM, er der heldigvis kun 5% af de adspurgte, som mener at BIM medfører ringere arkitektur, hvilket jeg er helt enig i. Modsat er der så 9% der mener, at BIM ikke understøtter et “skræddersyet design”, hvilket må betyde, at de synes BIM er bedst til at gentage de samme løsninger igen og igen. Hmmm. Det er efter min mening mere et spørgsmål om at vælge det rette værktøj og om at implementere korrekt, end et spørgsmål om hvorvidt BIM understøtter muligheden…
Kræver BIM ændring i virksomhedernes workflow og procedurer? – Ja, gu’ fanden gør det det! – Ellers ville man jo ikke opnå den effektivitetsforbedring, merinformation og fejlreduktion, hvis man i virkeligheden arbejdede som i CAD.
Sjovt nok mener virksomheder, som ikke har implementeret BIM, at deres kunder ikke efterspørger det, mens de virksomheder der arbejder med BIM, har kunder der efterspørger det. – Jeg kan ikke købe bøffer hos min bager, men jeg tror nu heller ikke, at det er noget, som min bager oplever en stor efterspørgsel efter. Betyder det, at der ikke er en stor efterspørgsel efter bøffer? Nej, og måske er der en tovejs kommunikation, hvor rådgivere som er dygtige til BIM og som har opnået store fordele, vil anspore deres kunder til at efterspørge denne arbejdsmetode for at spare penge og samtidig løfte kvaliteten. Samtidig går bygherrer som ønsker BIM vel til rådgivere, som tilbyder BIM…
Omkring klassifikation, må man erkende, at selv i bips’ eget netværk er SfB-systemet det mest brugte, med “eget system” på anden pladsen og “ved ikke” på tredjepladsen. DBK er mindst 10 år gammelt og bliver brugt på ca. 15% af opgaverne, mens CCS rammer knapt 20% af brugerne i bips’ netværk.
Største delen af besvarelserne er positive overfor IKT-bekendgørelserne og ønsker yderligere krav til BIM og digitalisering. – Det er toner, som falder godt i tråd med hvad vi oplever i “marken”. Så nu må man håbe, at de offentlige bygherrer er parate til at skrue op for flere krav…
Det er altid spændende at se nogle undersøgelser der sætter tal på brugen og oplevelsen af BIM. Det havde dog været væsentlig mere brugbart for alle, hvis man havde betalt et analyseinstitut for at foretage en repræsentativ undersøgelse, der rammer byggebranchen bredt nok til at kunne sige præcist, hvor stor udbredelsen af BIM er, hvilke programmer der bliver brugt, hvor stor en del af virksomhedernes projekter der kører BIM og hvilke fordele brugerne opnår. Jeg er sikker på, at en sådan undersøgelse ville vise nogle helt andre tal, end en online undersøgelse i en digitaliserings-organisations netværk.
Jeg synes alle bør læse sig igennem bips’s undersøgelse på trods af forudsætningerne. Det er spændende læsning. Hele undersøgelsen kan downloades hér >>
Arkiveret under:Debat, Nyheder, Set på nettet Tagged: archicad, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, bips, erfaringer, IFC, implementering, revit, software, udveksling
