Quantcast
Channel: software – BIM Equity
Viewing all 152 articles
Browse latest View live

Konference: Digitalisering og BIM i byggeriet

$
0
0

BIM Equity og Estate media har stablet en konference på benene, som giver håndgribelige eksempler på, hvordan en snusfornuftig tilgang til BIM, kan skabe stor værdi helt fra arkitektens koncept til bygningens komplette livscyklus.

Skærmbillede 2014-09-09 kl. 21.03.51

Talerne på konferencen dækker alle faser af byggeriets levetid fra bygherre og rådgivere til entreprenører, landinspektører og driftsherrer:

  • Marianne Thorbøl fra Klima-, Energi- og Bygningsministeriet fortæller om hvorfor digitalisering er så vigtigt for bygherre. 
  • Thomas Hejnfelt fra Grontmij og Jakob Andreassen fra BIG fortæller om hvordan BIM har givet nye muligheder for rådgiverne. BIG har gennem den seneste tid lagt en helt unik strategi for BIM på tegnestuen, der handler om at fokusere på koncept, kreativitet, design-frihed og formgivning. Dette medførte bl.a. udskiftning af deres BIM-platform, for at sikre flere små, fleksible værktøjer giver den funktionalitet og intuitivitet arkitekterne efterspørger.

 

 

Skærmbillede 2014-09-09 kl. 21.04.27

 

  • Michael Edwards Pedersen fra NCC fortæller om hvordan BIM hjælper entreprenøren med at estimere pris og tidsplan, og undgå fordyrende fejl og ulykker på byggepladsen. NCC har arbejdet med BIM med et fokus på åbne standarder (kaldet “OpenBIM”) i gennem mange år. 
  • Morten Bilde fra JUUL | FROST arkitekter fortæller om, hvordan man vælger de værktøjer der giver de bedste resultater men den mindste investering, og samtidig sikrer at softwaren understøtter medarbejdernes faglighed og kreativitet. Også hér bliver OpenBIM et tema.
  • Martin Steen Hansen fra LIFA Landinspektører fortæller om, hvordan de med ny teknologi kan måle direkte til “intelligente” BIM-modeller på pladsen, der lever op til rådgivernes ønsker om projekterings-klare opmålinger. Det kommer til at handle om præcision og ansvar, samt lidt om hvordan landmålerne skal omstille sig til nye krav.
  • Eva Kartholm fra DFM (Dansk Facility Management netværk) fortæller om hvor vigtigt det er, at fokusere på drift & vedligehold, som udgør 90% af en bygnings totaløkonomi, og samtidig er hér man opnår den største procentvise besparelse ved at arbejde BIM-baseret.
  • Thomas Graabæk fra BIM Equity fortæller om hvor let det er som bygherre, at stille krav til BIM og hvor lidt der skal til som rådgiver eller entreprenør for selv at kunne profittere af en korrekt implementering af BIM. Det kommer også til at handle om hvordan bygherrer validerer, at rådgivere og entreprenører lever op til de krav der er stillet på et projekt.

Hele konferencen tager kun en halv dag fra kl. 09.00 til 13.00, torsdag d. 23. oktober 2014, og det er muligt at tilmelde sig allerede nu. Arrangementet afholdes hos BIM Equity i Ørestad, København og koster kr. 2.995 (eks. moms) pr. deltager.

Du kan læse mere om konferencen og tilmelde dig hér >>


Arkiveret under:Event, Netværk, Nyheder, Set på nettet Tagged: archifm, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, drift & vedligehold, erfaringer, IFC, implementering, kursus, renovering, samarbejde, skitsering, software, udveksling, undervisning

Gratis seminar om ArchiCAD 18 og meget mere

$
0
0

ArchiCAD 18 er kommet til Danmark og den danske lokalisering til ArchiCAD 18 er også parat. Det betyder også, at det er tid til BIM Equity’s årlige opgraderingsseminar!

Skærmbillede 2014-05-06 kl. 23.19.05

Opgraderingsseminaret er i år en hel dag, og starter med 2 timers præsentation af nye produkter under temaet “BIM betyder samarbejde”. Det er bl.a. BIMcontact, som er et projektweb med projektstyrings-funktioner, som f.eks. planlægning, kommunikation, ressourcestyring, fil-deling og meget mere. Der vil også være en præsentation af BCF Manager og BIMcollab fra KUBUS, som er et workflow for styring af fejl-rettelser i koordineringen og kvalitetssikringen af BIM-projektet. LIFA Landinspektører kommer også og fortæller om, hvordan de benytter ArchiCAD og lasermålere for at digitalisere eksisterende byggeri, hvilket bl.a. giver mening i forhold til ombygning, renovering og drift & vedligehold. Derfor præsenteres ArchiFM også, der er et D&V-system, der bygger oven på ArchiCAD, og som fungerer helt fantastisk på en iPad sammen med BIMx Docs!

Efter frokost gennemgås nyhederne i ArchiCAD  18. Det handler jo især om den nye visualiserings-motor fra Cinema 4D, om automatisk revisions-styring, om BCF-formatet der nu understøttes af ArchiCAD, om nyhederne for IFC og PDF, samt mange andre nye funktioner.

Der bliver også gået i detaljer med CCS-klassifikation, der er en del af den nye danske lokalisering af ArchiCAD 18, som er lavet i samarbejde med BIPS og CUNECO. Lokaliseringen er derfor opsat med lagstruktur og tegningsstandarder fra BIPS. Som noget helt nyt er lokaliseringen tilgængelig i to versioner: en simpel og en avanceret. Den simple minder meget om de tidligere års lokalisering og den avancerede viser hvor meget af arkitektens workflow ArchiCAD kan automatisere. Hvilken én man vil benytte, er helt op til hver tegnestue, og det er selvfølgelig også muligt at lave en tegnestue-specifik “template”, som tager lidt fra hver version af lokaliseringen.

Opgraderingsseminaret er gratis og løber af staben d. 24. september 2014 i Aarhus og d. 25. september 2014 i København, begge dage fra kl. 10.00 – 15.00, hvorefter der vil være tid til at netværke med andre ArchiCAD-brugere.

Er du interesseret i at deltage, kan du tilmelde dig hér. Arrangementet er åbent for alle, og det er ikke et krav at man er ArchiCAD-bruger i forvejen. – Og det er en rigtig god mulighed for at se hvad ArchiCAD kan og måske tale med nogle erfarne brugere, hvis man overvejer at investere i sin egen licens eller at implementere ArchiCAD i sin virksomhed :-D


Arkiveret under:Event, Netværk, Nyheder, Set på nettet, Software, Tip og Tricks Tagged: archicad, archifm, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, BIM-server, BIMx, bips, Cinema4D, drift & vedligehold, funktioner, graphisoft, guide, IFC, iPad, kursus, rendering, renovering, samarbejde, skitsering, software, Solibri Model Checker, udveksling, undervisning, versioner, visualisering

BIM-undersøgelse overrasker!

$
0
0

Måske en misvisende overskrift, da DanskeARK’s IKT-undersøgelse ikke overasker os hos BIM Equity. Vi taler hver dag med så mange danske tegnestuer, at vi ved hvor problemerne og succeserne er, og vi ved hvordan man omdanner BIM-problemer til BIM-succeser.

Nå, tilbage til den omtalte undersøgelse. DanskeARKs IT-udvalg har lavet en omfattende bruger-undersøgelse, som er omtalt i det første “ugens fokus” skrevet af DanskeARKs nye direktør Pia Wiberg. – Så man må forvente at BIM har stor fokus i DanskeARK med den nye direktør!

Du kan læse artiklen hér >>

Skærmbillede 2014-09-18 kl. 11.22.03

 

Det der overrasker DanskeARK er, at en god implementering af BIM er lettest i mindre virksomheder. Man kan måske forvente, at de små virksomheder, der på forhånd har vurderet BIM bliver svært, ikke implementerer BIM og nok heller ikke besvarer DanskeARKs undersøgelse. Men lad nu det ligge…

Det må åbenbart have været DanskeARKs opfattelse, at de store danske tegnestuer har fået implementeret BIM med stor succes, hvilket bestemt ikke er min personlige opfattelse. De større danske tegnstuer jeg har talt med (som vist nok er dem alle), har stort set alle stået med disse problemer:

