Quantcast
Channel: software – BIM Equity
Viewing all 152 articles
Browse latest View live

BIM som “Pilot Projekt”…

$
0
0

At omstille en tegnestue fra 2D til BIM eller fra ét BIM-værktøj til et andet, kan være en hård nød at knække. Der er risiko for, at man kan komme til at “knække halsen” undervejs i processen. Men hvordan undgår man at implementere BIM forkert? – En mulighed er at lave et Pilot Projekt med BIM Equity, som fjerner meget af usikkerheden, når tegnestuen går i en ny retning…

KFNL_2_Richters

Ønsker man at skifte software, betyder dette ofte en investering i licenser, uddannelse og konsulenthjælp på projektet. Nogle gange lover det nye software, det sammen som tidligere software også gjorde, så hvordan kan man sikre sig, at det denne gang er den helt rigtigt investering? Ofte investeres der alene i et antal software-licenser og uddannelse af en håndfuld nøgle-medarbejdere, og så er tegnestuen parat til at kaste sig ud i at arbejde med de nye værktøjer. – Men det er nok kun på papiret, at dette bliver til en succes. Derfor foreslår vi en anden måde at skifte til nye programmer og arbejdsmetoder på større tegnestuer: Pilot Projekter.

Konceptet betyder, at man først udvælger et projekt, der hos arkitekterne helst skal være parat til at gå i projektering. Det er bedst, hvis projektet ikke er for stort, men det må gerne være på en stram tidsplan. Når projektet og projekterings-teamet er udvalgt, kan Pilot Projektet starte. For overgangen til et nyt BIM-software bliver bedst muligt, ser forløbet således ud

:

  • Umiddelbart før projekteringsopstart kommer hele projekterings-teamet på et tre-dages kursus, som tegnestuen betaler.
  • Samtidig med kurset, udarbejder BIM Equity et projekt-specifikt “whitepaper”, som beskriver hvordan man bedst modellerer og strukturerer det aktuelle projekt i BIM.
  • Dagen efter kurset afsluttes installerer BIM Equity softwaren på projekt-teamets arbejdsstationer, og BIM-server styrer samarbejdet fra serverummet.
  • Tegnestuen låner softwaren uden beregning i en forudbestemt periode på et par måneder, som giver god tid til at evaluere, om softwaren nu også holder de løfter der er givet og fungerer godt med tegnestuens ønsker og interne workflow.
  • Projekt-teamet starter selv projektet op (med whitepaper i hånden), og BIM Equity kommer ud på tegnestuen et par timer hver uge for at besvare diverse spørgsmål, der er erfaring for hurtigt hober sig op, hvis man ikke får hurtigt svar. Akutte spørgsmål besvares over telefon og e-mail, men det er rart at have en uformel dialog om “best practices” vist på det konkrete projekt.
  • Når test-perioden udløber kan tegnestuen vælge, om de vil købe licenser til projekterings-teamet og fortsætte ufortrødent, eller om de hellere vil have BIM Equity til at hjælpe med at overføre projektet til tegnestuens eksisterende software, som f.eks. Revit eller AutoCAD. Dette sker selvfølgelig uden beregning.

På denne måde risikerer tegnestuen alene i uddannelsen af deres medarbejdere, og får så et umådeligt godt grundlag at evaluere softwaren på, med egne medarbejdere og eget projekt.

KFNL_3_Richters

Alene det, at sikrer at man kun investerer i BIM til de medarbejdere, de projekter og de arbejdsstationer, der kører det konkrete projekt, og man implementerer BIM på det helt rigtige tidspunkt i forhold til projektforløbet, betyder at man får størt mulig gevinst ud af tegnestuens investering. Skulle man fortryde undervejs, tager det ikke lang tid, at overføre projektet til de eksisterende programemr og man kommer hurtigt tilbage til sin gamle platform, om det så er 2D CAD eller BIM.

Når alt kommet til alt, er det den samlede pakke, som er betydningsfuld: Kombinationen af rådgivning, software, uddannelse og support, gør at tegnestuen kommer sikkert ind i en ny arbejdsmetode, hurtigt gør sig nye erfaringer og med det samme danner nye vaner. Er forløbet og processen godt planlagt, bliver skiftet hurtigt og “smertefrit”.

KFNL_Fassadendetail_JPG

Illustrationerne herover er alle fra King Fahad National Library i Riyadh, Saudi Arabien af Gerber Architekten. Projektet er BIM-projekteret i ArchiCAD og du kan læse meget mere om det hér.

Bon voyage…


Arkiveret under:Erfaringer Tagged: archicad, arkitekter, BIM, BIM Equity, BIM-server, erfaringer, implementering, software

ArchiCAD Bruger-netværk…

$
0
0

Vi har i dag et rigtig godt samarbejde med ArchiCAD-brugerne i Danmark, og vi ser en mulighed i, at tegnestuerne vil bruge hinanden mere som sparringsparter omkring BIM, IFC, CCS, IKT, CFM, GDL og hvad man ellers kan forkorte til tre bogstaver.

3Dcuttingplanes

Samtidig ser vi en række af de større og mindre tegnestuer har behov for at kunne samarbejde med andre, der benytter samme arbejdsmetode som dem selv, når der pludselig kommer en opgave ind, som der ikke er bemanding til. Når man kun er ganske få medarbejdere på en tegnestue, er det også svært at have alle de kompetencer, der er påkrævet til forskellige opgaver, f.eks. visualisering, energiberegning, mængdeudtræk, model-koordinering, kvalitetssikring, o.s.v.

BIM Equity vil derfor gerne starte en netværksgruppe for ArchiCAD-brugere. Det kunne være en netværksgruppe, hvor man mødes hveranden måned, og værtskabet går på omgang. Tegnestuen som lægger lokaler til , laver også en kort præsentation af deres projekter og BIM-arbejde, samt på forhånd vælger hvilket tema, diskussionen efterfølgenede skal starte med. Møderne kunne f.eks. foregå som “gå-hjem-møder” kl. 16.00 – 18.00 i hvedage. Men dette er bare vores oplæg, og det bliver selvfølgelig op til deltagerne, at beslutte hvordan gruppen vil fungere.

Hvis du er interesset i at tilmelde din tegnestue (med én eller flere deltagere), skal du bare sende en mail til tg@bimeqt.com med en positiv tilkendegivelse. Så tager BIM Equity kontakt til de interesserede tegnestuer og arrangere første netværksmøde.  - Jo mere vi bruger hinanden, jo stærkere bliver vi.


Arkiveret under:Event, Netværk Tagged: archicad, arkitekter, BIM, BIM Equity, graphisoft, samarbejde, software

30 år med ArchiCAD…

$
0
0

I 1984 udkom den første version af ArchiCAD. Det var samtidig med at Apple introducerede Macintosh, AutoCAD 2.0 blev udgivet og Cisco Systems stiftes. Marvin Gaye blev dræbt og AIDS-virus opdages. Sangen “Diggi-Loo, Diggi-Ley” vinder det internationale Melodi Grand Prix, Ronald Regan og Mogens Glistrup bliver genvalgt og Mark Zuckerberg, Avril Lavigne, Scarlett Johansson og Katy Perry bliver født. Kim Larsen hitter med “Midt om natten”, Metallica udgiver “Ride The Lightning” og Michael Jackson producerer videoen til “Thriller”.

1984macintosh

Det er sket meget siden det grundlæggende princip bag ArchiCAD hed “Virtual Building”, hvilket i dag er kendt under betegnelsen “BIM”. Vi har i dag mange gange stærkere regnekraft i vores telefoner, end i datidens mest kraftfulde computere.

ArchiCAD har også udviklet sig markant:

  • 1984: Programmet blev introduceret under navnet Radah, en forfortelse af de tyske ord for “Rumlig Fremstilling”: “Räumliche Darstellung”.
  • 1986: Første version til Apple Macintosh.
  • 1987: Første version med farver.
  • 1991: Første version med indbygget rendering.
  • 1993: Første version til Windows.
  • 1996: Den intelligente cursor fødes.
  • 1997: Team Work lader flere personer arbejde i samme fil.
  • 2001: Publisher.
  • 2002: OpenGL
  • 2006: 2D-visninger og 3D, slås sammen med Layout og Publisher.
  • 2009: BIM Server.
  • 2010: Open Design Collaboration lancerer OpenBIM.

Du kan læse mere om hver version af ArchiCAD hér >>

Men ArchiCAD har som koncept ikke ændret sig i 30 år, og som det mest brugte CAD/BIM-program blandt arkitekter i Europa, er det interessant at spørge sig selv, om hvad det er, der gør brugerne så glade for programmet. Det har GRAPHISOFT lavet en lille film om:

 


Arkiveret under:Fortællinger, Nyheder, Set på nettet, Software Tagged: archicad, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, funktioner, graphisoft, IFC, software

BIG Ideas hos BIMaarhus

$
0
0

BIMaarhus har for nyligt afhold et netværksmøde hos Arkitema, hvor Jakob Andreassen fra BIG, præsenterede tegnestuen og deres tilgang til BIM.

IMG_8681

Der var et kæmpe fremmøde og kantinen var helt fuld, da Jakob viste typiske projekter og “punch lines”, som beskrivelsen af BIGs arkitektur som værende “ikke revolution, men evolution”, baseret på at Darwins forskning ikke viste, at den stærkeste vinder, men den der er bedst til at tilpasse sig sine omgivelser.

Med det portfolio BIG har af store, flotte og altid spændende projekter, er det interessant at høre om tankerne bag deres formsprog, hvor projektets historie som regel er grundlaget for bygningens design.

IMG_8683

Hidtil har næsten alle projekter været skitseret og projekteret i programmerne Rhino (3D) og AutoCAD (2D), men det er ved at ændre sig drastisk, fortæller Jakob Andreassen.

“Også hos BIG er der en fornemmelse af, at der måske er noget at hente ved at bruge BIM”

Jakob Andreassen, BIM-anager hos BIG

Et af de grundlæggende argumenter for BIM er, som Jakob udtaler, at “ved BIM flyttes arbejdet til en fase, hvor den samlede omkostning falder og kvaliteten af konceptet stiger”, men det er i dag ikke alle der har fået øjnene op for potentialet i BIM, hvor Jakob ser at, “det er i virkeligheden i drifts-fasen at vi kommer til at se den virkelige gavn af BIM”, og uddyber det med, at “der kommer helt sikkert en behov for BIM til driftsherrer. Der er ingen tvivl om, at det er her pengene ligger for alle os, der kommer til at arbejde med dette i fremtiden. Når der kommer cases på hvor meget en bygherre har sparet på BIM-baseret drift, vil BIM blive efterspurgt af alle bygherrer.”

