Der er to slags hunde – hunhunde og hanhunde – og det er let at kende forskel. – Med kaniner er det meget sværere at kende forskel på hanner og hunner, hvilket har skabt mange problemer for børn og deres forældre i tidens løb.
Med rådgivere i byggebranchen er der også to slags, når det kommer til BIM: Dem der synes IFC er et fantastisk værktøj til at udveksle data mellem byggeriets parter, og dem der synes at IFC er dårligt, og derfor skal alle arbejde i det samme program som dem selv.
Når man vælger sin rådgiver, vælger man derfor samtidig, om man vil have en rådgiver, der kan arbejde med de data-formater, der lader informationerne flyde frit mellem masser af specialister og deres specialiserede programmer, så man kan trække på alle de fantastiske muligheder BIM bringer, eller om man vil satse på en rådgiver, der endnu ikke har fået sit eget program til at fungerer godt nok, til at kunne arbejde med åbne fil-formater.
Hvis man som bygherre vil vælge sine rådgivere ud fra hvem der er bedst til opgaven (frem for hvem der har samme software som de andre) og vil kunne åbne projekt-filerne om mange år (uden at skulle finde en computer med samme software som dengang projektet blev skabt), er det nødvendigt at arbejde med åbne fil-formater som PDF og IFC. Dette er måske også årsagen til, at IFC-udveksling er et krav for alle offentlige projekter, ikke bare i Danmark, og ikke bare i hele Norden, men også i det meste af Europa, USA og resten af verden.
Nogle gange støder man på bygherrer, der har valgt rådgivere der ikke kan finde ud af at udveksle IFC-filer. Derfor er de blevet rådgivet til at bede om to forskellige fil-typer til alle afleveringer: Både IFC-filer og Revit-filer. IFC-filer fordi loven kræver det og Revit-filer, fordi rådgivernes IFC-filer indeholder for mange fejl. D.v.s. at de ansvarspådragende IFC-filer der er krav til, ved man er fejl behæftede og man accepterer det! De steder, hvor man kun kræver IFC-filer, finder rådgiverne sjovt nok hurtigt ud af at udveksle IFC (det er jo ikke ligefrem hjerne-kirurgi), da de ellers ikke er med på holdet. – Så fungerer det pludselig for alle parter! Men på projekter, hvor man lader rådgiverne aflevere data i deres softwares proprietære fil-formater, virker IFC-filerne sjovt nok ikke.
Men det er jo ikke en helt ny problemsstilling: Børn – hvis forældre går rundt med en tom klapvogn – er altid meget mere trætte i benene og er nødt til at blive skubbet rundt på hjul, end de børn der ved de er nødt til at gå, hvis de vil hele vejen hjem…
Så ligesom med kaniner, kan det være en god idé at sikre sig hvilken type rådgiver man skaffer sig, inden det er for sent. – Vil du helst have en rådgiver der godt kan dele IFC-filer, eller vil du hellere have en der ikke kan?!?
Arkiveret under:Debat Tagged: arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, erfaringer, IFC, revit, samarbejde, software, udveksling
