Quantcast
Channel: software – BIM Equity
Viewing all 152 articles
Browse latest View live

ArchiCAD 19 – Faster than ever!

$
0
0

ArchiCAD 19 er liiiiiige på trapperne og i år er der (næsten) ingen nye funktioner. I modsætning til ArchiCAD 16, der gav os Morph og indbygget energiberegning, ArchiCAD 17, der gav os knudepunktsdetaljer og byggematerialer og ArchiCAD 18, som gav os CineRender og Revisions-værktøjet, så bringer ArchiCAD 19 os bare bedre udnyttelse af computeren. – Hastighed og skærmoptimering!

Skærmbillede 2015-05-13 kl. 20.59.58
ArchiCAD 19 i fuldskærms-visning på Mac

Først tænker man, at det ikke gør den store forskel, at ArchiCAD nu har fået faneblade (på nydansk: “tabs”), så man let kan springe mellem plan, snit, opstalt, perspektiv, layout, mængdeudtræk, m.v., men når man pludselig er tilbage i den “gamle” ArchiCAD 18, så ligner det hele et rod, der fylder hele skærmen.

Skærmbillede 2015-05-13 kl. 21.02.20
ArchiCAD 18 ser allerede gammeldaws ud

Forskellen er størst på Mac, der nu endelig har fået alle vinduer og paletter ind i ét overordnet vindue, som man kender det fra Windows. Derudover kan man nu lave fuldskærms-visning, som fjerner docken og menulinien, samt vinduets titellinie, hvilket giver endnu mere plads.

Skærmbillede 2015-05-13 kl. 21.07.20
ArchiCAD 19 er meget hurtigere at navigere i 3D

Men det helt store er, at fanebladene gør det hurtigt at skifte mellem visninger, hvilket gør “Navigator”-paletten nærmest overflødig. Derfor er den “gemt” i en dropdown-menu, i fane-liniens højre side, som frigør kolosalt meget plads og rydder godt op i den ellers lidt rodede brugerflade. – Lækkert!

Skærmbillede 2015-05-13 kl. 21.08.43
ArchiCAD 18 til sammenligning. Modellen på alle illustrationerne er udlånt af POLYFORM arkitekter. 

Men ikke nok med at skærmen udnyttes bedre, men også processor-kraften udnyttes mærkbart bedre i ArcihCAD 19. Det første man lægger mærke til, er hvor glat modellen bevæger sig, når man zoomer og roterer i perspektiv. Der er en helt anden oplevelse af 3D-modellen.

Men også alle de gange man tidligere har måtte vente på at ArchiCAD genererer snit og 3D, beregnes nu – delvist – i beggrunden, mens man laver mindre processor-tungt arbejde. Når man så skifter til et snit, er det allerede opdateret.

Skærmbillede 2015-05-13 kl. 21.16.06
ArchiCAD 19 som lille samlet vindue…

Da vi testede på kontoret, virkede det, som om ArchiCAD 19 er ca. 40% hurtigere til alt i forhold til ArchiCAD 18. Det kan man jo ikke brokke sig over ;-)

Generelt er ArchiCAD rigtig god til at holde fil-størrelse og RAM-forbrug nede, så det ikke kræver så meget af computeren. Derudover er programmet 64 bit, beregner med mange processorer og i flere tråde, så computeren udnyttes bedst muligt. Når ArchiCAD nu også arbejder i baggrunden, mens man laver andre opgaver, forudser hvad man får burg for senere og beregner det på forhånd. – Alt i alt optimeres arbejdet, så ventetiden minimeres for brugeren.

AC19_BOX_R2

OK, det var måske lidt løgn at der ikke er kommet nogen nye funktioner, for nu kan ArchiCAD også importere pointclouds, hvilket jo ikke er noget alt for mange har brug for hver dag, men en fin feature alligevel. Der er også kommet en ny “Surface Painter”, som gør det let at skifte overflade på objekter og bygningsdele, som det ses i videoen herunder.

Der er også blevet ryddet lidt op i indstillingerne på døre og vinduer, så man ikke skal så mange irrelevante indstillinger igennem.

Som noget nyt, kan man nu lave permanente Guide Lines og så har “Label”-værktøjet fået en ordentlig overhaling, ligesom målkæder, gem som PDF og mængdeudtræk er blevet optimeret.

IFC-import af Zones er blevet optimeret, og nu importeres alle installationer fra IFC korrekt, hvis man har MEP-modeller. MEP-modeller er også optimeret til bedre kollisionskontrol.

Det sidste jeg vil nævne er, at med ArchiCAD 19 lancerers også “Rhino Connection” til ArchiCAD, som gør det muligt at eksportere fra Rhino direkte som GLD-objekter til ArchiCAD eller en hel bygning som et bibliotek af GDL-objekter.

Skærmbillede 2015-05-13 kl. 21.20.05

Objekterne fra Rhino har en begrænset parametri, hvilket betyder, at man kan ændre materialer, snitskravering, linietyper og vælge i hvilken højde det vandrette snit til plantegningen skal tages. – Og dette er kun GRAPHISOFTs første skridt på vejen til avanceret Rhino-integration i ArchiCAD. Det betyder, at man kan arbejde både med det bedste skitserings/formgivningsværktøjer – Rhino og Grashopper – og de bedste BIM-værktøj – ArchiCAD – i samme workflow, som bl.a. BIG har gjort som beta-testere af “Rhino Connection” i de sidste par år.

Det er vist i grove træk det vi kan forvente af ArchiCAD 19, som vi lancerer i Danmark i slutningen af august 2015. – Der er masser at glæde sig til!