Men det er ikke drift og vedligehold, der har fået BIG til at hoppe med på BIM-vognen. ”BIM vil gøre det lettere for konceptuelle tegnestuer at lave flere intterationer”, siger Jakob Andreassen og fortsætter, ”bygninger bliver i stigende grad ikke bygget, men samlet. Vi bliver med BIM bedre til at tænke i komponenter, hvilket er svært at få arkitekterne overbevist om, ikke behøver at være ensbetydende med, kun at kunne arbejde med kedelige kasser.”

IMG_8685

BIG Ideas <+> BIG BIM

Dette er også en af årsagerne til, at BIG har dannet en udviklingsafdeling, BIG Ideas, ledet af en af tegnestuens partnere, Jakob Lange.  Forskningscenteret skal udnytte potentialet mellem mulighederne i bl.a. Rhino, Grashopper og BIM.

Et godt eksempel på hvordan programmerne kan supplere hinanden, er projektet “Cité du Corps Humain”, hvor krumme glasfacader skåret af skrå tagformer fungerer rigtig godt alene i BIM. De dobbeltkrumme solafskærmningspaneler er designet i Rhino og Grashopper, så hvert panel er unikt og udformet optimalt i forhold til solens bane over bygningen. Til denne design er Rhino/Grashopper det bedste værktøj.

Skærmbillede 2014-03-28 kl. 08.42.56
Cité du Corps Humain. Images by BIG

Dokumentering & projektering

Jakob Andreassen har arbejdet som BIM-manager hos BIG i et år, med det mål at implementere Revit på tegnestuen. Flere projekter er allerede projekteret i Revit. “Som BIM-mand vil jeg gerne i gang med BIM tidligst muligt i projektforløbet”, fortæller Jakob. Kunsten er, at overføre modellen fra Rhino til BIM, hvilket er et workflow, der har været afprøvet på flere måder på de forskellige projekter. På ét projekt, eksporterede en ekstern konsulent i New York, enkelte objekter (f.eks. dæk) fra Rhino til Revit. “Men kæden hopper af, når man udskifter dækket i Revit, og alle vælge, vinduer, søjler og hvad der ellers er koblet til dækket eksploderer”, forklarer Jakob og viser samtidig en film af, hvor fantastisk det ser ud, når man i Grashopper “skruer” på forskellige knapper og en bygning med et halvt hundrede etager ændrer form som modellervoks på en varm sommerdag.

I BIGs projekt, Vancouver House, linkede de Rhino-modellen ind i Revit og modellerede projektet på ny, dog på et rigtig godt “underlag”. I det første Revit-projekt i New York blev modellen lavet som BIM, men detaljer blev stadig tegnet i AutoCAD og linket ind på “Sheets” i Revit. Det viser, at de konceptuelle tegnestuer, stadig har svært ved at finde det helt rigtige workflow for BIM fra skitse til projektering.

Med hensyn til samarbejde mellem forskellige rådgiver-teams, er det lykkedes at benytte Revit Server til at håndtere projekter i både Vancouver og Calgary, via et ekstra plugin fra Clarity, som hindrer at projekterne “crasher”, hvis svartiderne bliver for lange. Det fungerede så godt, at det næsten er som om, alle arbejder med en lokal server.

På Amager Resource Center, brugte BIG BIM-modellerne, til at samle fagrådgivernes mange filer i lige så mange forskellige filformater i programmet Navisworks. System-leverandørene benytter i flere tilfælde egenudviklet software til projekteringen, hvilket faktisk har fungeret fint. Navisworks benyttes mest til visuel kollisionskontrol af modellerne og BIG har selv modellerer selve skibakken profil, som importeres fra Rhino.

LEGO-house er det andet store projekt der i København kører BIM i Revit. Rhino-modellen er linket ind i Revit (via DWG-filer) og samtidig er Revit-modellen linket tilbage i Rhino, så designarkitekterne har et opdateret materiale at designe videre på. Arbejdet er fordelt 50/50 mellem Rhino og Revit. Som eksempel er den interne trappens atriummet et Rhino-objekt importeret direkte i Revit, da den konstant re-designes og alligevel i sidste ende bliver leveret som systemleverance. På projektet laves der visuel kvalitetssikring både i 2D og 3D i Revit.

På Revit-projekterne hos BIG, har de ikke opnået mange af fordelene, som BIM kan levere. “Det vil kræve, at arkitekterne kommer i gang med BIM”, siger Jakob Andreassen og fortsætter “vi tror ikke på at ét program dækker næsten alle behov, men tværtimod at andre mindre programmer fungerer bedre for os.” Revit har tilsyneladende skuffet i forhold til hvad mange tegnestuer blev lovet, da de skiftede fra 2D i AutoCAD til BIM med Revit. “Mange arkitekter synes det er for “bokset” og “kasset”. Vil man have hurtige itterationer, kræver det andre programmer. Derfor tester vi nu ArchiCAD”, udtaler Jakob.

BIG kører i øjeblikket to projekter i ArchiCAD. “Når vi vælger ArchiCAD, er det bl.a. fordi der er krav til BIM på mange af vores projekter. Efter at have teste ArchiCAD blev vi så glade for det at vi købte en række licenser”, siger Jakob og tilføjer, “det er som om, arkitekter har lettere ved at tilegne sig programmet og det er lettere at få grafikken til at se ordentlig ud.”

“Selv om vi alle startede “from scratch” med ArchiCAD, kom vi allerede efter et par uger til et godt resultat, bl.a. med grafikken, som ofte er den store udfordring i andre BIM-programmer”

Jakob Andreassen, BIM-manager hos BIG

På Blåvand Bunkermuseum har én arkitekt – med én dags kursus – lavet myndighedsprojekt alene og helt uden problemer. Processen var et tæt samarbejde mellem modeller i både Rhino og ArchiCAD. Det er årsagen til, at BIG har valgt at køre ArchiCAD på tegnestuen i København, fortæller Jakob, “for at få arkitekterne til at arbejde på en BIM platform så tidligt som muligt.”

Skærmbillede 2014-03-28 kl. 12.00.20
Blåvand Bunkermuseum. Images by BIG.

Historien bag Jakob Andreassens arbejde med BIM går helt tilbage til 2007, hvor Jakob arbejdede på en mellemstor københavnsk tegnestue, der skulle vælge BIM-platform.  ”Hér anbefalede jeg Revit, selv om jeg allerede på det tidspunkt bedst kunne lide ArchiCAD. Men jeg valgte Revit, da jeg forventede at det ville være lettere at få gennem ledelsen, og fordi Autodesk lovede mere end de senere har kunne holde”, siger Jakob og på spørgsmål omkring fordelene ved at rådgiverne alle arbejder i samme software, svarer han, “vi får pt. meget lidt ud af, at være på samme platform som ingeniørerne på vores Revit-projekter, så vi ser større muligheder ved et fælles fil-format som IFC, og de muligheder det åbner for frit valg af værktøj for alle parter.”

“OPEN BIM er en idé, vi hos BIG har “committet” os til, da det må være en hver tegnestues ret, at bruge de værktøjer de vurderer bedst”

Jakob Andreassen, BIM-manager hos BIG

Der findes plugins så man kan få Rhino direkte ind i ArchiCAD som BIM-objekter, fortæller Jakob, “og jeg ved at det er noget GRAPHISOFT arbejder på at gøre bedre. Jeg håber de er bedre til at leve op til deres løfter.”

BIM på konceptuelle tegnestuer

Der er ingen tvivl om, at det er en kompleks størrelse, at implementere BIM på i en stor virksomhed, og især på de konceptuelle tegnestuer er der så mange krav til hurtigt at kunne formgive, designe og visualisere, hvilket ofte er vigtigere, end at effektivisere tegningsproduktionen.

Det kan derfor give mening at finde de værktøjer og de metoder, som understøtter tegnestuens DNA bedst, og som giver den nødvendige frihed til at tænke arkitektur først og teknik bagefter. BIG er i den sammenhæng unikke i, at stille høje krav til at softwaren understøtter deres arbejdsmetoder.


Arkiveret under:Event, Nyheder Tagged: archicad, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, graphisoft, IFC, implementering, konceptuelle tegnestuer, objekter, rendering, revit, samarbejde, skitsering, software, udveksling, visualisering

ArchiCAD er ikke helt parat til Java version 8.

$
0
0

Det er ikke kun Nets, der har lidt svært ved at følge med udviklingen af programmerings-sproget Java. ArchiCAD vil indtil næste Hotfix i april/maj 2014 , fungere bedst med Java version 7.xx.

“End users might not notice it yet but Java 8 can already be downloaded from Oracle’s website. Unfortunately our installers already made public will not work with Java 8. The new AC 17 Hotfix planned to be publicly released on April-May will be compatible with Java 8 too. For troubleshooting incompatibility of our older installers with Java 8 we will update our Java troubleshooting article on Help Center as soon as possible. Until this is made we suggest users don’t upgrade to Java 8″

Java findes pt. i tre versioner 6, 7 og 8, som alle er lige sikre og alle versionerne får jævnligt nye sikkerheds-opdateringer. Forskellen på de tre versioner er alene nye funktioner, som tilføjes.

java_tech

Der er derfor ingen problemer ved, at vente lidt med at installalere Java 8, indtil GRAPHISOFT får opdateret deres installere…


Arkiveret under:Nyheder, Software Tagged: archicad, graphisoft, java, software

Studietur til GRAPHISOFT HQ…

$
0
0

GRAPHISOFT inviterede for nyligt en mindre gruppe  af danske arkitekter til virksomhedens hovedkvarter i Budapest, for at sikre sig, at ArchiCAD, BIMx og BIM Server fungerer optimalt i forhold til de danske tegnestuers specifikke behov.

Skærmbillede 2014-03-14 kl. 09.00.32

Læs nyheden på Licitationen hér >> (kræver medlemsskab)

Arkitekternes kreative workflow er en svær størrelse – også at få til at fungere optimalt i forhold til at arbejde med Bygnings Informations Modeller. ArchiCAD er et BIM-program udviklet tilbage i starten af 1980′erne – af arkitekter til arkitekter. I takt med at programmet har udviklet sig i 30 år, har GRAPHISOFT stadig fokus på arkitekternes workflow.

For at vise virksomhedens dedikation til arkitekt-tegnestuerne, og for bedre at forstå de danske arkitekters særlige behov, inviterede GRAPHISOFT og BIM Equity tre tegnestuer på tre dages besøg i Budapest, hvor samtalen bl.a. rundede behovet for et tæt workflow mellem ArchiCAD og 3D-formgivningsprogrammet Rhino (og Grashopper), som i høj grad bliver brugt på mange af de mere kreative tegnestuer. Denne overgang klares i dag med et plugin til Rhino, som kan eksportere direkte i ArchiCADs objekt-format (GDL), men GRAPHISOFT er parate til at se på, hvordan forbindelsen kan blive endnu bedre i fremtiden.