  • De fleste tegnstuer har ikke valgt BIM-program efter hvad der passer deres behov og budget bedst, men har valgt det sammen som “de andre” eller det som deres tidligere forhandler kan levere som opgradering.
  • De fleste tegnestuer har købt software, der kræver ny hardware og hvor projekterne hurtigt bliver meget “tunge”.
  • De fleste tegnestuer har ikke prioriteret at kunne arbejde godt med de åbne standarder (IFC) som bl.a. er påkrævet på offentlige projekter, og som får projekterne til at glide bedre mellem rådgiverne.
  • Det er meget svært at få arkitekterne til at bruge BIM. De falder helst tilbage til AutoCAD og Sketchup. Flere synes, at arbejdet med Revit føles som at udfylde sin selvangivelse.
  • Det er ikke lykkedes at kunne skitsere, formgive og lave afprøvninger i BIM, men man benytter mest BIM til at projektere de designs, der er lavet i andre programmer. 
  • Der er ikke BIM i konkurrence-afdelingerne, men er der krav til BIM (IFC) aflevering, lader man en konstruktør modellere en parallel model den sidste uge før aflevering.
  • Man lader i stor stil konstruktører om BIM-arbejdet. De modellerer hurtigt og med mange detaljer, hvilket gør det næsten umuligt for arkitekterne at blive ved med at foretage design-ændringer. Dette skaber en “kløft” mellem arkitekter og konstruktører.
  • Konceptuelle designs og udfordrende formgivning er meget svært at få til at fungere med Revit. Skrå eller ikke parallelle vægge kan f.eks. give mange problemer. 
  • Tegningerne bliver ikke så smukke som fra AutoCAD.
  • Man ansætter nyuddannede konstruktører alene til at styre BIM, hvilket bliver til et fordyrende “lag” af medarbejdere på tegnestuen. 
  • Der er en BIM-manager, der er ansvarlig for at lave “Families” og løbende opdatere tegnestuens objekter og templates, hvilket er et omfattende arbejde.
  • Tegnestuerne tjener ikke flere penge efter at have implementeret BIM. Dette er klart det største problem, og en direkte konsekvens af alle de ovenstående punkter!

Mange tegnestuers problematiske implementering betyder, at man kun benytter BIM når der er krav fra bygherre/medrådgivere, eller at det kun er nogle særlige medarbejdere, der arbejder med BIM. Begge scenarier gør BIM til en fordyrende teknologi. For at BIM skal kunne betale sig, skal tre punkter opfyldes:

  • Alle på tegnestuen skifte fra AutoCAD og Sketchup til BIM på alle projekter.
  • Niveauet skal være lavest muligt i starten: man skal udelukkende benytte BIM til at levere præcis de samme tegninger som ved 2D CAD (bare hurtigere).
  • Man skal vælge det BIM-program, der bedst honorerer tegnestuens behov i forhold til prisen på software, hardware og kurser. Husk at teste import/eksport i IFC-format.

Men det er stadig ikke hele løsningen. Implementeringen kræver også, at man ikke bare køber en masse software-licenser og sender alle medarbejderne på kursus. Den største gevinst opnås ved, målrettet at sætte ét BIM-projekt i gang ad gangen, med en nøje udvalgt bemanding. Projekt-teamet skal uddannes lige før projektet starter og så skal der være god support ved tegnebordene under den første del af projektet.  Der skal lukkes helt ned for AutoCAD og Sketchup i alt arbejde på det pågældende projekt. Hver gang ét projekt kører godt, kan et nyt opstartes.

Undgå generelt BIM-programmer, hvor man selv skal opbygge og vedligeholde objekt-biblioteker, da dette kan være en større post på budgettet. Når tegnestuen har gennemført flere gode BIM-projekter, kan man begynde at udbyde nye ydelser, som visualisering, 3D på byggepladsen (med en iPad), energiberegning, mængdeudtræk, automatiseret kvalitetssikring, levering af SIGMA-filer til entreprenøren, indførelse af modellen i bygherres system for drift og vedligehold, etc.

Vi har flere eksempler på tegnestuer hvor dette virker. Vi har også eksempler på at udskifte Revit med mere arkitekt-egnede programmer, som giver arkitekten lov til at udvikle og designe projektet i BIM, f.eks. sammen med Rhino/Grashopper.

Det er synd, at DanskeARK ikke tager problemerne til sig (hvis de overhovedet har registreret dem), og insisterer på at BIM er værdiskabende, så tegnestuerne skal være skarpe på, hvordan de får BIM til at give overskud på bundlinien og samtidig giver arkitekterne et værktøj som understøtter deres faglighed!

Pia, du ringer bare ;-)


Arkiveret under:Debat, Erfaringer, Set på nettet Tagged: archicad, arkitekter, åbne standarder, bibliotek, BIM, BIM Equity, drift & vedligehold, ECOdesigner, energi, erfaringer, guide, IFC, implementering, kursus, objekter, revit, samarbejde, skitsering, software, udveksling, visualisering

Opgraderingsseminar 2014

$
0
0

I sidste uge afholdt BIM Equity de årlige opgraderingsseminar i Aarhus og København. Temaet i år var “samarbejde”, hvilket lod sig afspejle i de mange forskellige indslag dagen bød på.

Vores bud på at samarbejde, betyder bl.a. at BIM Equity i fremtiden vil tilbyde koordinering, kvalitetssikring, validering og præsentation af jeres projekter. For at have plads til alt dette, præsenterede vi vores kommende kontor i København, med storslåede forhold for undervisning, 3D-biograf (med 4 skærme), og masser af plads til at virksomheden kan vokse i de kommende år.

Skærmbillede 2014-09-27 kl. 23.06.52
BIM Equity HQ. I løbet af november flytter vi til Strandlodsvej 6B på 3. sal i den gule bygning.

Én af årsagerne til de nye lokaler er, at vi kan se behovet for at tilbyde BIM-baseret brugerinddragelse og tværfaglig model-granskning. Så vi vil lade vores kunder invitere deres kunder ind til at vise potentialet med BIM. Vi vil også give mulighed for at træde helt ind i BIM-projekterne og opleve modellen i 1:1. – Det kommer I til at høre meget mere om senere i de næste måneder…

Der var også tid til at præsentere de nye tegnestuer som vi samarbejder med i øjeblikket, omkring at skifte fra Revit til ArchiCAD. Det er bl.a. BIG, COBE, POLYFORM og OOOJA, hvor vi har leveret pilotprojekter i ArchiCAD. Det betyder BIM Equity optræder som en tæt samarbejdspartner for at implementere et nyt BIM-program, så man ikke oplever at BIM er tungt, svært, langsomt eller mange af de andre fordomme, man hører blandt arkitekter.

LIFA Landinspektører fortalte på seminaret om deres nye satsning på BIM-baseret opmåling, som bl.a. giver mening som input til FM-systemer. LIFA har en lang erfaring med GIS-systemer, og har selv tænkt at udvikle en form for “bygnings-GIS”, hvilket BIM jo egentligt er, især når det kobles med ArchiFM, der er et drift/vedligehold-system, der kan tilgå modellen fra systemets driftsdata og omvendt også tilgå driftsdata fra modellen. Ændres modellen, slår det igennem i drifts-systemet og ændres driftsdata, slår det automatisk igennem i modellen og dens tegninger. Som en del af samarbejdet mellem LIFA og BIM Equity, har vi skabt hjemmesiden BIMfm.dk i fællesskab, for at skabe fokus omkring drift, vedligehold, digitalisering og opmåling.

Opgrade 02
Præsentation af nyhederne i ArchiCAD 18 i Aarhus.

Samarbejde er jo mange ting, og senest også et fil-format: BIM Collaboration Format eller bare BCF. Bram fra BIM Equity viste hvordan man med Solibri Model Checker kan samle rådgiverteamets fag-modeller og lave en koordineret kvalitetskontrol af det fælles BIM-projekt. De fejl man altid finder kan gemmes som en fejl-rapport i Solibri’s eget fil-format, som PDF- eller som Excell-fil. Men det er også muligt at gemme fejl-rapporten som en BCF-fil, der kan importeres direkte i bl.a. ArchiCAD og Tekla, men via “BCF Manager“-plugin’et kan man også arbejde med BCF i Revit, Sketchup og simpleBIM. Installeres BCF-manager til ArchiCAD udvider man programmets muligheder med BCF, og man kan også tilgå fejl i en fælles web-potal for fejl-rapporter, kaldet BIMcollab. Det medfører en slags kvalitetssikring af kvalitetssikringen, der sikrer at alle fejl rettes. – Og metoden er OpenBIM!

Opgrade 01
Præsentation af BIMcontact i København.

Sidste punkt på formiddagens program var en præsentation af verdens sejeste projekt-portal, BIMcontact. Det har taget os noget tid, at forstå at BIMcontact ikke er et traditionelt projektweb, bygget op omkring fil-deling. Rygraden i BIMcontact er planlægning, kommunikation og ressourcestyring, så din virksomhed kan få styr på al vinden og korrespondance på projekterne og dernæst dele denne viden med projekternes andre parter gennem BIMcontact. Der var stor interesse omkring BIMcontact, bl.a. hvordan meta-data giver orden i dokumenterne og hvordan indbyggede viewers kan åbne næsten alle fil-formater, hvor især IFC-vieweren har mange funktioner, som man ellers ikke normalt har adgang til. Der er nye priser på BIMcontact, så prisen pr. bruger pr. måned nu kun er kr. 169/249 (eks. moms), og for de store tegnestuer er det interessant, at man kan tilkøbe ubegrænset antal eksterne brugere for kr. 1.800 (eks. moms) pr. måned. Samtidig er alle data nu flyttet til et svensk højsikkerheds datacenter, med ufattelig lave priser for ekstra lagerplads. Deltagerne på opgraderingsseminaret blev tilbudt at få 5 gratis brugere til BIMcontact i 2 måneder, så man kan teste systemet for man betaler. Dette tilbud gælder alle der henvender sig til BIM Equity inden for den næste uge!

