Hos BIM Equity arbejder vi målrettet på, at få BIM til at give værdi i byggebranchen. Det lyder jo som en “no brainer”, men der er virkelig mange steder, hvor BIM i sig selv ikke giver overskud på bundlinien. – Det er ikke godt nok!
Når vi kigger hos arkitekterne – hvor implementeringen af BIM er længst – er problemet ofte, at de ikke har implementeret BIM 100%. Årsagerne de nævner er:
- BIM giver ikke pæne tegninger.
- BIM er bøvlet og besværligt.
- BIM er ikke fleksibelt nok til skitsering.
- Filerne bliver hurtigt for store og programmet for langsomt.
- Konstruktørerne kan godt arbejde i BIM, men arkitekterne kan ikke.
Det betyder, at BIM ofte implementeres delvist for nogle medarbejdere (“de unge”, eller kun konstruktørerne), kun på nogle projekter (dér hvor det kræves af bygherre eller de mest avancerede projekter) eller kun i nogle faser af projektet (kun til projektering og ikke til hverken skitsering eller detalje-tegninger). Årsagen til dette kan være, at man ønsker BIM for at løse nogle nye problemer, som f.eks. kollisionskontrol, fællesmodeller, prissætning, visualisering eller energiberegning.
Vi synes BIM skal være let og lige til. Vi synes alle tegnestuens medarbejdere skal bruge det på alle projekter i alle faser af projektet. Vi synes det skal være let at lave flotte tegninger, og lege med formgivning i BIM. Derfor synes vi, at BIM i første omgang skal implementeres for at effektivisere hele tegnestuens arbejde, frem for at kunne tilbyde nye ydelser. Når man er blevet fortrolig med metoden, kan man langsomt udvide med flere værktøjer, kompetencer og ydelser.
Når man har dén opfattelse, bliver det pludseligt tydeligt, at en del af de problemer tegnestuerne har med BIM slet ikke er problemer med BIM, men problemer med Revit. Andre BIM programmer er mere fleksible, lettere at skitsere i, giver flottere tegninger, giver ikke tunge filer, bliver ikke langsomme og er forresten væsentlig billigere end Revit. Det viser sig bare, at det budskab er lidt svært at komme ud over kanten med i Danmark.
Kigger man på Norden er Revit ikke det mest benyttede BIM-program og kigger man blandt arkitekter i hele Europa gælder det samme. Så vi besluttede os for at lave en video, der viser nogle af de forskelle en arkitekt måske oplever mellem Revit og ArchiCAD.
Den fik med det samme en væld af “hits” og flere kommentarer. Mange kommentarer, går på, at de ikke mener vores Revit-kompetencer er gode nok. – Så vi valgte at spille bolden tilbage, med et glimt i øjet.
Vi afventer stadig, at Revit-brugerne indsender deres videoer
Men selvfølgelig handler det ikke om det ene program mod det andet. Det handler om at samarbejde, og vi er kæmpe fortalere for OpenBIM, BuildingSMART og IFC-udveksling. Vi forhandler verdens bedste IFC-checker, Solibri Model Checker, som har vundet indpas mange steder i den danske byggebranche. – Så der er håb forude!
Når vi nu er i gang med at vise fordele og ulemper ved forskellige BIM-programmer, kan jeg til slut anbefale, at man kigger på denne lille video-quiz fra GRAPHISOFT, hvor man kan gætte på, hvordan man modellerer knudepunkter i sine BIM-projekter:
God fornøjelse med BIM-arbejdet derude. – Uanset hvilket program I bruger!
Arkiveret under:Debat, Set på nettet, Software Tagged: archicad, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, erfaringer, graphisoft, guide, IFC, implementering, model checker, rendering, revit, samarbejde, skitsering, software, Solibri Model Checker, udveksling, visualisering