De tre tegnestuer som besøgte GRAPHISOFT var BIG (Bjarke Ingels Group), JUUL | FROST arkitekter og POLYFORM.

Tegnestuerne har et generelt ønske, om at kunne benytte de bedste værktøjer til de opgaver hvert værktøj er bedst til, fremfor at benytte ét stort program, som kun løser hver opgave til et acceptabelt niveau. På denne måde kan man f.eks. sammensætte Rhino/Grashopper (avanceret parametrisk design), ArchiCAD (BIM-Skitsering/projektering), Artlantis (visualisering), Sigma (tid- og pris-beregning) og Solibri Model Checker (kvalitetssikring) til et fuldt udbygget workflow for hele projektforløbet på tegnestuen.

GRAPHISOFT viste også hvordan ArchiCAD vil udvikle sig over de næste år, og det er helt tydeligt, at fokus er på at give arkitekten størst mulig værdi af den “virtuelle prototype”, som BIM-projektet i virkeligheden er. Dette betyder bl.a. at de større tegnestuer vil kunne lægge deres BIM Server i “skyen” med den ny “BIM Cloud”, som lanceres til efteråret…

Selv topledelsen hos GRAPHISOFT, som bl.a. også tæller bestyrelsesmedlemmer fra Nemetschek (Europas største softwarevirksomhed for byggebranchen) tog sig tid til at lytte til de danske arkitekters syn på, hvordan BIM bedst muligt vil blomstre i Danmark. Det var rart at se, hvordan GRAPHISOFT allerede ligger tæt op af de danske tegnestuers forventninger.

Der blev også tid til at tale om OpenBIM (IFC) og energievaluering, ligesom tegnestuerne og BIM Equity fik mulighed for at vidensdele omkring hvordan man bedst muligt takler BIM-udfordingen og høster BIM-mulighederne på tegnestuerne…

Skærmbillede 2014-04-10 kl. 16.27.55

Allerede til juni tager BIM Equity igen afsted med til Budapest med danske tegnestuer, for at deltage i GRAPHISOFTs “Key Client Conference”, hvor bl.a. BIG holder et oplæg for de internationale deltagere på konferencen.Overskriften på dette oplæg er “BIG Ideas in a BIM content” og kommer til at handle om BIGs “mindset”, og hvilke konsekvenser dét har for BIM på tegnestuen. Der vil også være konkrete eksempler på projektering på BIG’s projekter, deres erfaringer med Revit og om hvorfor de skiftede til ArchiCAD. – Så er der noget at glæde sig til :-)


Arkiveret under:Event, Fortællinger, Nyheder, Set på nettet Tagged: archicad, arkitekter, artlantis, åbne standarder, BIM, BIM Equity, BIM-server, BIMx, erfaringer, GDL, graphisoft, IFC, implementering, model checker, revit, samarbejde, skitsering, software, Solibri Model Checker, udveksling, visualisering

GRAPHISOFT International Partner Conference, Budapest 2014

$
0
0

Disclamer: Følgende beskriver GRAPHISOFT, som øjenvidne-historie, fra den ArchiCAD fan-boy jeg dagligt prøver at undertrykke. Så er du advaret.

GRAPHISOFT afholder i disse dage deres årlige partnerkonference, hvor de bl.a. giver et indblik i, hvordan de ser markedet og fremtiden for BIM. Omkring 300 deltagere er samlet i Budspest for at danne et fælles udgangspunkt for næste års BIM-fokus, og for at fejre 30-års fødselsdag for ArchiCAD.

Som noget helt specielt i år, er det ikke kun GRAPHISOFT der præsenterer, men også Lars Chr. Chistensen fra Norge. Der er ejer af multiBIM og til arrangementet er inviteret som “Technology Expert”. Budskabet fra Lars handler om, at der – i hans øjne – er for stor fokus på tegninger og for lidt fokus på de værdifulde informationer – “I’et” i BIM. Alt for ofte ser man “ClosedBIM”, hvor parterne ikke deler nok viden, frem for OpenBIM, hvor rådgiverne frit udveksler modeller og information mellem deres BIM-programmer.

foto 2

 

Skal man sætte fokus på værdien af BIM, mener Lars, at det først og fremmest handler om at sikre bygherren vælger de rettet projekter, men på længere sigt bliver drift og vedligehold den vigtigste brug af BIM. Lars Chr. Cristensen ser derfor et stort behov for flere konsulenter som han selv, der agerer BIM-doktor, mønsterbryder, informations-arkitekt og projekt psykolog. Erfaringerne henter han bl.a. fra sin tid hos den store norske entreprenør HENT, som har stor fokus på OpenBIM og benytter ArchiCAD som det primære værktøj. Han har været ude for arkitekter, der åbent erklærer, at “du må ikke se modellen, for vi kan kun stole på tegningerne.” Hvis dette er tilfældet, arbejder man ikke optimalt med BIM!

En interessant detalje er, at HENT laver egne modeller, som er “purpose built” og struktureret alene efter deres behov for kalkulation og kvalitetssikring af projektet. På nogle projekter har de ved avanceret mængdeudtræk, lavet besparelser, som svarer til at de har “tjent” NOK 300.000 på kun 3 timer. – Vildt! Alene besparelsen ved tidlig kollisionskontrol er væsentlig større end alle samlede udgifter ved BIM…

En helt ny trend er visuelle visninger af fejlrapporter, med “heatmaps”, hvor man kan få et overblik over hvor problemerne i projektet er. Grafer over hvor mange fejl der er, og hvem der genererer dem. Lars sætter til slut tingene lidt på spidsen med en kommentar om, at p.g.a manglende standarder i byggebranchen, er det som om, parterne kører samme retning i hver sin side af vejen, og derfor skaber unødvendige ulykker. – Ulykker uden menneskelige ofte, kun ekstra udgifter.

foto 3

Så blev det tid til en status fra Victoris Varkonyi , GRAPHISOFTs CEO, som kunne fortælle at GRAPHISOFTs licenssalg i år er i stærk vækst – lige som de foregående år. USA har vækstet med over 30% og selv i Ungarn – der altid har været ArchiCAD-land – er der mere end 20% vækst. Norge har haft en vækst på 9%, hvilket giver dem en markedsandel på 60% af det kombinerede CAD/BIM marked. Det er ikke helt de tal vi ser i Danmark, men vi kan glæde os over, at der hvert år bliver mange flere ArchiCAD brugere på verdensplan.

I dag er ArchICAD ensbetydende med OpenBIM, Teamwork & bedste BIM-performance. Næste skridt er mobile platforme, og hvordan de kan forbindes tættere til BIM-projektet. GRAPHISOFT vil fremover fokusere mere på design/build virksomheder, og gå fra fokus på tegninger til fokus på koordinerede modeller.

Som et eksempel på denne strategi kobler den kæmpe byggevirksomhed, Nikken Sekkei i Japan, i dag et komplet workflow via OpenBIM med ArchiCAD i centrum, og dernæst andre programmer som Rhino, GRASHOPPER, Digital Project, Solibri, Tekla, Revit og mange andre. GRAPHISOFT er dedikeret til at skabe et godt workflow mellem en masser små, fleksible programmer, da man ikke både kan skabe god udveksling mellem forskellige programmer og samtidig bygge én platform på ét program til alle formål. Det er enten eller.

Dette ses også på den måde, at ArchiCAD – i to versioner af gangen – løser komplekse problemer på tegnestuerne. Med ArchiCAD 13/14 handlede det om samarbejde med BIM Server og IFC-udveksling. I ArchiCAD 15 og 16 handlede det om at får BIM ind i skitse/konceptfasen, med frie modelleringsværktøjer som Shell og Morph. ArchiCAD 17 gik efter at gøre projekteringsfasen bedre med prioritets-baserede knudepunktsdetaljer og gad vide hvad ArchiCAD 18 kommer til at handle om ;-)

GRAPHISOFTs ser som sagt en fremtid i Design/Build-virksomheder, med en tæt integreret workflow omkring BIM-programmet (ArchiCAD), samarbejdsplatformen (BIM Server), de mobile platforme (BIMx), og i at koble dette til udveksling af referencemodeller via OpenBIM. Dette sætter igen fokus på “I’et” i BIM, hvilket kun er muligt med den “cutting edge technology” som GRAPHISOFT har, når det gælder performance, fil-størrelser, server-teknologi, m.v. Og det er helt nødvendigt, for at bygge de super-detaljerede BIM-modeller, fyldt med den information, der er nøglen til Design/Build succes. Det handler om at skabe mérværdi med et inspirerende workflow.

Der var også et oplæg af Ákos Pfemeter, der handlede om noget helt nyt, BIMcloud, der selvfølgelig stadig er top hemmeligt. Deraf denne krypriske video, hvor man ser en gruppe arbejde tæt sammen, og få succes p.g.a. deres synkrone præcision:

“Cloud” for GRAPHISOFT handler om løsninger der styrker samarbejde og workflow, frem for at flytte de programmer vi kender i dag til skyen. Vi skal arbejde smartere, ved at lægge data på internettet. BIMcloud bliver lanceret sammen med ArchiCAD 18, så man må væbne sig med tålmod lidt endnu. – Men sæt lige et kryds i kalenderen d. 6. maj!

foto 1

Til sidst var der et oplæg af Rob Jackson fra den store engelske arkitekt-tegnestue, Bond Bryan, som fortalte om deres BIM-rejse. Det hele startede tilbage i 1984, som i 2005 blev til det som Rob i dag betegner som “lonely BIM”. I 2011 var OpenBIM fast del af arbejdsmetoden, hvilket betyder, at samarbejde og vidensdeling er det nye sort. Skal Rob kigge frem i tiden skifter fokus sansynligvis til BIM-baseret drift/vedligehold.

Vidensdeling handler i høj grad om at arbejde med standarder der skaber struktur, som IFC, COBie, BCF, detaljeringsgrader, navngivning, lagstrukturer, m.v., som beskrives internt med manualer og eksternt i aftaler. BIM-programmer som Solibri Model Checker og Microsoft Excell er lige så vigtige som ArchiCAD og Revit. Uddannelses-materiale og templates er vigtige interne værktøjer.

Det er enormt interessant, at følge en stor virksomhed som GRAPHISOFT i hvilken retning de ser fremtiden. De har jo Europa som udgangspunkt og en baggrund i arkitekt-branchen, så det sætter jo præg på deres løsninger. De er meget stolte af hvad de har skabt, og den værdi det skaber i hele verden. Det er et fællesskab, der er fedt at være en del af!