Resten af dagen gik med at se de nye funktioner i ArchiCAD, BIMx Docs, BIM Server og BIMcloud. Det galt især den helt nye indbyggede visualiserings-motor i ArchiCAD 18, der er taget direkte fra programmet Cinema 4D. En anden nyhed var automatisk revisionsstyring, hvilket har været efterspurgt i mange år. Det er lidt kompliceret at sætte automatisk revisionsstyring op første gang, men når det først virker, er det meget overbevisende! ArchiCAD 18 understøtter nu – som nævnt herover – det nye BCF-format, der udveksler fejl-rapporter mellem rådgiverne. Der var også nyheder omkring “naturlige begrænsninger”, hvor objekterne nu er blevet lidt mere intelligente, og flere objekter kan redigeres på én gang, selv om de tilhører forskellige objekt-typer. PDF-filer kan nu eksploderes i en tegning, så f.eks. tegninger af producenternes detaljer kan kopieres direkte fra PDF ind i din detalje i ArchiCAD og redigeres efterfølgende!!! Man kan eksportere PDF’er med lag fra ArchiCAD, så modtageres kan slå lag til og fra f.eks. i Adobe Reader. Til sidst blev der fremvist hvordan IFC-udveksling bliver mere og mere fyldestgørende, med flere og flere smarte funktioner omkring fil-udveksling på tværs af BIM-platforme. Så ArchiCAD 18 giver både noget til designerne, de projekterende, 3D-modellering og til udveksling. – Nok til at få tiden til at gå til næste version kommer :-)

En anden nyhed omkring ArchiCAD, er at BIM Equity har frigivet den nye version af den danske lokalisering til ArchiCAD, som er udviklet i samarbejde med BIPS og CUNECO. Det betyder, at tegningsstandarder, lagstruktur og CCS automatisk er indbygget, så snart man starter en ny fil op. Der er også kommet en række nye materialer til den nye visualiserings-motor, bl.a. mursten i forbandt fra Egersund Tegl. Du kan downloade den nye lokalisering hér >>

test 2

Straks efter opgraderingsseminaret fik jeg tilsendt dette billede fra den lille tegnestue 3D-form, der allerede er i gang med ArchiCAD 18 nye render-muligheder. Det er dejligt at se, at I tager nyhederne til jer! ArchiCAD 18 byder på en ny mulighed for at rendere græs helt naturtro, hvilket vist ikke er nået at komme med i dette første forsøg ;-)

Tak for et par gode dage med masser af spændende samtaler. Én af årsagerne til seminaret er jo netop også at skabe et godt netværk blandt landets ArchiCAD-brugere, hvilket jeg håber I synes der var tid til.

På gensyn til næste år!


Arkiveret under:Event, Netværk Tagged: archicad, archifm, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, BIM-server, BIM-validering, BIMcollab, BIMcontact, BIMx, bips, brugerindvolvering, Cinema4D, drift & vedligehold, funktioner, IFC, landinspektører, LIFA, model checker, rendering, samarbejde, software, Solibri Model Checker, udveksling

OPRÅB til Teamwork-brugere!

$
0
0

Vi hører af og til fra personer som er trætte af, at deres kolleger ikke reagerer på de beskeder og forespørgsler, de sender over BIM Serveren i ArchiCAD’s indbyggede Teamwork-system.

Det kan klares på en enkelt måde:

Skærmbillede 2014-10-01 kl. 11.16.55

 

Man afslutter bare sin Teamwork-besked med 1-5 mellemrum, og så vil udseendet af beskeden ændre sig til noget lidt mindre anonymt.

Dette kan selvfølgelig kobles med at råbe teksten, ved AT SKRIVE MED STORE BOGSTAVER,  og ved brug af tegnsætning ††† :-/

God fornøjelse. Og husk, at en god stemning på arbejdspladsen er vigtig for at skabe gode projekter. Er der lidt knas med nogle af dine kolleger, er den bedste måde at løfte stemningen og samarbejdet altid med kontor-roning:


Arkiveret under:Set på nettet, Software, Tip og Tricks Tagged: archicad, BIM, BIM Equity, BIM-server, erfaringer, funktioner, guide, samarbejde, software, TeamWork

Tilbud på ArchiCAD til de små tegnestuer…

$
0
0

Som arkitekt er det væsentligt du har det rette værktøj til at du kan løse dine opgaver – fra kreativ skitsering til præcis projektering – så du kan skabe værdi for dig, dine kunder og samarbejdspartnere.

Vi har derfor strikket den perfekte løsning sammen til mindre virksomheder, for at du kan styrke dine kompetencer og blive mere produktiv. Især den indbyggede energiberegning, koblingen til 3D-programmet Rhino/Grashopper og den dynamiske BIM-viewer, BIMx Docs, samler tegningsmateriale og 3D-model f.eks. på en iPad, så du kan tage projektet med til bygherre eller på byggepladsen:

  • Verdens bedste projekteringsværktøj – ArchiCAD 18 (inkl. 1 års serviceaftale)
  • iPad Air med BIMx Docs (værdi kr. 3.350)
  • 2 x 3 timers Online Master Class i ArchiCAD (værdi kr. 1.500)

 

Du er ikke alene

Udover vores stærke danske referencer er ArchiCAD det helt klart mest benyttede projekteringsværktøj blandt arkitekter i Norden.

Skærmbillede 2014-10-02 kl. 23.02.19

 

Vi hjælper dig i gang!

Det er vores erfaring at CAD- og BIM-programmer i dag bliver solgt uden support og undervisning. Det medfører en stor fare for, at du aldrig rigtig kommer i gang med programmet og hurtigt falder tilbage i gamle vaner. – Det vil vi ikke være med til!

Derfor tilbyder vi 3 x 2 timers ArchiCAD-undervisning på dansk afholdt som Online Master Class, som alternativ til vores 3-dages begynderkursus i projektering med ArchiCAD.

 

Vind 3 dages kursus

Ved køb af ArchiCAD til tilbudsprisen herunder, deltager du i konkurrencen om et 3-dages projekteringskursus i ArchiCAD.

 

Få et uforpligtende møde

Vi elsker at høre om vores kunders successer og udfordringer, og samtidig vise hvordan andre i branchen løser de samme udfordringer. Book et gratis og effektivt møde med os, for at høre mere om BIM-projektering – vi spilder hverken din eller vores tid.

 

Læs historier fra vores kunder

Se hvordan danske arkitekter har fået en stærk økonomisk gevinst med ArchiCAD og hvorfor mange arkitekter har valgt at skifte fra Revit til ArchiCAD hér >>

 

Hvad er din investering?

  • Du skal afsætte tid til at blive god til dit primære arbejdsværktøj
  • Du skal have lyst til at lære
  • Du skal købe ArchiCAD 18 (inkl. 1 års serviceaftale) med en iPad Air, BIMx Docs og vores hjælp til at komme i gang. Alt dette til en samlet pris på kun kr. 39.900. Det svarer til en rabat på kr. 4.850, og væsentligt billigere end andre BIM-programmer.

Tilbuddet er er gældende de første 10 kunder ved bestilling inden til 30. November 2014.

 

Betal for ArchiCAD i takt med investeringen betaler sig

Det kan være dyrt at spare penge, men BIM Equity tilbyder i samarbejde med GRENKE Leasing, at man kan lease ArchiCAD over 36 måneder, hvorefter man ejer programmet. Den månedlige ydelse bliver i såfald omkring kr. 1.200 + serviceaftale. Leasingaftalen kan kombineres med det ovenstående tilbud på ArchiCAD. Læs mere om leasing hér >>

Kontakt os hér, hvis du vil høre mere om tilbudet, der kan sætte dig igang med BIM!

(Alle priser er eks. moms)


Arkiveret under:Nyheder, Software Tagged: archicad, arkitekter, BIM, BIM Equity, BIM-server, BIMx, bips, rendering, software

Efter BIM Europe…

$
0
0

Sidste uge afholdt BIM Aarhus årest store konference: BIM Europe. Der var gæsteforelæsere fra hele Europa, lige fra Portugal til Norge, som kom for at fortælle om hvor langt de er kommet med BIM. Der var også et stort fremmøde, så der var knapt et ledigt sæde i Arkitektskolens store auditorie i Aarhus.

Disclamer: Jeg undskylder med det samme, at alle billeder af præsentationerne er taget med min telefon fra salen, og derfor ikke giver den smukkeste oplevelse!

Første forelæsning var Pierre Benning fra Bouygues Construction i Frankrig. Han fortalte om hvordan de bl.a. er i gang med et milliard-byggeri, en koncertsal af Jean Nuovelle. Prisen for byggeriet er steget undervejs fra udbuddets 150 mio. € til over 380 mio. €. Det lyder underligt bekendt!?!

