En stor del af et byggeprojekt er at kommunikere designforslag med bygherre, medrådgivere, kommende brugere og i høj grad også bare til kolleger, for at sikre vi har samme billede på nethinden, når vi taler om hvordan bygningen skal se ud og opleves. Derfor har visualisering været en af arkitektens kernekompetencer – helt fra tidlige blyants skitser og akvareller til mere moderne 3D-renders og animationer.
Selv relativt rå 3D-modeller giver et godt indblik i bygningens design, hvilket bl.a. kan udnyttes direkte i ens BIM-program, med BIMx på en iPad eller måske via Virtual Reality, som f.eks. OpenBIM Studio. Men mange mennersker har behov for at se et mere virkelighedstro billede af den fremtidige bygning og ofte har arkitekten behov for at skabe flere følelser med sine illustrationer, end den rå BIM-model kan frembringe. Det er også vigtigt, at man sikrer sig, at de illustrationer man viser, vil understøtte de beslutninger der er nødvendige på det givne tidspunkt, så man ikke kommer til at diskutere farven på murstenene, når man viser sine volumenstudier.
Pointen er, at visualisering er en vigtig del af arkitektur og byggeri og der er stor forskel på, hvilket look man ønsker til illustrationerne i forbindelse med salg, konkurrencer, skitsering og tekniske overvejelser. Derfor hænger BIM også tæt sammen med visualisering, hvilket man bl.a. kan se et eksempel på i den nye render-motor, CineRender, i ArchiCAD 18 eller den “cloud-render” kan bruges med Revit, hvis man har købt suscription. Mange arkitekter benytter også andre løsninger som f.eks. Maxwell, 3Dmax eller måske Vray til Rhino.
Det er vigtigt at holde skæg og snot for sig, når man taler om BIM og visualisering. Der er nogle fordele ved at lave sine reners i sit BIM program (måske især for små arkitekttegnestuer eller som lidt abstrakte illustrationer) og også nogle fordele ved at visualisere i et selvstændigt program med flere muligheder (måske især for større tegnestuer eller for fotorealistiske visualiseringer). Mulighederne for at finde dethelt rigtige niveau er store:
- ArchiCAD og Revits indbyggede visualiserings-funktioner.
- Artlantis Render til ArchiCAD, Revit, Vectorworks og Sketchup, som lynhurtigt giver flotte renders med meget få kompetencer. Pris under kr. 4.000 (eks. moms).
- Artlantis Studio, som er en overbygning til Artlantis Render, som tilbyder animationer og iVisit 3D (dynamiske panoramaer til f.eks. iPad). Pris under kr. 8.000 (eks. moms).
- Cinema 4D Visualize specielt til visualisering for arkitekter, med link til ArchiCAD og Vectorworks. Pris omkring kr. 15.000.
- Cinema 4D Studio eller 3Dmax, som de ultimative visualiserings-konger, med animations-funktioner til filmindustrien. Pris over kr. 28.000, alt efter hvilken pakke man køber.
Hvad skal man vælge?
For det første skal man vurdere, hvornår det giver mening at lave visualiseringer i sit BIM-program, og hvornår man ønsker at benytte et selvstændigt 3D-renderprogram. Dernæst skal man vurdere hvor meget man vil betale for sit 3D-renderprogram, hvilket ofte også betyder hvor svært skal det være at bruge. For jo flere avancerede funktioner et program har, jo sværere er det næsten altid at bruge. Og dette gælder især for visualiserings-software.
Det er ikke nemt at bruge de mest avancerede funktioner i Cinema 4D Studio eller 3Dmax! Modsat kan man opnå nogle helt vilde resultater med de dyre pakker. – Og hér rammer Cinema 4D Visualize et “sweetspot” i den højere ende, da det med hensyn til pris og sværhedsgrad er overkommeligt, og kan lave renders i en kvalitet ingen andre slår, med mindre man vil animere en hel spillefilm.
Det er derfor BIM Equity nu er blevet forhandler af Cinema 4D, da der er åbenlyse fordele ved dette program i forbindelse med arkitektur-visualisering og BIM, samt i særlig høj grad i forbindelse med ArchiCAD, da Cinema 4D udvikles af Maxon, der ligesom GRAPHISOFT, der laver ArchiCAD er ejet af Nemetschek Gruppen. Nemetschek Gruppen er kæmpe stor på det europæiske marked – lige så stor som Autodesk – med programmer til næsten enhver de af byggebranchen, som f.eks. Scia til konstuktioner, DDS-CAD til installationer og Vectorworks til de små arkitekter. Helt i centrum af Nemetschek står OpenBIM!
Cinema 4D er væsentlig lettere at bruge end 3Dmax og giver resultater der er tilsvarende. Da Cinema 4Ds render-motor er indbygget i ArchiCAD og der er en “Export to Cinema 4D”-knap, der skyder BIM-projektet direkte ind i Cinema 4D til avanceret visualisering, hvor man starter præcis, dér hvor man slap i ArchiCAD!
Det betyder også, at man som ArchiCAD-bruger allerede har en del kendskab til hvordan Cinema 4D arbejder med kvalitet, lyssætning, materialer, etc. Via plugins kan man også benytte Cinema 4D til at ændre geometrien af ens ArchiCAD-objekter eller lave nye objekter til ArchiCAD via et direkte link til Cinema 4D. – Det er super smart, når de to programmer arbejder så integreret sammen! Se mere om sammenhængen mellem ArchiCAD og Cinema 4D hér:
Cinema 4D har masser af avancerede funktioner, som jeg vil komme tilbage til i senere indlæg, men ét eksempel er, at man med sin telefon kan optage video på grunden, og så benytte Cinema 4Ds automatik, til at matche 3D-modellen i videoen, så bygningen ligger hvor den skal, selv om kameraet bevæger sig! Det vil tage kegler i enhver præsentation! Andre vilde eksempler kan du herunder, hvor især videoproduktion til TV er repræsenteret – the sky is the limit!
Hvis du har fået blod på tanden til at teste Cinema 4D gratis, så tag kontakt til BIM Equity hér >>
Illustrationerne herover er fra Cinema 4D galleriet. Se flere illustrationer hér >>
Arkiveret under:Nyheder, Software, Uncategorized Tagged: archicad, arkitekter, artlantis, åbne standarder, BIM, BIM Equity, cinema 4d, Cinema4D, funktioner, graphisoft, iPad, objekter, rendering, revit, samarbejde, skitsering, software, visualisering