Arkiveret under:Event, Fortællinger, Nyheder Tagged: archicad, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, BIMcloud, BIMx, graphisoft, IFC, morph, revit, samarbejde, skitsering, software, udveksling

Lidt om Revit Server, BIM Server og BIMcloud: Nu bliver det langhåret!

$
0
0

Samarbejde er “king”, og hvem kan overhovedet bygge huse helt alene. Jo mere viden man deler, jo bedre projekter. Jo tidligere fag-konsulenterne deler BIM-modellerne, jo bedre grundlag for dialog og jo bedre løsninger. BIM er bare noget man deler! (Ikke helt ulig kønssygdomme)

For nylig blev jeg introduceret for et helt nyt produkt, BIMcloud, som bedst kan forstås, hvis den sammenlignes med andre alternativer, som f.eks. Revit Server og BIM Server. Dette skal vi nok komme til, men først og fremmest er det vigtigt at forstå, hvad BIMcloud ikke er.

foto 1

BIMcloud er ikke en “public cloud”, hvor man får gratis eller billig lagerplads i skyen, som DropBox og Google Drive. Det er heller ikke de programmer vi er vandt til er installeret på computeren, bare i en neddroslet web-versioner, der køres fra en internet browser.

BIMcloud er en “private cloud”, som giver nye muligheder for at koble parterne på et projekt tættere sammen. “Private”-delen betyder, at det er en service, som virksomheden selv sætter op på deres egne servere eller på “hostede” servere hos f.eks. Amazon, Google, Microsoft Azure, Rack Space eller andre. Fordelen ved den hostede løsning er, at man let kan skalere til mere lagerplads, mere RAM eller flere processorer på sin virtuelle server. Virtuelle servere betyder, at der i virkeligheden står en hulens masse fysiske computere, der er koblet sammen til én kæmpe server. Dette kaldes et “cluster”, som via software kan opdeles i en masse mindre virtuelle servere, som så kan indstilles til kun at udnytte en begrænset del af hvad der fysisk er til rådighed. Dette er en yderst effektiv måde, at administrere og udnytte moderne servere på. Ændres indstillingerne på de virtuelle servere, har man pludselig en meget større server, og modtager formentlig også en meget større regning. Med BIMcloud vælger man altså selv om man vil benytte virksomhedens egne fysiske servere eller om man vil have en hosted løsning på virtuelle servere. Begge dele betegnes som en “private cloud”, da hvert system sættes op alene til én virksomheds behov.

Sammenligner man med Revit Server, kan man ikke rigtig kalde det for en “private cloud”, da det ikke er et system, som er beregnet til, at man kobler på via internettet, fra et mobilt modem på byggepladsen, fra hjemmet eller fra en medrådgivers kontor. Revit Server kræver, at alle der kobler på er på samme internet-domain, altså samme adresse på internettet. Man skal altså helt være på det samme lokale netværk i samme bygning. Dette kan dog omgås ved at benytte VPN-opkoblinger, hvor Revit Server tror alle er på samme lokale netværk, selv om nogle principielt kan være opkoblet fra den anden side af jorden. BIM Server fra GRAPHISOFT er lidt mere fleksibel, og kræver at man – ligesom med Revit Server – installerer softwaren på sin egen fysiske server, men BIM Server er ligeglad med, hvordan brugerne kobler sig på, så længe serveren ikke er gemt bag en Firewall, der lukker for al adgang til serveren udefra. BIM Server fungerer med HTTP- og HTTPS-protokollen, som vi kender fra almindelige hjemmesider på internettet.

Data og netværk

Som om det ikke allerede er super langhåret, så bliver det nu værre, da vi skal tale lidt om “Delta-data”. En server kan arbejde med forskellige former for data. Revit Server er filbaseret, og sender hele tiden BIM-filerne mellem servere der synkroniseres. Det vil sige, at alle central-filerne ligger på flere computere og konstant synkroniseres mellem dem. BIM Server fungerer anderledes, da alle data ligger i en database på serveren, og alene ændringerne i data sendes over netværket. Det vil sige at hvis en væg flyttes, er det kun koordinaterne – og ikke hele objektet eller endnu værre hele filen – som sendes til serveren. “Delta-data” betyder data alene med forskellen mellem to versioner koordineres. Dette gør, at datamængden på BIM Server er væsentlig lavere end på Revit Server, og derfor fungerer BIM Server praktisk talt lige godt om man er på et hurtigt lokalt netværk eller på en langsom mobil opkobling.

IMG_9098
Victoris Varkonyi , GRAPHISOFTs CEO, forklarer forskellene på serversturkturen i BIM Server (venstre) og Revit Server (højre)

En anden forskel på BIM Server og Revit Server er, at Revit Server hele tiden checker, om nogen har “taget” et objekt, som så ikke kan tages af andre. På BIM Server skal man reservere et objekt for at kunne redigere det, så det er kun når nogen reserverer objektet, at der sendes data over netværket. Med Revit Server anbefales det, at man downloader data om morgenen og først uploader sine ændringer ved fyraften, for at undgå at den store data mængde skal belaste netværket mere end højst nødvendigt. Med BIM Server anbefales det, at man sender/modtager ændringer til serveren så ofte som muligt, da der så kun er helt små data mængder som sendes. Den sidste løsning betyder også, at de andre på projektet, har et bedre grundlag at arbejde på. Der er altså store forskelle på, hvordan Revit Server og BIM Server belaster netværket med data. BIMcloud er en videreudvikling af BIM Server, og sender dermed kun den samme lave datamængde, som BIM Server.

P.g.a. datamængden der sendes og at Revit Server hele tiden checker, hvem der tager hvilke objekter, er der stor risiko for, at der kommer små forsinkelser i netværkshastigheden, kaldet Latency. Når dette sker er der stor sansynlighed for at Revit Server stopper eller låser nogle objekter, som derefter ikke kan låses op igen. Det eneste at gøre er så, at dele projektet igen. Derfor anbefaler man, at arbejde på meget hurtige lokale netværk, når man benytter Revit Server, og helst have serveren på samme lokale netværk. Vil man gerne dele projekter mellem flere kontorer, skal disse først og fremmest have samme internet-domain, hvilket praktisk talt betyder, at de skal være filialer af samme firma. Derudover skal man sikre, at den fysiske afstand mellem kontorerne og serveren ikke er for stor. Jeg har hørt om amerikanske projekter, hvor to kontorer har placeret Revit Server midt mellem kontorerne, for at afstanden blev mindst muligt. En sidste ting er, at man har brug for særlig software – accelleratorer – som koster mere end et halvt hundrede tusinde kroner. Disse accelleratorer er bl.a. fra firmaet Riverbed. Her kan du læse et uddrag af Riverbeds egen beskrivelse:

“Professionals worldwide use Revit Architecture building information modeling software in their design of buildings [...]. However, architects productivity and collaboration is very often reduced because of the size of the files they need to get the job done, and the poor quality of the networks they use for transferring these files. Much of the work is done by working teams distributed across far distances, adding latency to the network [...]. Riverbed® significantly optimizes Revit Architecture data in distributed enterprises, to enable faster file access and more collaboration [...].In recent tests, Riverbed Steelhead appliances reduced the time to transfer Revit Architecture data [...]. Data transfer time was dramatically reduced from more than 68 minutes to under 15 minutes”

BIM Server og BIMcloud har ikke disse problemer, da de kun sender Delta-data og ikke checker objekternes status hele tiden. Da BIMcloud er tænkt til de helt store virksomheder og helt store projekter, er det oven i købet muligt, at opsætte en proxy-server på hvert kontor, så data downloadet til kontoret kun downloades én gang, selv om flere brugere vil tilgå de samme data. Dette gør ikke systemet mere driftsikkert, men er alene med til at øge download-hastigheden.

IMG_9103
Sammenligning af BIM Server (venstre) og BIMcloud (højre)

En anden løsning på disse problemer med “latency”, som Autodesk anbefaler, er at samle alt på én kæmpe fysisk server – både Revit Server og alle arbejdsstationerne – også lade alle brugerne arbejde på “tynde klienter”, som er computere uden anden indmad, end hvad der skal til for at vise skærmbilledet fra hoved-serveren (mainframe computeren). Det er ikke en optimal løsning, for selv om Revit Server nu ikke crasher p.g.a. ventetider på netværket, vil de samme ventetider gøre, at der er bittesmå forsinkelser mellem man bevæger musen og at det registreres i BIM-programmet. Det betyder, at man hele tiden “snapper” forkert og ikke kan arbejde hurtigt uden at tage højde for forsinkelserne.

Rettigheder for brugerne

På store projekter med mange brugere fra mange forskellige virksomheder, er det nødvendigt at styre hvem der har lov til at gøre hvad. Det kaldes “bruger-rettigheder”. Modsat Revit Server har både BIM Server og BIMcloud rettighedsstyring bygget ind i kernen af server-softwaren. Det betyder, at man kan oprette lige så mange “roller” som man har lyst, og til hver rolle bestemmer man hvad denne type medarbejder må kunne med modellen. Det kan f.eks. være at nogle kun må kunne se uden at ændre, andre må ændre noget, nogle må ændre alt, mens igen andre kun kan lave mark-up til kvalitetssikring. Dette fungerer på BIM Server og på BIMcloud bliver det endnu smartere, da man kan trække brugerne direkte fra “Active Directory” via LDAP (deres login til intranettet) og kan placere dem i “mapper”, som automatisk tildeler dem de relevante roller. – Igen smart til store projekter, delt mellem store virksomheder, da dette giver optimal sikkerhed.

Mere sikkerhed

Den sidste vigtige del af en god server-løsning er backup. Med Revit Server, skal man selv sætte et backup-system op på serveren, som sikrer man altid kan genskabe relevante data.  Det kan man købe masser af forskellig software til. BIM Server og BIMcloud har en mere integreret backup-løsning, som består af tre niveauer:

  • Der tages backup, med et brugerbestemt interval som gemmes i et brugerbestemt antal versioner, så man let kan “rulle tiden tilbage” til før man lavede fejlen.
  • Der gemmes en “Solo-fil” i original-format med et brugerbestemt interval i et brugerbestemt antal versioner, som man kan åbne direkte i BIM-programmet, selv om serveren ikke er tilgængelig.
  • På brugerens computer ligger en backup af det åbne projekt, som automatisk startes igen, hvis arbejdsstationen er gået ned uden at sende/modtage data fra BIM Server eller BIMcloud.