IMG_0956 kopi

Bouygues Construction har benyttet IFC mellem faggrupperne, der benyttede forskellige programmer som Revit (skaller), Tekla (rammekonstruktion), Catia (Facader) og Rhino (samlet design af klimaskærm og konstruktion). Det var spændende at høre, hvordan de havde gransket projektet visuelt, ved at lave både tværgående og længedegående snit med 20 cm mellemrum gennem hele bygningen. – Ikke den mest effektive kvalitetssikring…

Næste forelæser var endnu en entreprenør: Lejla Secerbegovic fra Max Bögl i Tyskland. Hun konkluderede, at der ikke er nogen software, der er bedst til alle opgaver, og Max Bögl ikke har kunne finde en BIM-platform, der passer deres behov. De benytter AutoCAD, Revit, Tekla (stål og prefab), BIMsight og iTWO (4D og 5D) med IFC som det interne fil-format.

IMG_0965

Max Bögl kan godt lide små software-udviklere, som kan indbygge en ønsket funktionalitet på en uge, hvor de med udviklere som Autodesk kan vente i 3 år uden der sker noget, uanset hvor god en idé de har haft. For at gøre sig uafhængige af software-producenter, har de derfor bygget IFC helt ind i deres intranet. – SMART!

Tredie forelæser er ikke entreprenør, men en lille BIM-rådgiver, António Ruivo Meireles fra ndBIM Virtual Construction, der tidligere har været BIM-manager hos den kæmpe entreprenør MOTA-ENGIL i Portugal, med ansvar for omstillingen til BIM.

IMG_0970

António lagde vægt på, at man skal finde en “evangelist” i  virksomheden til at implementere BIM med succes, og så skal ledelsen ikke bare beslutte sig for BIM, men også vide hvor problemerne er. Han råder til man tester programmerne grundigt før man beslutter sig for en platform. Sloganet var: “Say no to Hollywood BIM! Do it wisely!”

Efter frokosten blev det for alvor spændende, især for arkitektene. To af de helt store ikon-tegnestuer, skulle fortælle om hvordan de benytter BIM. – Kan det virkelig være rigtigt, at kreative arkitekter bruger BIM?!?

Først var det MVRDV, som kiggede tilbage på deres helt store arkitektoniske koncepter omkring Mediacity/Datatown.

IMG_0972

At benytte parametri som udgangspunkt for deres arkitektur og samtidig gøre det digitalt, mener MVRDV er en form for tidlig BIM. Værktøjerne de i dag benytter til deres fortolkning af BIM, “Datascape”, er Rhino og Grashopper.

“BIM giver hurtigt opdateret tegningsmateriale, der giver mulighed for mange interaktioner ved konceptionelt design”

Til projektering benytter de også Revit og AutoCAD, og mener, at de fordele de opnår med BIM er så store, at det betaler sig for tegnestuen, selv om deres samarbejdsparter ikke bruger BIM. Det var en smuk oplevelse, at se deres gamle projekter og deres tilgang til arkitektur, men det var nu ikke det helt store spark i BIM-opleveren…
Så kom turen til den italienske stjerne-arkitekt, Studio Fuksas, som laver de smukkeste organiske projekter man kan tænke sig i Rhino og Grashopper. Senere overføres modellerne til 2D i AutoCAD. Tegnestuen benytter mange håndlavede modeller og 3D-print til at opleve deres formgivning.
IMG_0983
Fuksas benytter ofte 3D-modeller direkte til produktion, hvor f.eks. stål-komponenter produceres i Italien og sejles til New York, hvor bygningen eller butikken samles frem for bygges. 3D-modeller overføres også fra Grashopper til Excell for udveksling med ingeniører!
Men uanset, hvor ærgeligt det er, at de ikke benytter BIM til at optimere deres projektering og udførelsen af deres projekter, er det utroligt hvor flot arkitektur, det lykkedes dem at skabe. Projektet, Shenzhen Airport, blev gennemgået, og jeg tror hele salen var parate til at rejse til Kina, alene for at opleve bygningen, som blev skabt i tæt samarbejde med ingeniørerne. Men et samarbejde omkring 2D CAD, “dum 3D” og Excell…
Sidste foredragsholder var fra Cowi i Norge og fra noget så ukendt for de danske BIM-kredse, som en landskabsarkitekt. – Jeg tror jeg så nogle Google, hvad det betyder, når man sætter “landskab”, “arkitekt” og “BIM” sammen.
“BIM handler om at have et holistisk billede af helheden, frem for arkitekter og ingeniører, som kun interesserer sig for bygningen, vejen eller kloakeringen”
Marius Sekse beskrev sig selv som en “blomst” uddannet i kunst, biologi, sociologi og teori. Men med sin ansættelse hos Cowi, blev det hurtigt tydeligt, at det kunstneriske skulle lægges på hylden for at fokusere på at finde løsninger på, hvordan man kan løfte kvaliteten af anlægsprojekterne. Svaret var” fælles standarder og dermed BIM.
Landskabsarkitektens rolle er den samme udendørs, som bygningsarkitektens indendørs. Udgangspunktet er standarder fra bl.a. Statsbygg, som kræver BIM. Dette er normalt for bygninger, broer, togbaner og vejprojekter, men ikke for landskab. Et af værktøjerne for Marius Sekse er en BIM Server, med “one single point of truth”. Dernæst handler det om at “Objectify” alle dele af projektet.
Dette så i præsentationen ikke ud til at gøre projekterne mere levende og poetiske, og når man spørger Marius, hvor “blomsten” er blevet af, er svaret: “We working with the wrong tools using Revit, that is made for buildings. This has been battering me for a while. We need to standardize on software for making trees and vegetation and the importance of a common exchange format like IFC”.
vianovaDa Marius Sekse startede hos Cowi efterspurgte han programmer med et mere organisk formsprog som f.eks. Rhino og Maya, hvilket ikke var til rådighed. Og med de forkerte værktøjer, er det svært at være kunstnerisk. Marius mener også, at danske landskabsarkitekter er mere kunstneriske end de norske, og på den måde får lov til at lave projekter med større armbevægelser end Cowi gør i Norge.
Men hvordan benytter Cowi så BIM til deres landskabsmodeller? “Terrain models in Revit are OK, when terrain is flat. With non flat terrains, you need to use other tools. Revit and Infoworks are not the best tools, and moving between diferent tools are a time waster.” Så Martin Sekse ser en nødvendighed i at branchen benytter professionelle værktøjer, da BIM som arbejdsmetode er den eneste måde at sikre en højere kvalitet. Men han efterspørger modsat også nogle værktøjer, der kan give landskabsarkitekterne deres frihed og kunst tilbage.
Med dét var dagen forbi og efterlod et underligt indtryk af det europæiske BIM-niveau. De store internationale entreprenører kaster sig over BIM uanset omkostningerne, og selv om det til tider er på en lidt klodset facon. De kreative arkitekter tror de benytter BIM og høster en masse fordele heraf, men når det kommer til stykket er det i hvert fald ikke som jeg definerer BIM. – Og ikke med de fordele jeg havde håbet at se!
Der er en stor brug af Rhino og Grashopper fra entreprenører til landskabsarkitekter, hvilket er dejligt at se. Men underligt, at de ikke overfører modellerne til BIM-programmer for projekteringen, for at høste fordelene ved BIM. – Det er jo ikke så svært!
Næsten alle fortalte om masser af forskellig software holdt sammen med IFC, som ingen brokkede sig over kvaliteten af. Dejligt at høre, at OpenBIM vinder frem omkring os :-)
Og når alt kommer til alt, handler det jo om fokus og kompetencer. Er fokus på mest effektivt at skabe funktionelle bygninger uden fordyrende og ødelæggende fejl, eller er det at skabe et fantastisk kunstværk. Det ser ud til, at det for mange af byggebranchens spillere er svært at  skabe en ballance mellem de to sider af vejen, som får de danske tegnestuer og enteprenører til at fremstå, som værende rigtig godt med.
Det kunne være interessant, til BIM Aarhus’ næste konference, at finde nogle af de internationale spillere, som virkelig er kommet langt med BIM og er lykkedes med at skabe en god forretning ud af det, uden at have ofret det poetiske og kunstneriske i deres projekter og dokumentation. – Jeg glæder mig allerede :-)

Arkiveret under:Debat, Event, Nyheder Tagged: archicad, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, BIM-server, funktioner, IFC, implementering, objekter, openBIM, revit, samarbejde, skitsering, software, udveksling, visioner

ArchiCAD og MacOS X 10.10 Yosemite

$
0
0

Apple har netop udgivet sit nye styresystem til deres Macintosh-computere, MacOS X10.10, og så kaldet “Yosemite”.

ArchiCAD fungerer i store træk problemfrit med det nye styresystem fra Apple, men bl.a. BIMx-programmet kan ikke starte i dette system. Man kan stadig lave BIMx-filer, som kan afspilles på Windows, iOS, Android og tidligere versioner af MacOS X, og funktionaliteten vil også blive genskabt til “Yosemite” med næste Hotfix til ArchiCAD.

