Vi har lige haft en arkitekt, der ville opgradere sin ArchiCAD 13 til ARCHICAD 19, p.g.a. problemer med en ny computer. For at sikre sig, at der ikke ville opstå problemer med projekterne, når man migrerer på tværs af 6 software-versioner, testede vi et enkelt projekt før opgraderingen.
Projektet er et smukt bindingsværkshus med stråtag, der i ArchiCAD 13 er modelleret yderst detaljeret med søjler og bjælker som bindingsværk funderet på kampesten.
Vinduerne er traditionelle “dannebro”-vinduer med tynde sprosser og dørene er med fyldninger. Indvendigt er loftspær modelleret for at kunne åbne til en større rumlighed, hvor der skabes forbindelse mellem etagerne, samt mellem stue og køkken. Hermed får man en helt moderne bolig i en klassisk bygning!
Stråtaget er modelleret som almindeligt tag og kvistene er taget fra ARCHICAD’s indbyggede bibliotek, da det vil være næsten umuligt at modellere en afrundet kvist med de almindelige redskaber i BIM-programmerne. Kvistene fungerer både godt inde og udefra.
I ARCHICAD kan man benytte de materialer der kommer med programmet og den danske lokalisering eller også kan man selv bygge sine overflader fra gode fotos. I dette projekt, er løsningen at benytte materialet fra grus, som på afstand ligner stå. – En smart lavpraktisk løsning, der fungerer uden problemer…
De karakteristiske kviste er også en stor del af facadetegningerne. Og netop med gamle, traditionelle bygninger, der det vigtigt, at der er en klar genkendelsesgrad for kunden, da man ellers mister fokus fra projektets løsninger til diskutioner omkring hvorvidt modellen ligner eller ej.
Ud fra en ARCHICAD-teknisk synsvinkel er det interessant, hvor mange af de grundlæggende funktioner der var til stede i ArchiCAD 13 fra 2009, hvilket gør det muligt at overføre modellen til ARCHICAD 19 uden problemer. Kigger man på planen, er vægge lavet af “Composites” med den typiske slange-skravering for blød isolering, mens søjler og bjælker skærer sig ind i væggen.
Ved skiftet fra ArchiCAD 13 til ARCHICAD 19 er nok de største fordele for en lille tegnestue på visualiseringsdelen. Med “BIMx” kan man formidle projektet til kunden på en let og tiltalende måde, f.eks. på en iPad. Med den indbyggede “Cinerender”, er det nu muligt, at lave rigtig flotte visualiseringer i ARCHICAD uden ekstra software. Det er blevet lettere at styre overfladerne med “Surface Tool” og ARCHICAD løser mere i detaljetegningerne ved hjælp af prioriterede bygningsmaterialer.
Det er fascinerende at se en klassisk bygning modelleret som BIM-projekt, og det er sundt at blive husket på, at selv om ARCHICAD 19 har fået “pointcloud”-objekter og integration til Rhino, så er det stadig de gode gamle værktøjer, alle de indbyggede objekter og måden man bygger modellerne på, der gør ARCHICAD til ARCHICAD!
Tak til arkitekt Frederik Busch for lån af modellen…
Arkiveret under:Software Tagged: archicad, arkitekter, BIM, BIM Equity, bindingsværk, dannebro-vinduer, isolering, objekter, software, stråtag, versioner