Det er sikkerhed! – Og selvfølgelig skal man også sikre sin fysiske server mod tyveri, brand, vandskade, m.v.

Kommunikation

But there is one more thing! Der er add-ons til Revit Server som giver den samme funktionalitet, som det indbyggede besked-system i BIM Server og BIMcloud. Det fungerer ved, at man kan sende beskeder til andre brugere, f.eks. med ønsker om hvad de skal foretage sig. Disse beskeder kan kobles til objekter eller typiske arbejdsopgaver i BIM-programmet, som f.eks. “print disse tegninger” eller “flyt denne søjle”, som så fører modtageren til det relevante sted i projektet og gør parat til den ønskede opgave. Det fungerer så godt, at jeg kender tegnestuer, hvor medarbejderne kommunikerer over besked-systemet i BIM Server, selv om de sidder i samme bordgruppe og hele tiden taler sammen. – Der er intet der slår objektbaseret kommunikation.

Se denne video af BIM Server, som viser workflowet rigtig fint, selv om videoen er mange år gammel:

BIM Server blev introduceret i 2009 sammen med ArchiCAD 13, og er ikke blevet ændret stort siden dengang. Med behovet for en “enterprise”-løsning for BIM Server, er BIMcloud blevet skabt og har fungeret alene på det japanske market siden ArchiCAD 17 udkom i 2013. I år introduceres BIMcloud for resten af verden som del af ArchiCAD 18, der lanceres hen over sommeren 2014. – Det skal blive spændende at se, hvilken forskel det vil komme til at gøre for samarbejdet mellem de store fag-rådgivere på de store projekter…

Læs også om BIMcloud hos AECbytes hér >>

 


Arkiveret under:Fortællinger, Netværk, Nyheder, Software Tagged: archicad, arkitekter, BIM, BIM Equity, BIM-server, BIMclou, funktioner, graphisoft, objekter, revit, samarbejde, software, udveksling

BIM som “en platform” eller “en brik i et puslespil”?

$
0
0

Den amerikanske tegnestue, SYLLA,i Florida har skrevet et blogindlæg, som jeg synes er værd at skrive lidt om. Ikke omkring deres arkitektur og egentlig heller ikke omkring hvilken BIM-software de benytter, men omkring hvilke faktorer der indgik i deres valg af BIM-software. – Først får i lige et billede fra ét af deres projekter.

Skærmbillede 2014-05-02 kl. 18.20.01

I dette blogindlæg fortæller de om, hvordan finanskrisen tvang dem til at kigge grundigt på  hvordan de kunne implementere BIM på den mest fordelagtige måde. Tegnestuen benyttede i forvejen Microstation fra Bentley og overvejede at opgradere til deres nye BIM-platform AECOsim Building Designer, som dækker en rækkes fag-discipliners BIM-behov. Men p.g.a. nye licens-regler, ville det blive meget dyrt at opgradere, så det var oplagt også at overveje  andre BIM-programmer som Revit og ArchiCAD, når de nu alligevel stod overfor et større og investering i software…

Egentlig var tegnestuen godt tilfreds med softwaren Microstation fra Bentley og i test var hverken Revit eller ArchiCAD et dårligt valg, men det var tydeligt, at det ville komme til at handle om noget helt andet.

SYLLA, a design-oriented firm focused on modern architecture, has always been bullish with the computer technology and was using BIM-related technologies as early as 1999. In fact, we designed a large new high school using BIM-related technology before even the word BIM was coined about 10 years ago. So we knew exactly what to look for in a new BIM application”

Tegnestuen lægger vægt på, at de er arkitekter og ønsker et værktøj der understøtter deres faglige fokus. Både Bentley og for den sags skyld Autodesk har et syn på BIM, hvor de forsøger at lave en platform, der kan løse alle opgaver på tværs af fag-discipliner og opgavetyper. Bentley har stor succes med denne strategi ved design af boreplatforme og infrastruktur, ligesom Autodesk har stor succes med at samle Revit, som ét program (eller platform) for både arkitekt, konstruktions- og installations-ingeniør. En sådan løsning gør det væsentlig lettere at dele filer på store “Design-Built”-tegnestuer, hvor samme kontor laver al fag-rådgivning, men det er måske ikke den bedste løsning for alle.

“It is hard enough to get one software program right, much less when you are involved in so many others that have to be integrated. It becomes an extremely complex programming endeavor in which the architecture component gets easily lost”

Så Sylla begyndte at kigge meget mere efter hvilket program, som alene kunne dække deres behov og gav dem det bedste workflow på tegnestuen. Det skulle være et program der var fokuseret på arkitektur, og helst kun ét program frem for to eller tre lagt oven på hinanden. I deres logik er det lettere for software-udviklerne at rette fejl i ét program frem for en hel program-pakke og prisen vil ofte også være mere rimelig, da man kun betaler for det man bruger.

CAD-Hour-Glass-552x1024

Denne tanke om, at man bruger de værktøjer, man synes giver bedst mening – ikke for alle i byggebranchen eller alle opgaver i al fremtid – kaldes OpenBIM. Det handler om, at BIM ikke er én platform, men hvert værktøj er én brik, der samles med andre brikker i et puslespil, der tilsammen skaber en bygning. Arkitekten vælger det program der er bedst for ham, ingeniørerne vælger deres programmer, entreprenøren sit og under bygningens drift kan det være, at man skifter software mange gange. Alle brikkerne kædes sammen med fil-formatet IFC, som fællesnævner.

Nogle vil sige at IFC er “laveste fællesnævner” og ikke garanterer en problemfri udveksling mellem projekterings-teamet. Når man spørger tegnestuen BIG, som er store fortalere for OpenBIM, var deres erfaringer med at udveksle Revit-filer mellem de projekterende parter ikke altid problemfrit. De er derfor ikke bange for, at satse på udveksling på tværs af software-platforme og arbejde sig igennem de problemer der vil opstå undervejs.

Så måske skal vi fokusere på, at jo mere viden vi deler, jo bedre bygninger skaber vi. For at kunne udveksle filer bredest muligt, bør vi tage hensyn til, at forskellige parter har forskellige behov og forudsætninger, der betyder de vælger forskellige arbejdsværktøjer. Derfor har vi brug for flere, der som tegnestuen Sylla og BIG, tør at satse på at udskifte tanken om BIM som én platform, med idéen om at BIM som et puslespil af de bedste værktøjer.


Arkiveret under:Debat, Interview, Set på nettet, Software Tagged: AECOsim, archicad, arkitekter, åbne standarder, Bentley, bentley microstation, BIM, BIM Equity, IFC, revit, samarbejde, software, udveksling

Kreativt flow…

$
0
0

20% rabat på opgraderinger til ArchiCAD. Læs mere hér >>

Skærmbillede 2014-05-06 kl. 23.19.05

Så er ArchiCAD 18 endelig lanceret, og – uhh – det bliver godt. Der er udelukkende fokuseret på at løfte arkitektens workflow med visualisering, revisioner og tegnings-eksport til IFC og PDF.

Det der springer mest i øjnene, er den helt nye render, som er snuppet direkte fra Cinema4D, som er en yderst hurtig og ekstremt flot render-teknologi. De mange indstillingsmuligheder kan virke lidt skræmmende ved første øjekast, men der er mulighed for at vælge automatiske indstillinger, der gør det muligt for alle at lave flotte visualiseringer. En helt ny idé – specielt henvendt til arkitekter – er at render kan laves som helt hvide pap-modeller uden farverige materialer. – Genialt!

Det mest spændende ved ArchiCAD 18 er det nye revisions-værktøj, der sikrer at revisionsskyer automatisk fremgår i tegningshovedet og på tegningslisten, ligesom hvis man som revision f.eks. ændrer dimensionerne på en søjle, laver ArchiCAD automatisk revisionsskyer omkring søjlen på alle relevante tegninger, retter tegningshoveder, tegningslisten og markerer hvilke tegninger, der skal genudsendes.

Så er der nye “naturlige tilknytninger” som lader dig redigere mange forskellige elementer – f.eks. et dæk, et tag og et mesh – samtidig. Ved ikke om det er noget, man kommer til at blive stærkt afhængig af.

Til slut er der nye udvekslingsmuligheder for OpenBIM, hvor ArchiCAD nu understøtter fil-formatet BCF direkte. Det betyder, at fejlrapporter fra f.eks. Solibri Model Checker kan åbnes direkte i ArchiCAD inkl. et lille skærmbillede af fejlen. Dette er en stor nyhed for koordinering og kvalitetssikring af BIM-projekter på tværs af fagrådgiverne. ArchiCAD levere stadig klassens bedste IFC udveksling, certificeret for Coordination View 2.0 i både import og eksport.

PDF eksporten har også fået et nøk, så man nu kan eksportere BIM-data som f.eks. lag-struktur. Der er også understøttelse af standard formatet PDF-A, som er brugt i mange CAD/BIM-aftaler for at sikre PDF’en kan læses overalt.

Det var de store nyheder i ArchiCAD 18. Der kommer selvfølgelig også en dansk lokalisering med flere danske nyheder, og så vil BIM Equity som sædvanlig arrangere opgraderings-seminar i sensommeren/efteråret, når ArchiCAD 18 er komme til landet. – Til de utålmodige, skal man nok forvente de første sendinger af ArchiCAD bliver sendt ud lige efter sommerferien…

Shhh! ArchiCAD 18 er også forberedt for BIMcloud, men det er stadig lidt hemmeligt.

Er du nysgerrig efter mere, så kan du læse meget videre om ArchiCAD 18 hér på GRAPHISOFTs hjemmeside. God fornøjelse :-)


Arkiveret under:Nyheder, Set på nettet, Software Tagged: archicad, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, funktioner, graphisoft, IFC, model checker, samarbejde, skitsering, software, Solibri Model Checker, udveksling, versioner, visualisering

2014 er opgraderingens år!

$
0
0

2014 er blevet udnævnt til “opgraderingens år” af andre leverandører af BIM-software. Dette er bl.a. i forbindelse med at nu “forenkler Autodesk den nuværende prismodel for opgraderinger”, hvilket betyder, at det fra 2015 ikke længere er muligt at købe opgraderinger til programmer som f.eks. Revit og AutoCAD. Har man afmeldt sin subscription, er eneste måde at opgradere på, at købe programmet igen fra ny. – Det er jo en “forenkling”, der får andre softwareudviklere, som GRAPHISOFT, til at virke vildt gammeldags!