Inden du opgraderer til Apples nye styresystem, bør du derfor læse denne support-hjemmeside grundigt igennem, for at sikre dig, at ArchiCAD og MacOS X 10.10 ikkekommer til at give problemer for dit arbejde og deadlines.

En lille anden kuriositet ved nye styresystemer er, at de seneste versioner af Windows har en tendens til, at slette endelsen på installer-filen, når man downloader ArchiCAD fra internettet. Denne “service” kræver dog blot, at man selv skriver endelsen “.exe” efter fil-navnet på den downloadede installer-fil.

Med disse minimale problemer, kan vi glæde os over alle de nye funktioner de nye versioner af henholdsvis MacOS X og Windows :-)


Arkiveret under:Nyheder, Set på nettet, Software, Tip og Tricks Tagged: archicad, BIM, BIM Equity, BIM-server, BIMx, funktioner, graphisoft, software, versioner

Sidste chance!

$
0
0

Hér kommer en helt kort reminder, om at det er absolut sidste chance for tilmelding til Estate Media’s konference “Digitalisering og BIM i byggeriet”, som løber af staben på torsdag fra kl. 9:30 i Ørestad, København. Arrangementet slutter med en let frokost kl. 13.00 og selvfølgelig masser af netværksmuligheder.

Skærmbillede 2014-09-09 kl. 21.03.51

Oplægsholderne repræsenterer hele bygge-processen, fra bygherres første ønsker (læs: krav), over rådgivere og entreprenører til drift og vedligehold:

  • Marianne Thorbøll (Projektleder-IKT, Arkitekt Cand.Arch., Klima-, Energi- og Bygningsministeriet)
  • Thomas Hejnfelt (Kompetencechef, BIM og IKT, Grontmij A/S)
  • Jakob Andreassen (BIM Manager, BIG)
  • Frank Hollinger (Chefarkitekt, Virtual Design & Construction, NCC Construction Danmark A/S)
  • Morten Bilde (BIM-manager, JUUL | FROST Arkitekter)
  • Martin Steen Hansen (Landinspektør og Partner, LIFA A/S)
  • Eva Kartholm (Direktør, DFM Netværk)
  • Thomas Graabæk (BIM Architect, BIM Equity A/S)

Hvis du vil være med til denne spændende dag, skal du til tasterne med det samme! Kig ind på Estate Media’s hjemmeside for mere info om konferencen og dens oplægsholdere, samt mulighed for tilmelding. Skynd dig at klikke hér >>


Arkiveret under:Event, Nyheder, Set på nettet Tagged: arkitekter, BIM, BIM Equity, implementering, samarbejde, skitsering, software, udveksling

ArchiMAG 2-2014 på gaden…

$
0
0

Så er det nye ArchiMAG kommet i en online version, bl.a. med artikler fra nogle af de danske tegnestuer, som arbejder med BIM.

Skærmbillede 2014-10-22 kl. 23.23.12

Der er artikler om nyhederne i ArchiCAD 18, om BIMcloud, SketchUp Pro 2014 og om hvordan Spir Arkitekter benytter Cinema 4D til “high end” visualisering.

Dertil er der en række portrætter af nordiske tegnestuer, hvor BIM Equity har leveret artikler om BIM i danmark. Der er en artikel om hvordan AI arbejder med BIM-baseret laser-opmåling på en skole, hvor kommunen netop har investeret i et BIM-baseret FM-system. Samtidig fortæller de om nogle af de “bi-produkter” BIM skaber, som f.eks. at man med BIMx Docs får hele tegningsmaterialet og 3D-modellen koblet intelligent sammen i én fil, som f.eks. kan åbnes på en telefon eller tablet, hvor det er uhyre let at navigere rundt i planer, snit, facader, detaljer og 3D-model via smarte links på tværs af materialet. Da det er et BIM-projekt, kan man klikke på objekter og se et udsnit af deres egenskabs-data, hvilket er praktisk i forhold til drift og vedligeholdelse. – Nogle gange er det de små ting, som skaber stor værdi!

Skærmbillede 2014-10-22 kl. 23.24.17

 

 

 

Der er også en artikel om tegnestuen Jaja i København, som arbejder model-baseret på tværs af tegnestuer og landegrænser på deres norske projekter. Samarbejdet sker over en BIM Server, hvor begge tegnestuer i begge lande arbejder som om de sidder på hverside af samme væg. Det er en let og logisk måde at arbejde på, hvor teknikken træder i baggrunden og løsninger og samarbejde kommer i fokus.

Den sidste danske tegnestue, som er beskrevet er den lille aarhusianske tegnestue Oooja, som beskriver hvordan de – som en ung og IT-kyndig virksomhed med stor erfaring i parametrisk formgivning og design – for første gang projekterer et større projekt med BIM. Det er bemærkelsesværdigt at BIM-projektet er så detaljeret og giver så fine tegninger, men i særdeleshed, hvordan oplevelsen af at projektere er for en ung tegnestue, som går nye veje.

Skærmbillede 2014-10-22 kl. 23.24.58

 

Der skulle være nok at underholde sig med i det nye ArchiMAG, så skyd dig at downloade magasinet og sæt dig godt tilrette i lænestolen. Du finder bladet hér >>


Arkiveret under:Interview, Nyheder, Set på nettet, Software Tagged: archicad, archifm, ArchiMAG, arkitekter, BIM, BIM Equity, BIM-server, BIMx, Cinema4D, drift & vedligehold, iPad, rendering, software, TeamWork, visualisering

BIMcloud webinar

$
0
0

Du kan stadig nå at tilmelde dig webinaret i morgen, torsdag d. 30. oktober 2014, kl. 14.00, omkring den nye og helt vilde BIMcloud.

Skærmbillede 2014-10-20 kl. 17.25.59

BIMcloud er jo en BIM Server på steorider, som f.eks. kan installeres på cloud-tjenester som Amazon, Azure, Rackspace og lignende. Den kan skaleres frit, hvilket betyder, at man kan skrue op for antallet af processorer, RAM eller lagerplads, uden brugerne skal logge ud af projektet imens. Man kan have en BIMcloud Server eller mange, og de styres alle fra én BIMcloud Manager, som også styrer rettighederne hirakisk med “roller” og grupper for brugerne. Disse kan synkroniseres med Active Direktory (LDAP), som er det system resten af virksomhedens servere formentlig benytter. I sidste ende er dette en enorm besparelse på administration for en større tegnestue.

Det betyder, at man kan arbejde et ubegrænset antal brugere, i det samme BIM-projekt, samtidigt! Uden hastighedsproblemer, uden crashes, uden ventetid, uden låste modeller og hvad man ellers hører fra andre systemer (især Revit Server lader til at have mange problemer, hvis der er stor afstand mellem brugerne eller hvis man kobler på via en langsom forbindelse).

I BIMcloud har man hele tiden kunne kommunikere via modellen med det indbyggede chat-system. En af nyhederne, der bliver præsenteret på webinaret er, at man nu også kan kommunikere mellem BIM-programmet på tegnestuen og BIMx-vieweren f.eks. fra en iPad på byggepladsen. Når man ser en fejl, sender man den direkte med mark-ups til den relevante medarbejder – direkte i hans BIM-program, som automatisk viser fejlen det rigtige sted i modellen. MIND BLOWING!

Tilmeld dig webinaret med det samme og få et ordentligt spark i opleveren i morgen. Du finder alle tilmeldings-oplysningerne lige hér >>

 

 

lkæk


Arkiveret under:Event, Nyheder, Set på nettet, Software Tagged: archicad, arkitekter, BIM, BIM Equity, BIM-server, BIMcloud, BIMx, BIMx Docs, funktioner, graphisoft, samarbejde, Server, software, viewer

BREAKING NEWS!

$
0
0

Vi elsker når vores kunder er glade for BIM, og vi elsker når aviserne skriver om det. Det er nemlig vigtigt, at også de positive historier kommer frem. – Og hvad er så bedre end at åbne ArkByg til morgenkaffen og i ét opslag se to af vores allerbedste samarbejdsparter være repræsenteret.

Arkbyg_31_10_2014 kopi

Den største artikel er om den aarhusianske tegnestue OOOJA, der projekterer deres første større projekt i BIM og samtidig danner sig deres egne erfaringer med projektering.

Skærmbillede 2014-10-31 kl. 08.54.43

Der ændrer noget i selvforståelsen for tegnestuen, omkring deres brug af værktøjer, men i højere grad omkring hvordan de skaber deres arkitektur. Læs artiklen hér >>

Anden artikel er om den københavnske tegnestue JUUL | FROST arkitekter, som har skitseret og projekteret Örebro Handelshøjskole som BIM-projekt.

