En af vores erfarne ARCHICAD-brugere, Anne Marie Halling, er arkitekt og driver sin egen én-mands-tegnestue med omdrejningspunkt fra et kontorfællesskab i Værløse, nord for København.
Nogle tror, at BIM giver mest mening for store tegnestuer og store projekter, men sandheden er, at en logisk arbejdsproces – hvor 2D-tegninger, 3D-modeller, mængder og anden information hænger sammen – er mindst lige så vigtig for små tegnestuer med private kunder, hvor økonomien er stram på ethvert projekt.
Anne Marie Halling har arbejdet i BIM i mange år, og værktøjet er blevet en grundlæggende del af hendes arbejdsgang. Projekterne strækker sig fra “opfriskning” af trappeopgange og privat køkkener til boligprojekter og mindre erhvervsbyggeri. – Og så er der altid nogle vilde skitseprojekter der bobler, f.eks. et museum for krigsskibe, med udstillingsrum under vandet.
Projekterne viser Anne Marie mig på sin iPad, hvor nye og gamle opgaver ligger i BIMx – et interaktivt portfolio, med eksempler på alt mellem himmel og jord. En smart måde, at kunne tale med nye kunder om sit syn på arkitektur, hvor man let bliver en inddraget hvert projekt, når man på skærmen går rundt i bygningerne. For de små tegnestuer er BIMx blevet et næsten uundværligt værktøj, hvor man hurtigt – og derfor billigt – kan visualisere BIM-projektet med de seneste ændringer.
Men årsagen til dette indlæg er, at Anne Marie nu er begyndt at dykke længere ned i visualisering i CineRender (hele software-kernen fra Cinema 4D), der er indbygget i ARCHICAD. Det er jo helt logisk at lave præsentations billeder af 3D-modellen, når nu den er en del af BIM-projektet. Men hvor de større tegnestuer har tendens til at lave “high-end renders” i professionelle visualiserings-programmer, så er det min opfattelse, at mange mindre tegnestuer benytter deres BIM-program til det samme. Og hvorfor ikke, når nu funktionaliteten er indbygget…?
I dette blogindlæg er der en række visualiseringer af det samme projekt, hvor nye boliger etableres i et eksisterende tagrum. Hér giver BIM også mening, måske specielt med renoverings-værktøjet, der automatisk holder styr på alle de tegninger, der er forbundet med et renoverings-projekt.
Det interessante ved illustrationerne til projektet er, at det er meget ærlige og tydeligvis arkitektoniske visualiseringer. Dette skal f.eks. ses i modsætning til de salgsillustrationer man ser i Søndagsberlingeren, hvor det er udsigten i kombination med udvalget af hårde hvidevarer, der er fokus i billedet.
Som arkitekt handler visualisering om at forklare værdien af rum og de kvaliteter der ligger i sammenhængen mellem rum, materialer og det lys der naturligt tegner rummene. – Også selv om det er under skrå lofter og med begrænset areal.
Det er ikke let at styre en sådan illustration, hvor man ønsker at møblere sparsomt, men samtidig give indtryk af boligen er beboet. Indretningen skal være pæn og ikke for smart, men vigtigst af alt, skal møblerne falde i baggrunden, så fokus bliver på arkitektur og ikke møbelkunst.
At kunne vise lyset rigtigt, kræver også at der er kontrast i billedet, og at man derfor ikke er bange for at hvide overflader ikke fremstår fuldt belyst (eller overbelyst), men nogle steder mørke, selv om der er skyfri himmel udenfor vinduet. En ærlighed, der også ses i kompositionen af de små rum, hvor man – modsat ejendomsmæglernes fotografier med fiskeøje-objektiv, der får selv det mindste rum til at ligne en festsal – giver plads til at vise, at man kigger ind gennem en døråbning, fra ét rum til et andet.
En sidste kommentar, er oplevelsen af materialer. I den øverste illustration hér på siden er kameraet placeret få centimeter over gulvets brede lyse planker, så man næsten kan mærke varmen og dufte træet, som et barn der leger på gulvet. Det er fordi, gulvets materialitet i kontrast til malede hvide vægge og lofter, giver varme og tyngde til boligen og fortæller noget om naturen.
I billedet lige over denne tekst, ser man ind i et badeværelse hvor det kolde blålige himmellys oplyser rummet, mens man kigger ind fra et rum, hvor sollys reflekteres i trægulvet og skaber et varmt lys som kontrast.
Når man visualiserer inde i sit BIM-program er fordelen, at man allerede har fået en 3D-model forærende, og også at man ikke skal investere og uddanne sig i flere programmer. En stor fordel er, at hver gang projektet ændres, så opdaterer illustrationerne sig automatisk og et nyt tegningssæt med smukke visualiseringer kan udsendes. – Tænk på alternativet, hvor modellen skal opdateres i et render-program, og efterarbejdelse i Photoshop før billederne indsættes i tegningsmaterialet! Der er mange timer gemt i den forskel…
Når man kigger på internettet og sammenligner kvaliteten af visualiseringer fra forskellige programmer, så er de næsten allesammen så smukke, fotorealistiske og altid af fantastiske boliger med swimmingpool og store biler i garagen. Jeg synes, det er meget mere spændende at vurdere hvad man som enkeltperson kan gøre på projekter uden det helt store budget. – Modsat kan man indvende, at hvis man har trang til at tælle sine timer, skal man nok ikke være selvstændig arkitekt ;-)
Tak til Anne Marie Halling fra tegnestuen ANNOARK for at udlåne sine illustrationer.
Arkiveret under:Erfaringer, Fortællinger Tagged: 3D, archicad, arkitekter, BIM, BIM Equity, BIMx, Cinema4D, Cinerender, erfaringer, funktioner, guide, illustrationer, iPad, render, rendering, renovering, software, visualisering