-

Det har altid været muligt at opgradere din ArchiCAD-licens uanset hvor gammel den er og lige nu er det f.eks. muligt at opgradere til ArchiCAD 17 med 20% rabat. Køber man en opgradering til ArchiCAD 17 inden d. 31. maj 2014 og samtidig køber en service aftale, får man 20% afslag på opgraderingsprisen, og man får alle fordelene ved at være på serviceaftale:

  • Opgradering til nye versioner af ArchiCAD
  • Årligt opgraderingsseminar
  • Support
  • Dansk lokalisering af ArchiCAD
  • Forsikring af licensnøgle
  • Lagerplads i “skyen” til BIMx-modeller
  • 10% rabat på BIM Equitys kurser og services

Det betyder at opgraderer du til ArchiCAD 17 i dag, får du helt automatisk ArchiCAD 18 med posten efter sommerferien!

Prisen på GRAPHISOFTs opgraderinger er opdelt i 3 niveauer, efter hvor gammel en ArchiCAD-licens du vil opgradere. Prisen er eks. moms, men inkl. 1 års serviceaftale:

  • 1-trin opgradering fra ArchiCAD 16: normalpris kr. 12.100. NU kun kr. 9.680 
  • 2-trin opgradering fra ArchiCAD 15: normalpris kr. 16.700. NU kun kr. 13.360
  • Opgradering fra alle tidligere versioner af ArchiCAD: normalpris kr. 18.700. NU kun kr. 14.960

Står man med en ArchiCAD 16 i dag, kan den altså opgraderes i ét trin til ArchiCAD 17 inden d. 31. maj 2014, og så modtager man automatisk ArchiCAD 18 gennem sin serviceaftale. Venter man med at opgradere til efter d. 1. juni 2014, vil man skulle opgradere direkte til ArchiCAD 18, altså 2 trin og uden 20% rabat. Det er en prisforskel på kr. 7.000 (eks. moms)!

Ring til os med det samme og bestil din opgradering til ArchiCAD, så lover jeg at du vil elske at arbejde med automatiske knudepunktsdetaljer, den nye energiberegning og de store hastighedsforbedringer i ArchiCAD 17, for slet ikke at tale om den nye visualiserings-mortor fra Cinema 4D, revistions-styringen, den nye 3D formgivning og helt nye muligheder for udveksling via PDF, IFC og BCF der kommer i ArchiCAD 18.

 


Arkiveret under:Nyheder, Software Tagged: archicad, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, BIM-server, BIMx, Cinema4D, graphisoft, IFC, rendering, revit, samarbejde, software, udveksling, visualisering

BIM-værktøj for arkitekter…

$
0
0

Der er stadig nogle som siger, at kreativitet og  BIM ikke er ord, der hører til i samme sætning. – Men det tror jeg nu snarere det er personlige kompetencer end software-begrænsninger der er udfordringen.

Når det er sagt, er jeg de sidste år blevet meget klogere på ét program, som måske sætter BIM-programmerne til vægs: Rhino. Tidligere tænkte jeg, at Rhino havde sine forcer i organisk formgivet arkitektur (bløb’er) eller parametrisk formgivning med Grashopper. To områder hvor Rhino er langt foran konkurrenterne – men hvor mange af os, laver lige den form for arkitektur på daglig basis?!?

za_bor_tennis_center_005

Istra Tennis Club i Moskva, Rusland af za bor architects

Nu har jeg forstået, at det ikke er derfor Rhino er så vidunderligt til skitsering og fri formgivning. Det handler om, at benytte software, hvor alt er muligt, hvor lærredet er helt blankt, når man starter skitseprocessen. Rhino egner sig fint til at lave kedelige kasser og prismeformede volumener. Og får man lyst til at være Zaha Hadid en sen eftermiddag, er det ikke softwaren, der sætter grænserne. Samtidig kan man lave ren geometri uden at tænke på, hvad der er dæk, vægge, dør og vinduer – en hver arkitekts drøm!

Men den frihed har jo også sine ulemper. BIM-programmerne gør dokumentationen væsentlig hurtigere, den hjælper med at holde styr på arealer og rumprogrammer, den kan hurtigt detaljeres til noget der kan bygges, og derfor ender Rhino-projekterne jo oftest i BIM (eller måske 2D-CAD).

I takt med at BIM-programmerne bliver stadig mere fleksible i forhold til bløde former og parametrisk formgivning og i takt med de bliver stadig lettere at bruge, kan de fleste nok ligeså godt bruge deres BIM-program til at skitsere i. – Især hvis man benytter et BIM-program, der ikke modarbejder ens kreativitet. – Og nu starter blog’ens rigtige indhold: se lige hvad disse arkitekter har lavet i ArchiCAD.

weinheim_high-10

House P+G i Weinheim, Tyskland af Architekten Wannenmacher + Möller GmbH

12_CH_DeForest-Exterior

Courtyard House i Seattle, Washington af DeForest Architects

JMAYERH_MobiVersum_Photo_Uwe-Walter_013_4825_3

MobiVersum af J. MAYER H. Architects

Beech-House-By-Altius-Drawing

Beech House i Toronto, Ontario af Altius Architecture, Inc.

MFG_tj_ext06

MFG i Grimisuat, Sweitz af ARCHI7

P-0082_Top_Shots-5

Fantails childcare i Silverdale, Auckland, New Zealand af Collingridge And Smith Architects

Så kom vi lidt rundt i verden og fik set lidt forskellige stilarter og modeluner. Samtidig fik jeg pointeret, at arkitektur ikke begrænses af at bilve udsat for BIM. – Tværtimod!


Arkiveret under:Erfaringer, Set på nettet, Software Tagged: archicad, arkitekter, BIM, BIM Equity, erfaringer, Grashopper, Rhino, samarbejde, skitsering, software

Vidunderlige visualiseringer…

$
0
0

ArchiCAD 18 introducerer jo en helt ny render-maskine, som er tyvsjålet fra Cinema 4D, der i mange år har været førende med high-end visualiseringer til bl.a. TV-produktion og animationsfilm, som f.eks. “Open Season – Boog & Elliot“, “Det regner med frikadeller” og isbjørnen i “Det gyldne kompas“.

arch18-2

Men hvor Cinema 4D er optimeret alene til animation og visualisering, er ArchiCAD stadig hovedsageligt et BIM-program, men med aldeles avancerede render-muligheder. Normalt vil jeg synes, at dét skal vises på et typisk projekt fra en tegnestue, men GRAPHISOFT har lavet denne fantastiske film, som viser at selv fodbold kan være interesant for arkitekter:

Som man kan se i filmen herover, er det utallige muligheder for at styre sin visualiseringer helt præcist så de får det ønskede udtryk. – Det er i hvert fald ikke softwaren, der  sætter begrænsningerne.

Og da der er så mange muligheder, har GRAPHISOFT indbygget en række forudindstillinger til bl.a. interiør- og eksteriør-renders, hvor man alene kan gøre billedet lysere eller mørkere efter at have set et preview. Det er lidt ligesom “Auto”-knappen på et spejlrefleks-kamera.

Benytter man ArchiCAD’s byggematerialer, er der allerede overflader på alle bygningsdele, så man får en fotorealistisk visualisering. Men i mange tilfælde, er det ikke dét man ønsker som arkitekt. Det er ofte at give et indtryk af form og idé, men uden at blive for specifik. Derfor har GRAPHISOFT udviklet en mulighed for at lave helt hvide renders, hvor kun glas er transparent og alt andet er helt hvidt. Det får næsten modellen til at ligne en pap-model, men BIM-projektet har stadig de rigtige materialer til andre visualiseringer, facadetegninger, mængdeudtræk, m.m.

maxresdefault

Du kan se 27 videoer på YouTube om ArchiCAD 18′s nye render-muligheder hér >>

Der er flere hundrede overflade-materialer med i ArchiCAD 18, så man bare kan begynde at lave sine visualiseringer med det samme. Har man serviceaftale hos BIM Equity, får man mange hundrede ekstra overflade-materialer med fra BIMcomponents.com, og der er også specielle danske overflade-materialer med i den danske lokalisering til ArchiCAD 18, når den kommer til August. Er det ikke nok, er ArchiCAD og Cinema 4D direkte forbundet. Det betyder, at det nu er endnu lettere at bruge Cinema 4D til at lave sine visualiseringer fra ArchiCAD, hvis man er vandt til det mere komplicerede/professionelle program, eller hvis man gerne vil bruge et BIM-program til det som det er bedst til og et visualiserings-program til dét som dét er bedst til. Det kan f.eks. være, at man ikke ønsker at  have træer, biler, møbler, mennesker, fugle og flyvemaskiner i sit BIM-projekt. Se mere om koblingen mellem ArchiCAD og Cinema 4D herunder.

Send gerne dine eksempler på visualiseringer til mig på tg@bimeqt.com, så poster jeg dem hér på bloggen :-)


Arkiveret under:Nyheder, Software Tagged: archicad, arkitekter, BIM, BIM Equity, Cinema4D, Cinerender, funktioner, graphisoft, rendering, software, visualisering

BIM-manager @ BIG

$
0
0

Bjarke Ingels har længe været kendt under betegnelsen “Starchitect”, en sammentrækning af “Rockstar” og “Architect”. Men bag en hver superstjerne står en … BIM-manager! Og intet sted er dette så sandt som hos BIG – Bjarke Ingels Group, hvor BIM-manager, Jakob Andreassen, tager rollen dybt alvorligt.

Skærmbillede 2014-07-15 kl. 17.55.37

Nogle BIM-managers “overtager” bare valget af BIM-værktøj fra tidligere BIM-ansvarlige, mens andre implementerer nye BIM-værktøjer uden af have testet mulighederne på markedet. Jakob Andreassen blev ansat til at implementere de Revit-licenser, som BIG allerede havde investeret i, men som de havde svært ved at få til at leve op til forventningerne på tegnestuen. – Så hvad gør man som nu BIM-manager, men en klart defineret opgave, mange års erfaring med Revit og sågar en titel som Nordisk Mester i Revit?

- Man skifter da tegnestuen til et andet BIM-værktøj!

Jakob Andreassen valgte at skifte tegnestuen i København fra Revit til ArchiCAD, også på trods af, der ikke var nogen på tegnestuen der havde erfaringer med ArchiCAD. Men det var et nødvendigt valg, for at få arkitekterne til selv at benytte BIM til deres design-processer. ArchiCAD har vist sig at være det bedste BIM-værktøj for BIG, i forhold til deres behov for ekstraordinært design og konstante ændringer og afprøvninger.

Et så svært valg tager man ikke uden en exit-løsning, hvilket kunne lade sig gøre, ved at implementere ArchiCAD som et pilot-projekt sammen med BIM Equity. Men før pilot-projektet var færdigt, startede BIG allerede næste projekt op i ArchiCAD og er nu igang med deres tredie projekt på den nye BIM-platform.