Skærmbillede 2014-10-31 kl. 08.55.35

Tegnestuen har også været ansvarlige for koordinering og kvalitetssikring af rådgiverteamets fag-modeller, hvilket har medført en process, der nu præmieres af foreningen BuildingSMART, som er fader til fil-formatet IFC  –  nøglen i at løfte kvaliteten i byggebranchen. Projektet har vundet titlen “Heroes of Interoperability”, der vist bedst kan oversættes til “helte for tværfaglig vidensdeling”. Læs artiklen hér >>

Med en lille – men stolt – tåre i øjenkrogen, lukker jeg min avis og tager afsted på arbejde, velvidende om, at BIM gør en forskel i hverdagen for rigtig mange mennesker og virksomheder derude…

 


Arkiveret under:Interview, Nyheder, Set på nettet Tagged: archicad, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, erfaringer, IFC, implementering, JUUL | FROST, OOOJA, samarbejde, skitsering, software, Solibri Model Checker, udveksling

Kursus: BIM som forretningsstrategi

$
0
0

Akademisk Arkitektforening har sat et kursus op for tegnestue-ledere, som gerne vil bruge BIM som et strategisk værktøj til at øge virksomhedens omsætning. Kurset hedder “BIM som forretningsstrategi” og afholdes i Arkitekternes Hus i København d. 10. december 2014.

Skærmbillede 2014-11-05 kl. 08.53.59BIM ses ofte som noget der komplicerer projekterne, som giver merudgifter, som besværliggør tegnestuens bemanding og generelt er uforståeligt for de fleste. - Kan vi ikke bare få lov til at lave vores arkitektur!?!

Går man tegnestuerne på klingen, er der også flere eksempler på, at det påviseligt er fordyrende at omstille til BIM, hvor nogle tegnestuer bruger mere tid, andre ansætter et hold nyuddannede konstruktører til at klare BIM og så er nogle BIM-systemer så dyre i licenses-køb, ny hardware og uddannelse, at tegnestuerne næsten ikke kan komme til at tjene investeringen ind i overskuelig fremtid.

Dette er ikke bare et grundvilkår for moderne arkitekter, med tegn på at tegnestuernes ledelse ikke aktivt har sat mål for, hvad de vil vinde ved at benytte BIM, hvordan de i fremtiden vil arbejde smartere og hvilke nye ydelser de ønsker at tilbyde. Det handler også om at forstå, hvor værdien i BIM ligger og i at anderkende den menneskelige faktor i at omstille en virksomheds medarbejdere – mennesker – til en arbejdsproces de i forvejen ikke kender.

Der er mange rigtig gode eksempler på hvordan nogle tegnestuer har brugt BIM til at styrke deres faglighed og forretning. Der er gode eksempler på tegnestuer, der først har implementeret mangelfuldt og derefter ændret strategi og implementeret med succes, og det er nogle  af de eksempler man vil få præsenteret på kurset.

Fotograf Camilla Hey
Flemming Frost, CEO i JUUL | FROST arkitekter

En af underviserne er Flemming Frost, som er founding partner hos JUUL I FROST arkitekter, som startede deres BIM-eventyr i 2006, og nu arbejder med skitsering, projektering, byplanlægning og landskab i BIM. Tegnestuen har omkring 45 medarbejdere og har set udfordingerne i at implementere BIM på tværs af økonomisk krise og en generel omstilling af tegnestuen til mere international aktivitet.

486e45acba
Christofer Ritzau, direktør i Danish Network Association

Christoffer Ritzau er også underviser, og vil bidrage med sin erfaring som direktør i Danish Network Association, som er en moderne brancheorganisation med fokus på vækst og værdiskabelse for den kreative branche i Danmark. Christoffer er vandt til at styre virksomheder og deres ledelse gennem en proces for at styrke innovation og forretning i en bred vifte af kreative virksomheder, bl.a. hos guldsmede, i modebranchen, blandrt designere og arkitekttegnestuer.

Sidste underviser er undertegnede, som vil komme med konkrete eksempler på hvornår BIM betaler sig og hvornår det ikke gør, samt komme med værktøjer til at skelne mellem de to.

Læs mere om “BIM som forretningsstrategi” og tilmeld dig med det samme. Du finder kursusbeskrivelsen hér >>


Arkiveret under:Event, Nyheder, Set på nettet Tagged: arkitekter, BIM, BIM Equity, erfaringer, implementering, samarbejde, software, strategi, udveksling, undervisning

GDL som bro mellem Grashopper og BIM

$
0
0

Der er ikke én BIM-platform der er bedst til alle opgaver i al fremtid, og det ser ud til, at flere virksomheder i stadig højere grad kigger på, hvordan man kan kombinere de bedste digitale redskaber, frem for at vente på, at udviklerne bygger alle tænkelige funktioner ind i deres yndlingsprogram.

Ser man på de mest kreative og konceptuelle tegnestuer i Danmark, er én af barriererne for at kaste sig over BIM helt fra de første faser, at programmerne Rhino og Grashopper giver en ellers uset fleksibilitet og formgivnings-frihed, der hurtigt kan visualiseres.

Grasshopper_trangels_and_point_coordinates 2

BIM Equity har arbejdet med at kombinere styrkerne i Rhino og Grashopper med styrken i ArchiCAD som projekterings-værktøj. Da man gerne skal tænke projekteringen ind fra de tidlige faser og helst skal blive ved med at designe, afprøve og formgive langt ind i de seneste projekteringsfaser, betyder det, at der vil være et parløb mellem flere forskellige værktøjer gennem hele projektforløbet.

Denne kreative process omkring form, funktion, bygbarhed, økonomi, koordinering, kvalitetssikring og kommunikation betyder også, at det vil være smart at bygge bro mellem nogle nøgle-programmer på tegnestuen. Og udover Rhino, Grashopper og ArchiCAD, kan man let komme i tanke om andre som f.eks. BIMx, Solibri Model Checker, Artlantis, Excel og MS Project.

Da Rhino arbejder med N.U.R.B.S. på en helt unik måde og Grashopper med parametri som ingen andre, er der brug for flere forskellige tilgange til at koble konceptuel formgivning til BIM. Et eksempel kan være, at trække nogle avancerede former fra Rhino ind i ArchiCAD, for at udnytte bege programmer hvor de er bedst.

Eksemplet herunder, er Blåvand Museum, der er under udarbejdelse af BIG – Bjarke Ingels Group. Projektet er skitseret i Rhino bl.a. med 4 dobbeltkrumme tagstykker. Ved overgangen til myndighedsprojekt, skiftede arbejdet fra Rhino til ArchiCAD, hvor de dobbeltkrumme tage, let blev modelleret. Da tagenes form under projekteringen igen blev mere kompleks – med forskellig tykkelse i hver ende og en fals, der griber en glasfacade – var Rhino et bedre modelleringsværktøj end ArchiCAD. Derfor oveførte man de 4 tage fra Rhino til ArchiCAD via et plugin til Rhino, der omformer Rhino’s geometri til BIM-objekter i ArchiCADs GDL-format.

R1 R6 R5 2

Det betyder, at objekterne kommer ind i ArchiCAD med fuld geometri og en begrænset parametri, hvilket i praksis betyder, at man har nogle valgmuligheder for at styre objektet i ArchiCAD, men skal man lave større ændringer, går man tilbage i Rhino og tilretter objekterne og eksporterer dem igen, så de automatisk opdateres i ArchiCAD. Her under ses et eksempel på et dobbeltkrumt tag med differentieret tykkelse i hver ende, når det er importeret i ArchiCAD.

A1

A6

For at opnå en større fleksibilitet og integration mellem Rhino/Grashopper, har en lille håndfuld medarbejdere fra BIG deltaget i et GDL-kursus, hvor de har lært at kode avancerede parametriske objekter direkte i ArchiCAD’s eget objekt-format. På denne måde kan man tage simle beskrivende former, som f.eks. matematisk definerede, krumme 3D-linier (“splines”) og trække ind i GDL-objekterne som ren information, der så i ArchiCAD omsættes til geometri. – Så lykkedes det vist også at tabe de sidste læsere!

Et billede er mere værd en 1.000 ord, og herunder er der for ca. 2.000 ord af parametrisk test af hvordan data, kodning og BIM kan gå hånd i hånd. Øverste billede er fra Rhino/Grashopper og nederste er oversættelsen i ArchiCAD med den simple program-kode vist.

Grasshopper_trangels_and_point_coordinates

Geometri_planes_generated_in_ArchiCAD

Så er den indre nørd blevet vækket, og tænker nu: “hvis man så bare kunne få Excel inddraget på én eller anden måde…”

BIM er samarbejde mellem kolleger, fag-rådgivere, byggeriets parter og mellem software og fil-formater. Det handler om at gøre processen lettest mulig og skabe et workflow, der rammer plet i forhold til at give nok muligheder uden at det bliver for kompliceret. Måske har vi ikke helt landet niveauet for kompleksitet, men der er helt klart nye muligheder i koblingen mellem Rhino, Grashopper og BIM.

GDL er et simpelt sprog for system-kode, så det er bare med at komme i gang med at programmere dine helt egne BIM-objekter :-)


Arkiveret under:Erfaringer, Fortællinger, Software, Tip og Tricks Tagged: archicad, arkitekter, BIG, BIM, BIM Equity, erfaringer, funktioner, GDL, Grashopper, implementering, objekter, parametri, Rhino, skitsering, software, visualisering

Entreprenører med grå hår…

$
0
0

Det hér handler ikke om at aktivere det grå guld, som jo allerede i dag ofte er dem, som holder byggeriet på sporet  på byggepladsen. Næ, det handler om ikke at få grå hår, p.g.a. af manglende BIM-kompetencer.

Skærmbillede 2014-11-12 kl. 08.40.04

 

Man kan bl.a. læse en fremsynet entreprenør udtale:

“Men vi skal som entreprenør kunne håndtere 3D i dag. Ellers går vi glip af markedsandele”

Thor Lindenskov, Hansson & Knudsen

Samtidig påpeger Thor Lindenskov dog, at det kan være besværligt for entreprenøren, at modtage BIM-projekter fra rådgiverne, som har en meget forskellig detaljering, struktur, fil-format og kvalitet. Derfor er det vigtigt at have klare IKT-aftaler på forhånd, så modellerne kan omsættes til noget målbart.

I artiklen omtales det, hvordan bl.a. Revit, AutoCAD og Tekla ikke altid taler så godt sammen. Derfor er det vigtigt at man er enige om, at al udveksling går via det åbne BIM-format, IFC, for at alle kan dele deres viden. Det kaldes OpenBIM, og sikrer et godt workflow på tværs af fag-grænser og software-platforme.

Men det stopper slet ikke hér. Det er alle dele af byggeriet, som drager fordele af BIM og især i drift og vedligehold. BIM Equity citeres i artiklen for at:

“Der kan minimum spares 10 procent i alle byggeriets faser ved at anvende BIM-teknologien, og der er store økonomiske gevinster ved at gå over til BIM-baseret facility management”

Jonas N. Salih, CEO, BIM Equity

Det er der nu ikke så meget nyt i, når ca. 90% af en bygnings totaløkonomi ligger i drift og vedligehold (eller den lidt bredere betegnelse “Facility Management” (FM)), og man som tommelfingerregel kan spare omkring 20% på den årlige drift ved at benytte et BIM-baseret FM-system. Det har også fået Bygherreforeningen op af stolen:

“Hvis der er klare krav til digital aflevering af data kan forvirring og usikkerhed i byggeriets kontrakter undgås, og det kan spare både tid og frustrationer”

 Henrik Bang, direktør, Bygherreforeningens

Læs selv om hvordan byggeriet kan optimeres med BIM og gode IKT-aftaler i Licitationen. Artiklen kræver medlemsskab og kan læses hér >>

Disclamer: Det skal nævnes at grå hår og høje tindinger, er noget som klæder mange mænd og til dels også kvinder. BIM Equity har ingen præferencer i forhold til hårfarve eller -grænse, men fokuserer på de rigtige processor for et godt byggeri!

Arkiveret under:Fortællinger, Interview, Nyheder, Set på nettet Tagged: archifm, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, drift & vedligehold, erfaringer, FM-system, IFC, revit, samarbejde, software, udveksling

Entreprenører, anlæg og BIM

$
0
0

Ofte er det arkitekter og ingeniører der producerer BIM, for at dokumentere deres design. Årsagen er bl.a. at rådgiverne kan spare ca. 25% af tiden på tegningsproduktionen ved BIM frem for 2D CAD.

For entreprenøren er den store besparelse ved BIM ikke på hurtigere tegningsproduktion, men på at få en bedre viden om projektet. Det betyder hurtigere udførelse, bedre planlægning, færre fejl på byggepladsen og bedre overblik over materialeforbrug, pris og tidsforbrug.

TG004 - Afsværtning for seismisk last ved axis 20

Hos CG Jensen arbejder de med ArchiCAD som BIM-program, hvor både byggeriets færdige design, såvel som byggepladsen og f.eks. forskalling modelleres, da dette jo også skal indtænkes i kvalitetssikring, planlægning og udgifts-sikring.

Her har jeg fået lov til at vise en række “tegninger” udarbejdet af Henrik Graversen fra CG Jensen. Det viser rigtig godt, hvordan man kan udnytte potentialet i at projektere i 2D og 3D på samme tid.

TG001a - Azobe-beklædning på den runde mole

Det giver en tryghed, at vide hvordan ens projekt tager sig ud, også omkring konstruktioner og under udførelsen. Jo mere kompliceret byggeri, jo vigtigere er dokumentationens kvalitet. Visualiseringerne er ikke kun pæne, men også en yderst effektiv måde at kommunikere med dem der skal bygge projektet!

”Hos CG Jensen benytter vi ikke BIM, for at gå de rådgivende ingeniører eller arkitekter i bedene” vi gør det udelukkende for at være på forkant med opgaven og vores folk på pladsen er altid glade for tegningerne. Vi hører tit, at nu er det nemmere at se det for sig”

Henrik Graversen, ingeniør, CG Jensen

Når man så samtidig kan arbejde med en metode, som sikrer at plan, snit, opstalt og 3D-model altid er ens, samt kotering og målekæder automatisk viser de korrekte værdier – som også svarer til styklister og mængdeudtræk – så er man allerede halvt i mål.

TG004 - 600 m quaywall - DRW4

Er det svært? Ja, hvis man aldrig har prøvet et BIM-værktøj før, så er der nogle ting, man skal have ind under huden, før man kan producere tegninger som de viste hér på siden. Det tager også lidt tid, før man arbejder lige så hurtigt, som i sit sædvanlige program. Når man først har fået det lært, er det den klart hurtigste måde at producere et så gennemarbejdet projekt-materiale på, i forhold til at arbejde med f.eks. 2D i AutoCAD og 3D i Sketchup. – Med den kompleksitet der er vist hér, vil jeg også påstå, at det er lettere og hurtigere end i Revit.

TG008 - Breakwaters - DRW4

 

Men uanset metode og software, så handler det i store træk om, at entreprenøren har mindst ligeså meget at vinde ved BIM, som rådgiverne. Kobler man software til koordinering og kvalitetssikring som f.eks. Solibri Model Checker, systemer til prissætning og planlægning, som f.eks. Sigma eller måske visualisering af udførelsen koblet til tidsplanen (kaldet 4D) f.eks. i Synchro, så er der foralvor penge at spare. – Men dette øger også kompleksiteten ved at projektere i BIM. Derfor kan det i starten anbefales at sætte barren lavest muligt, og alene fokusere på at skabe et fyldestgørende tegningsmateriale på den smarteste måde. – Og det er jeg helt sikker på er med BIM!


Arkiveret under:Erfaringer, Netværk, Software, Tip og Tricks Tagged: archicad, BIM, BIM Equity, entreprenør, implementering, samarbejde, software, Solibri Model Checker, udveksling, visualisering

BIM Server mellem rådgivere

$
0
0

I dag udkommer magasinet ArkByg med en artikel om to af BIM Equity’s samarbejdsparter, som benytter BIM Server som samarbejdsplatform mellem arkitekt og ingeniør.

Unavngivet 1

 

Tegnestuerne er Bønnelycke arkitekter og Constructa rådgivende ingeniører og arkitekter, som sammen er ved at projektere et boligprojekt i Latinerkvarteret i Aarhus. De to tegnestuer arbejder med BIM i ArchiCAD, og deler modellen mellem sig, så de kan se hinandens løsninger løbende og al information er i én fil.

Det giver nogle åbenlyse fordele, og opleves som om medarbejderne i de to virksomheder sidder med bare en væg mellem sig, og ikke på hvert sit kontor med mange kilometers afstand. Det gør samarbejdet lettere rent teknisk og praktisk, men gør det også lettere at løfte telefonen og spørge til den I-profil, man kan se i modellen.

Det er en super spændende proces, som tegnestuerne selv oplever og det kan klart anbefales at læse sig ned i den relativt korte artikel, med både interview af arkitekten og ingeniøren. Læs artiklen hér >>


Arkiveret under:Interview, Nyheder, Set på nettet Tagged: archicad, arkitekter, BIM, BIM Equity, BIM-server, implementering, samarbejde, skitsering, software, udveksling

Dette trick kender du ikke i ArchiCAD!

$
0
0

Jeg har lært et nyt trick i ArchiCAD, som jeg er sikker på, at du ikke kender. ArchiCAD er udviklet bag jerntæppet i de tidlige 80’ere, mens vi herhjemme sang “Sig du ka li’ mig” med Tøsedrengene, iført vores nye, smarte grå/pink angora-trøje med massive skulderpuder. – Vi deler alle de samme minder, ikke???

Det betyder, at der er funktioner i ArchiCAD, som ingen længere kan huske er der. Når de pludselig dukker op, får det straks nyhederne i de sidste tre versioner af ArchiCAD til at blegne. – Nå, hér kommer det så:

Vil du placere et vindue (eller et hvilket-som-helst andet element) i en bestemt afstand fra et andet objekt, to krydsende linier eller måske projektets nulpunkt, gøres dette ved først at vælge værktøjet, du vil placere et element med, så lader du musen dvæle over det punkt i modellen, du vil beskrive afstanden fra. Læg mærke til, at cursoren nu bliver til et “flueben”.