Strategien hos BIG i København er nu redefineret: alle nye projekter skal køre i ArchiCAD og selv et igangværende projekt flyttes fra Revit til ArchiCAD midt under projekteringen!

Men det skal I jo ikke høre fra mig, men fra Jakob selv. Se interviewet fra GRAPHISOFTs Key Client Conference i juni 2014, hvor Jakob Andreassen holdt oplæg om, hvordan BIG har implementeret ArchiCAD:

Du kan læse mere om BIG’s pilotprojekt på DONG-grunden hér, og mere generelt om BIM Equity’s pilot-projekter med ArchiCAD hér. Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os, hvis du vil høre mere om muligheder med BIM.


Arkiveret under:Erfaringer, Interview, Nyheder, Set på nettet, Software Tagged: archicad, arkitekter, BIG, BIM, BIM Equity, Bjarke Ingels, Bjarke Ingels Group, pilotprojekt, skitsering, software

Gratis COBie til Solibri Model Checker (og lidt bonus info om COBie…)

$
0
0

Til alle jer som bruger den engelske COBie-klassifikation og kvalitetssikrings-programmet Solibri Model Checker er der en lille sommer-overraskelse, som overskriften diskret antyder.

“Today Solibri announced the COBie (Construction Operations Building information exchange) extension package for Solibri Model Checker (SMC). The COBie extension provides the most effective process available to collect, validate, visualise, and export COBie data. The extension has two components: COBie platform and resources for local requirements, e.g., UK specific resources”

COBie er et klassifikations-system, som bl.a. er anvendeligt i forbindelse med drift og vedligehold (Facility Management) for store organisationer, bl.a. fordi COBie er et af de mest benyttede systemer i Verden. Det går hånd-i-hånd med den store trend omkring at implementere BIM-baserede FM-systemer, som f.eks. ArchiFM. Ved at benytte COBie til at beskrive objekterne i ens BIM-projekt, er det muligt at få endnu større værdi af ens BIM-data, f.eks. ved  kvalitetssikring, mængdeudtræk og prissætning.

COBie-Picture-Two-Doors-and-Windows-01

I Storbritanien bliver COBie et krav på alle offentlige projekter fra 2016, og er på denne måde en pendent til det danske klassifikations-system, CCS, som Cuneco (under BIPS) lige nu lægger sidste hånd på. Selv om CCS er registreret som ISO-standard, er det nok sandsynligt, at COBie bliver “de facto”-standard i EU alene p.g.a. den vægt som Storbritanien kan lægge bag et sådan projekt. – Det slår de 71 mio. som den danske stat har smidt efter CCS :-)

En anden årsag til, at COBie ser ud til at blive alment accepteret som europæisk “standard” er, at den er kædet sammen med IFC, som en såkaldt “Mapping” af  “FM Handover View Definition” i IFC 2.x.3. Ja, det er lidt teknisk, men betyder, at der er direkte oversættelse mellem COBie og ét af standard-udtrækkene fra IFC, specielt udviklet til drift og vedligehold. Læs mere om sammenhængen mellem COBie og IFC hér >>

IFCBreakStoryLink

I dagligdagen er COBie allerede indbygget i mange BIM-programmer, og f.eks. har ArchiCAD indbygget COBie-klassifikation og scorer 100% korrekt eksport af COBie-data i BuildingSMARTs test (læs mere hér). Vil du vide mere om hvordan man arbejder med ArchiCAD og COBie, kan du downloade en grundig beskrivelse hér >>

Solibri er jo verdensmester i at koordinere, kvalitetssikre og lave mængdeudtræk på BIM-projekter og med COBie-udvidelsen, bliver det lettere at drage direkte nytte af BIM-projekter med COBie-klassifikation.

“Solibri is uniquely placed to support construction professionals in the delivery of COBie output. The core capabilities in SMC of rules-based checking of models and extracting quality information are at the heart of what is required to produce COBie. We have put a huge effort into creating a COBie extension to SOlibri Model Checker which is both comprehensive and flexible. There has been a very clear focus on producing an accurate COBie output which can be used, with confidence, in FM systems”

Udvidelsen til Solibri Model Checker kan downlodes gratis fra “Solibri Solution Center”, for alle med gyldigt licens til Solibri Model Checker.

Vil du vide mere om Solibri Model Checker, IFC, COBie eller BIM generelt, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os hér >>


Arkiveret under:Nyheder, Set på nettet, Software, Tip og Tricks Tagged: archicad, åbne standarder, BIM, BIM Equity, BuildingSMART, ccs, COBie, graphisoft, guide, IFC, klassifikation, model checker, objekter, samarbejde, software, Solibri Model Checker, udveksling

ArchiCAD Summerschool 2014

$
0
0

Nu hvor det er sommer i Danmark, er det på tide, at tilmelde sig ArchiCAD Summerschool i Cardif, UK. Arrangementet varer fra tirsdag til lørdag i midten af september 2014 og der er rig lejlighed til at lære nyt om ArchiCAD i almindelighed og ArchiCAD 18 i særdeleshed.

Ugens program består af både begyndertræning, undervisning for avancerede ArchiCAD-brugere, diverse workshops og foredrag:

Skærmbillede 2014-07-23 kl. 00.55.09

Det betyder, at hvis man f.eks. vil gå i dybden med den nye render-muskel i ArchiCAD 18, vil vide mere om mulighederne med BIMx, vil dele erfaringer omkring tegnestue-specifikke templates (skabelon-filer) eller er interesseret i at høre om andres brug af IFC-udveksling, så er ArchiCAD Summerschool det helt rette sted.

Læs mere om hvordan du kommer på sommerskole i det smukke sydvest-england hér >>


Arkiveret under:Event, Nyheder, Set på nettet Tagged: archicad, artlantis, åbne standarder, BIM, BIM Equity, BIMx, Cinema4D, erfaringer, funktioner, GDL, IFC, rendering, samarbejde, skitsering, software, udveksling, undervisning, visualisering

Nyt i ArchiCAD 18

$
0
0

Som så mange andre software-producenter, lancerer GRAPHISOFT en ny version af ArchiCAD hvert år og i år er vi kommet til version 18. Helt specielt for GRAPHISOFT giver de hver version et tema, der udspringer direkte fra ønskerne hos deres brugere. De seneste år har temaerne været:

  • ArchiCAD 13 + 14: “Samarbejde”, med Teamwork, BIM Server og stærkt forbedret udveksling via IFC.
  • ArchiCAD 15 + 16: “Fri formgivning”, med Shell og Morph tool.
  • ArchiCAD 17 + 18: “Projektering” med automatiske knudepunkts-detaljer og automatisk revisionsstyring. 

ArchiCAD 18 har været frigivet siden slutningen af juni og indeholder en mængde nyheder udover automatisk revisionsstyring, som det ses i skyen af overskrifter herunder:

Skærmbillede 2014-07-14 kl. 13.44.27

Hér vil jeg kort fokusere på de 3 største nyheder: Visualisering, Revisionsstyring og BCF

.

ArchiCAD har længe haft indbygget visualisering med en ældre version af Lightworks renderings-motoren, som hverken var hurtig eller gav særlige smukke renders, selv om jeg har set eksempler på ret fine renders fra tålmodige brugere. I ArchiCAD 18 har GRAPHISOFT fået lov til at bruge render-motoren, CineRender, fra Cinema 4D, som produceres af Maxon, der ligesom GRAPHISOFT er en del af Nemetschek Gruppen. Cinema 4D er kendt som et professionelt visualiserings-program, som bl.a. benyttes til film og tv-produktion, foruden af arkitekter over hele verden. CineRender har en række særlige fordele:

  • Meget høj kvalitet i simulering af lys.
  • Mange indstillingsmuligheder.
  • 3D-himmel med “fysisk” sol og skyer.
  • Renderer meget hurtigt og udnytter flere processorer ligeligt.

Alle disse egenskaber er overført direkte til ArchiCAD, hvilket har medført at det nu er muligt at lave foto-realistiske visualiseringer af enorm høj kvalitet, på relativt kort tid, direkte i ArchiCAD.

Brugerfladen til visualiseringerne er delt op, så man kan vælge en rækker forudindstillede indstillinger til f.eks. interiør-, eksteriør-, morgen- eller aften-renders. Samtidig er det muligt at vælge simple eller avancerede indstillings-muligheder, for at gøre alle tilfredse. ArchiCAD 18 kommer med et utal af indbyggede overflader, som automatisk tildeles modellens objekter, men til skitseprojekter, er det muligt med ét enkelt klik, at fjerne alle materialerne fra visualiseringen, så resultatet ligner en gips-model med glas-ruder. – Denne funktion, viser igen at GRAPHISOFT tænker som arkitekter!

Teknisk set er én af forskellene på den gamle og nye renderings-teknik, at lyset i visualiseringen nu kan “bande” mellem overfladerne, så de områder af modellen, der ikke ligger i direkte lys, bliver oplyst af himmellys og indirekte lys, som spreder sig blødt mellem objekterne. Det gør en enorm forskel…

De første reaktioner vi har fået fra vores danske brugere er meget overbevisende. Både resultatet og hastigheden roses. Samtidig lægger flere vægt på, at ArchiCAD sagtens kan arbejde på en render i baggrunden, mens man samtidig tegner på projektet. GRAPHISOFT er altså lykkedes med at lave en indbygget render-maskine i ArchiCAD, som gør det nemt at lave flotte visualiseringer, at finjustere lys og overflader og det sker i en rygende fart, mens man arbejder på andre dele af projektet. Man har altså slet ikke brug for en farm af servere i USA for at komme i mål ;-)

Nå næste nyhed er revisionsstyring. Med et BIM-værktøj er én af de helt store fordele jo, at projekteringen effektiviseret markant, fordi revisioner (som der jo altid er alt for mange af) kan rettes ét sted, og så slå det igennem i alle dele af tegningsmaterialet, inkl. i 3D-modellen til viewers, snitperspektiver og visualiseringer. – Men hvad hjælper det, hvis vi manuelt skal gå alle tegninger efter og placerer revisionsskyer og tilføje revisionen til tegningshovedet på hver tegning!?!

Skærmbillede 2014-07-14 kl. 13.46.53

Det har taget GRAPHISOFT lang tid, at finde en god løsning på dette problem, og det er ikke fordi ønsket har manglet fra brugerne. Løsningen er blevet en revisions-palette, hvor man generelt kan gøre to forskellige ting:

  • Placere en revisions-sky på tegninger, som så automatisk oprettes i tegningshovedet og i tegningslisten.
  • Oprette en ændring, som så automatisk bliver sat skyer om på de relevante tegninger, samtidig med tegningshovede og tegningsliste automatisk opdateres. 

Så hvis man f.eks. vil ændre dimentionen på en søjle i projektet, oprettes dette som en revision, og så sætter ArchiCAD automatisk skyer på alle de tegninger hvor rettelsen ses (plan, snit og opstalt), i tegningshovedet sættes en tekst med revisionsnummer, kommentar, m.v. og tegningslisten opdateres. – Og som prikken over I’et, så markeres alle ændrede tegninger i Publisher, så man kan nøjes med at genudgive de tegninger, der indeholder ændringer! – Så er den ged barberet :-)

Sidste punkt på min alt for korte liste er IFC, PDF og BCF. Det lyder som afstemningsgrundlaget for treords-forkortelser i Dansk Ordblinde Forbund, men det dækker faktisk nogle vigtige opdateringer for udveksling med åben standarder: OpenBIM.

Helt, helt kort, så er ArchiCAD stadig den mest artige dreng i klassen, når vi snakker IFC-udveksling. Certificeret til import og eksport af “IFC 2.x.3 Coordination View 2.0″ og eksport af “IFC 2.x.3 FM Handover View”. ArchiCAD scorer top-points med 100% i BuidingSMARTs “COBie Challenge 2014″, og i ArchiCAD 18 er der masser af små forbedringer af IFC.

Skærmbillede 2014-07-14 kl. 13.45.15

Oven i IFC, understøttes nu også et særligt fil-format for BIM-baserede fejl-rapporter, BCF, som bl.a. kan eksporteres fra Solibri Model Checker og Tekla BIMsight. Flere af de store BIM-programmer understøtter nu BCF direkte, og bl.a. Revit understøtter BCF via tredie-parts plug-ins.

Skærmbillede 2014-07-14 kl. 13.46.02

Det betyder, at man nu kan checker sit BIM-projekt for fejl i Solibri Model Checker og sende fejl-rapporten direkte til arkitekterne, som importerer den i ArchiCAD og kan klikke på en fejl, se screenshot og læse kommentaren, hvorefter ArchiCAD automatisk finder det rette objekt og zommer ind på det. – Det er en slags kvalitetssikring af kvalitetssikringen.

Nå, men der er lige én ting til. PDF’er fra ArchiCAD. “Jamen, det har vi da altid kunne lave – også uden dén der PDF-printer fra Adobe?!?” Det er korrekt, men nu er det bare smartere. For det første kan man nu gemme lag-strukturen med i PDF-filen, så modtageren kan tænde og slukke lag direkte i Adobe viewer. Men det bliver bedre endnu: Importerer man en PDF i ArchiCAD, kan man nu “eksplodere” den, så den bliver til rigtige ArchiCAD elementer, som polylinier, tekst og fills. – Hvem har brug for en Kleenex?

Skærmbillede 2014-07-14 kl. 13.46.31

Så nu hvor der ikke er et øje tørt, vil jeg kun henvise til anmeldelsen af ArchiCAD 18 i AECbytes hér  og så til demo-downloads af ArchiCAD fra MyArchiCAD.com >>

Du kan også læse mere om ArchiCAD på vores hjemmeside hér eller kontakte os om mere info hér.

Mens du læser og downloder, er vi ved at lægge allersidste hånd på den danske lokalisering, som i år kommer i to versioner (simpel og avanceret) og med CCS-klassifikation direkte i brugerfladen! – Så blev det vist allerede jul!


Arkiveret under:Nyheder, Software Tagged: archicad, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, BIM-server, funktioner, graphisoft, IFC, implementering, lag, model checker, morph, objekter, rendering, revit, samarbejde, skitsering, software, Solibri Model Checker, TeamWork, udveksling, versioner, visualisering

Konference om BIM med Estate Media

$
0
0

I slutningen af oktober 2014 afholder Estate Media en konference med titlen “Digitalisering og BIM i byggeriet” i samarbejde med BIM Equity.

Skærmbillede 2014-08-12 kl. 17.39.11

Det er selvfølgelig et bredt emne, men idéen er at give et bredt perspektiv på det workflow, som vi ser er optimalt for at skabe værdi i alle dele af byggeriet, ved at benytte BIM alene hvor det kan betale sig og med en metode der vil generere overskud for alle parter.

Blandt talerne er Thomas Hejnfelt, kompetencechef for BIM og IKT hos Grontmij, der sammen med Jakob Andreassen, BIM-manager hos BIG, vil vise eksempler på hvordan BIM benyttes på deres igangværende projekter. Begge virksomheder udnytter BIM ved at kombinere en række værktøjer, hvor hver software løse en specifik funktion. Dette gælder bl.a. programmerne Rhino og Grashopper. BIG har jo fornyligt lagt en helt ny BIM-strategi, for at sikre at alle arkitekterne på tegnestuen benytter BIM som deres primære værktøj på alle nye projekter.

Morten Bilde, BIM-manager hos JUUL | FROST arkitekter, vil fortælle om hvorfor åbne standarder gavner bundlinien på projekter og for tegnestuerne. Han har selv medvirket til koordinering og kvalitetssikring af større projekter, hvor parterne udveksler modeller via åbne fil-formater. Det betyder bl.a. at rådgivere og bygherre kan bruge de værktøjer, som giver størst værdi (til prisen), uden at skulle tænke på hvilken software deres samarbejdsparter bruger.

Martin Steen Hansen, partner i LIFA Landinspektører, vil fortælle om, hvordan de har fået forbundet deres laser-målere direkte til BIM, så modellen opbygges direkte på stedet. LIFA er i øjeblikket i gang med flere BIM-opmålinger, hvor nogle laves som BIM på stedet, mens andre modelleres fra 3D-scanninger – de såkaldte pointclouds.

BIM Equity vil fortælle om hvordan BIM-baserede systemer for drift og vedligehold kan skabe store besparelser, som efter kun få år overstiger alle besparelser som BIM kan  bidrage til under skitsering, projektering og udførelsen.

Til sidst vil jeg selv tale lidt om fremtiden for BIM, med udgangspunkt i IKT-bekendtgørelsernes intentioner og den teknologiske udvikling.

Konferencen løber fra kl. 09.00 – 14.00, så man kan stadig nå forbi tegnestuen bagefter og fortælle, om alt det nye man har lært. Læs mere om konferencen og tilmeld dig hér (man skal rulle lidt ned af siden) >>


Arkiveret under:Event, Nyheder, Set på nettet Tagged: archicad, archifm, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, BIM-server, IFC, implementering, revit, samarbejde, skitsering, software, TeamWork, udveksling, undervisning

Pilotprojekter…

$
0
0

BIM er jo løftet om, at man pludselig kan skabe bedre projekter, hurtigere, med mindre bemanding og væsentlig færre fejl. Samtidig kan man med BIM sælge merydelser, som visualiseringer, mængdeudtræk, kollisionskontrol og kvalitetssikring, nu hvor udvekslingen mellem fagrådgiverne kører på skinner.

Skærmbillede 2014-08-17 kl. 23.01.43

Men mange oplever, at når de først kommer i gang med BIM, er det ikke helt så let at høste fordelene som forventet. Og samtidig trækker implementeringen virkelig tænder ud. Softwaren koster mange penge, og ofte bliver projekterne så tunge, at der også skal investeres i nye computere. Kurser koster en formue og mange medarbejdere når at glemme deres nye kompetencer, fordi de ikke kommer i gang med BIM lige efter kurset.

Et sidste problem er, at medarbejderne ikke synes BIM-programmerne er fleksible, lette og intuitive nok, til at udvikle deres design i, og samtidig bliver tegningerne grimme. Så de fortsætter derfor med AutoCAD og Sketchup/Rhino og så lader man konstruktører om at lave alt det dér BIM. – Det skaber ikke en højere effektivitet!

Skærmbillede 2014-08-17 kl. 22.59.10

Hos BIM Equity mener vi at have “knækket koden” til alle de ovenstående problemer:

  • Vi har BIM-software som er lettere at få til at gøre hvad man ønsker, som koster en brøkdel af andre BIM-programmer og som ikke lægger computerne ned.
  • Vi har fundet ud af, hvad der skal til, for at implementere BIM, så hele tegnestuen kommer med på vognen, i takt med de starter nye projekter op.

Vores eneste problem er, at dét vi lover er tegnestuerne blevet lovet én gang før – og hvorfor skulle vi være bedre til at holde vores løfter!?! Derfor har vi været nødt til, at udvikle et koncept for pilotprojekter, hvor tegnestuerne kan lave en virkelig afprøvning af en helt anden tilgang til BIM, praktisk talt uden at skulle investere noget. Når test-perioden er færdig, kan man vælge at skifte BIM-platform eller at bede BIM Equity om at hjælpe med at overføre projektet til Revit eller AutoCAD uden beregning. – Der er nul risiko!

Som del af et pilotprojekt, udvikler BIM Equity et “Whitepaper”, med en projekt-specifik arbejdesmetode til at komme i gang med test-projektet. Du kan kigge lidt i de whitepapers, som vi har skrevet til f.eks.:

  • DONG-projektet hos BIG >>
  • Udvidelsen af Hasle Sognegaard hos Oooja 

Skærmbillede 2014-08-17 kl. 22.59.31

Vil du vide mere om, hvordan din tegnestue kan opleve hvordan BIM ikke behøver at føles som at udfylde sin selvangivelse, så læs mere hér >>


Arkiveret under:Fortællinger, Software Tagged: archicad, arkitekter, BIM, BIM Equity, erfaringer, implementering, kursus, revit, samarbejde, skitsering, software, udveksling, undervisning

Kom godt i gang med BIM…

$
0
0

Det kan jo være rigtig svært, at implementere nye digitale værktøjer, især i en branche, som er præget at lidt digital fodslæberi. Building Supply har lige bragt en artikel, om hvordan man bedst kommer i gang med BIM.

Skærmbillede 2014-08-27 kl. 12.02.13

I artiklen kan man læse en række gode råd, der alle drejer sig om, at vende virksomheden til 100% BIM, og ikke bare BIM på de projekter hvor der er krav til det eller hos de medarbejdere, som selv synes det er sjovt. – For at BIM skal giver overskud på bundlinien, er det ikke vigtigt, at man bruger alle de smarte funktioner, men at det bliver det grundlæggende værktøj for al produktion af 2D-tegninger og 3D-modeller på alle projekter og for alle medarbejdere.

Læs mere i artiklen på Building Supply og i kommentarerne  derunder. Du finder artiklen hér >>


Arkiveret under:Debat, Interview, Nyheder, Set på nettet Tagged: archicad, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, erfaringer, guide, IFC, implementering, revit, samarbejde, skitsering, software, udveksling
Viewing all 152 articles
Browse latest View live