Skærmbillede 2014-12-02 kl. 23.14.36

Nu skriver du først retningen (“x” for vandret og “y” for lodret), dernæst evt. et “-” for at angive retning mod venstre, så afstanden og tilsidst et “+”. Jeg vil hér gerne placere mit vindue 2,5 m mod højre fra vægens afslutning, så jeg skriver “x2500+”.

 

 

Skærmbillede 2014-12-02 kl. 23.15.17

Med ét rykkes vinduets indsætningspunkt sammen med en guide-linie præcist 2,5 m fra hvor jeg stod med musen før, og jeg kan angive vinduets åbningsretning.

Skærmbillede 2014-12-02 kl. 23.15.37

Når vinduet er placeret, kan jeg placere en målkæde, som et skulder klap til mig selv, for at have placeret vinduet så flot og præcist!

Skærmbillede 2014-12-02 kl. 23.15.53Mere skal der ikke til. Husk at det ikke betyder, at vinduet altid vil forholde sig med den givne afstand til væggens afslutning, men alene at det er placeret i modellen på det korrekte sted.

Hånden på hjertet: kendte du det trick?!? 


Arkiveret under:Software, Tip og Tricks Tagged: archicad, BIM, BIM Equity, funktioner, software, versioner

Entreprenører går “all-in” med BIM på byggepladsen

$
0
0

Internationale entreprenører bliver bedre og bedre til BIM og det bliver stadig tydeligere hvordan BIM skaber værdi under udførelsen. Jeg har tidligere skrevet hér på bloggen om BIM hos bl.a. Mota Engil og CG Jensen, og nu er turen kommet til den kæmpe store japanske entreprenør-virksomhed, Obayashi.

“The goal of Smart BIMcloud is to achieve secure and smooth information sharing and quick consensus-building by sharing building information of BIM among all construction project members’ design offices, general contractors, and sub-contractors”

Obayashi bruger BIM til at forudse fejl i projektet, der ellers først ville blive opdaget på byggepladsen, hvor prisen for ændringer er mange, mange gange dyrere end projektændringer mens projektet kun er digitalt. Samtidig opnår entreprenøren et bedre overblik over mængder, priser og tidsforbrug, hvilket betyder en mindre risiko og dermed en lavere omkostning på projekerne.

Skærmbillede 2014-11-24 kl. 14.58.29

Senest har Obayashi implementeret en BIMcloud-løsning, hvor deres mange tusinde medarbejdere kan tilgå BIM-projekterne, uanset hvor i verden de forbinder fra, og uanset om de har en traditionel computer med traditionelt BIM-software, eller om de går på med BIMx Docs f.eks. fra en telefon eller en iPad.

BIMx er en oplagt mulighed for at få tegninger og 3D-model med ud på byggepladsen. Det bruges bl.a. af MTHøjgaard i Danmark, hvor de overfører konstruktions-modellerne til BIMx Docs og tager iPads med ud på pladsen.

Skærmbillede 2014-11-24 kl. 14.58.56

Med BIMcloud bliver en “live” model altid tilgængelig og kan man kommunikere direkte mellem brugerne uanset om de sidder på kontoret med en stor stationær computer, eller om de benytter deres smartphone fra byggepladsen. Opdager man et problem i projektet, kan man fra sin mobile enhed lave “mark-up”, hvor man f.eks. sætter en rød cirkel med en tekst omkring en søjle, der skal rettes. Dette sendes over BIMcloud direkte til den relevante medarbejder på kontoret, der skal rette problemet og opdatere tegningsmaterialet. Ændringerne kan sendes frem og tilbage via modellen, og når løsningen er på plads, kan nye tegninger med det samme printes i skurvognen, og alt materialet på alle der benytter BIMx Docs opdateres automatisk.

BIMcloud har også nogle fordele for store virksomheder, der opererer internationalt, da man kan installere den på cloud-servere, som f.eks. hos Amazon eller Azure, og man kan skalere den frit, ved f.eks. at øge antallet af processorer, RAM eller harddisk, uden at lukke ned for systemet imens. Samtidig er der 3 parallelle backup-systemer og en detaljeret styring af brugernes rettigheder, hvilket gør det sikkert at have mange medarbejdere til at arbejde i de samme projekter. Medarbejdernes rettigheder styres via Active Directory (LDAP), som betyder, at BIMcloud kan importere de brugere, der allerede har adgang til virksomhedens intranet. Det er noget der sparer tid for system-administratoren. – Og så ikke mere teknik-snak…

Skærmbillede 2014-12-07 kl. 12.02.30

Indtil nu har Obayashi haft over 800 medarbejdere til at arbejde på de mere end 80 projekter, som kører i BIMcloud. De ser styrken af “up-to-date design information”, der betyder, at de ikke behøver at stole på gamle tegninger, men altid har opdateret information tilgængeligt. Derfor har Obayashi indkøbt 4.000 iPads til deres medarbdjere, så alle kan koble sig på BIMcloud. Det gør man kun, hvis man er sikker på at tjene investeringen ind igen!

“Some construction managers just need to see and understand BIM Models. It is too difficult for all of these people to learn ArchiCAD. At this point, BIMx Docs helps expand the utilization of BIM within the organization”

P.g.a. den høje sikkerhed og rettighedsstyring, kan Obayashi også tillade deres underrådgivere at koble sig på BIMcloud, for at se tegninger, 3D-model og mængdeudtræk. De har dog ikke mulighed for at lave ændringer i projektet. På samme måde kan Obayashi tillade rådgiverne at ændre i projektet, men kun i visse objekt-typer, i visse lag, på visse etager, i et vist tidsrum, så der er styr på dokumentation og ansvar i projektet.

Som en sidste krølle på historien, ser Obayashi en stor fordel i det åbne IFC-format, der lader BIM flyde mellem rådgivere, udførende, bygherre, brugere og drift/vedligehold. Det passer rigtig godt til de erfaringe MTHøjgaard beskriver i dette whitepaper, hvor de kan dokumentere, at de af deres projekter der har været udveklset med IFC, har en væsentlig højere kvalitet af dokumentationen end de projekter, der bare er lavet i BIM, men uden IFC-udveksling. – Det er virkelig værdifuld viden!

Læs artiklen om hvordan Obayashi benytter BIM, IFC og BIMcloud hér >>


Arkiveret under:Erfaringer, Fortællinger, Interview, Set på nettet Tagged: AEC, archicad, åbne standarder, BIM, BIMcloud, BIMx, BIMx Docs, drift & vedligehold, entreprenører, erfaringer, funktioner, graphisoft, IFC, implementering, iPad, samarbejde, software, udveksling, visioner

Glædelig jul og godt nytår…

$
0
0

De sidste dage af 2014 rinder ud og endnu et hæsblæsende år er gået. Vi er taknemmelige for alle de projekter vi har været en del af og alle de mennesker vi har været i dialog med, når vi leverer BIM-teknologi til byggebranchen.

Julekort 2014 Final

Vi har oplevet en helt ny imødekommenhed overfor OpenBIM og alternative software-løsninger i forhold til hvad der tidligere næsten har været set som en de facto standard. Vi glæder os over de store arkitekt-tegnestuer, som sammen med os har omlagt deres BIM-strategi. Kommuner og bygningsforvaltere der år all-in på BIM til drift og vedligehold, hvilket sætter krav til levering af laseropmålinger og digitalisering af gamle tegninger. Regioner der laver BIM-validering, for at sikre sig mod fejl og ufuldstændige tilbudslister på byggepladsen.

_DSC9723
Når vi kigger et år frem vil vi tilbyde koordinering og kvalitetssikring som en pakke-løsning, kaldet OpenBIM Lab og vi vil tilbyde brug af vores nye 3D-biograf under navnet OpenBIM Studio (ja, de to navne skaber allerede lidt forvirring på kontoret). Softwareprodukter som BIM Server, BIMcloud, BIMcollab, BIMcontact og BIMx Docs ser ud til at blive meget mere efterspurgt, for rådgivere, entreprenører, bygherrer og driftsherrer, som vil give deres medarbejdere mere BIM mellem fingrene, så det ikke bliver noget tung data, som kun få kan håndtere.
_DSC9756
Som virksomhed vokser BIM Equity og vi er netop flyttet ind i nye, flotte lokaler. Du skal derfor sætte kryds i din kalender d. 23. januar 2015, hvor vi holder housewarming. – Mere info følger efter ferien :-)
Vi er overbeviste om, at 2015 bliver mindst lige så vildt et år, og glæder os allerede til at få flere oplevelser sammen med verdens bedste kunder.
Rigtig glædelig jul og godt nytår!

Arkiveret under:Nyheder Tagged: arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, BIM-server, BIMx, implementering, samarbejde, software
Viewing all 152 articles
Browse latest View live