Arkiveret under:Nyheder, Software, Tip og Tricks Tagged: archicad, arkitekter, BIM, BIM Equity, Faster than ever, funktioner, GDL, graphisoft, Grashopper, IFC, morph, objekter, pointcloud, rendering, Rhino, Rhino Connection, samarbejde, software, speed, versioner

Opgradér ArchiCAD…

$
0
0

GRAPHISOFT har netop lanceret en nordisk kampagne, hvor man kan opgradere sin gamle ArchiCAD – uanset alder – for en uhørt lav pris.

B9DEF67E-F815-45AA-ADD8-0141E9BC549D

Der er forskel på, hvilken forretningsstrategi der ligger bag licenspolitikken hos de forskellige software producenter. Nogle er holdt helt op med at sælge opgraderinger – hvilket praktisk talt tvinger kunderne på serviceaftaler (også kaldet “Maintenance Subsciptions”) – og måske lever serviceaftalerne også på lånt tid, hvis man i fremtiden tvinges til at leje frem for at eje. I et sådan scenarie, bestemmer softwareudbyderen alene, hvor meget man skal betale for at benytte deres software hvet år.

Heldigvis kan man stadig selv bestemme om man ønsker at leje eller eje ArchiCAD, og om man ønsker at have en serviceaftale eller ej. Har man ikke en serviceaftale, kan man købe opgraderinger til den nyeste version, som prissættes efter hvor mange versioner opgraderingen skal opgradere fra. Fra første juni 2015 stiger priserne på opgraderinger som følger:

  • 1-trin opgradering til ArchiCAD 18 vil koste kr. 13.200
  • 2- trin opgradering til ArchiCAD 18 vil koste kr. 19.800
  • 3-trin eller flere opgradering til ArchiCAD 18 vil koste kr. 26.400

Prisen for opgraderingen inkluderer et års serviceaftale, som ellers koster kr. 6.600 pr. licens pr. år og prisreguleres årligt. Serviceaftalen indeholder kommende opgraderinger, et årligt opgraderingsseminar, support, BIMx cloud storrage, forsikring af licensnøgle og 10% rabat på BIM Equitys kurser og services.

Indtil d. 31 maj 2015, kan man opgradere til ArchiCAD 18 til samme pris, uanset hvor gammel ens ArchiCAD licens er. Det eneste krav  er, at man har en fungerende licensnøgle og licensnummer, som kan læses på nøglen eller fra ArchiCADs “Help”-menu. Kampagneprisen for opgraderingen er:

  • Opgrader til ArchiCAD 18 inden 31. maj 2015 for kun kr. 12.300 (inkl. 1 års serviceaftale) uanset hvilken version af ArchiCAD du kommer fra!

Dette er en kampagne fra GRAPHISOFT, som er tidsbegrænset og så vidt vi ved kommer tilbuddet ikke igen. – Så det er med at slå til, hvis man vil i gang med ArchiCAD 18 i dag og med ArchiCAD 19 efter sommerferien, da man gratis kan opgradere til den nye version p.g.a. den indbyggede serviceaftale. Vi håber selvfølgelig, at alle ArchiCAD-brugere vil have lyst til at fortsætte med serviceaftale efter det første år – om ikke andet, så for at holde deres investering i ArchiCAD opdateret.

Med ArchiCAD 18 får du også dansk lokalisering (opdateret med bips-standarder og CCS-klassifikation), BIM Server, mulighed for “flydende” netværkslicenser, energiberegning, CineRender,  BIMx og Rhino Connection inkluderet i prisen. I forhold til tidligere versioner, er ArchiCAD blevet optimeret til 64 bit computere og multi-processorer, hvilket gør programmet hurtigere, med mulighed for at kunne håndtere større modeller.

Der sker altså rigtig meget med ArchiCAD for hver opgradering, så der er meget man går glip af, ved ikke at holde programmet opdateret til nyeste version. Hvis du vil høre mere om tilbuddet og kampagnen, så ring øjeblikkeligt til Anders Gjelsted på +45 4133 5405 eller skriv til ag@bimeqt.com , så hjælper vi dig med rådgivning og vejledning omkring opgraderingen af ArchiCAD.

Alle priser er angivet uden moms.


Arkiveret under:Nyheder, Software Tagged: archicad, BIM, BIM Equity, software, versioner

Rhino og BIM-objekter…

$
0
0

BIMobjects er det bedste sted at downloade objekter til både BIM-, 3D- og CAD-programmer. Objekterne er i høj kvalitet, svarer præcist til faktiske produkter og koster intet for brugeren. – Svært ikke at elske!

bimscript_lena_3

Rhino er et af de bedste 3D-programmer, som giver mulighed for at importere modeller i diverse fil-formater og for at bruge mange arkitekters yndlingsprogram, Grasshopper, som er et algoritmisk forgivningsværktøj til Rhino.

Nu har BIMobject lavet et add-on til Rhino, som gør det muligt at lægge egenskaber og simpel parametri til 3D-modeller, så den berigede geometri kan gemmes som BIM-objekter til både Revit og ArchiCAD. Softwaren hedder Lena – svenske BIMobject låner vist navngivningsmetoden fra IKEA – og er helt gratis for brugerne.

gkxm8deiurxpfbfarkhe

BIMobject bygger på samme tendens som GRAPHISOFT har set med deres Rhino Connection til ArchiCAD, hvor pointen er, at Rhino og Grashopper er “best of class” til det de gør. Arkitekter og ingeniører er allerede eksperter i programmet, som er fintunet gennem adskillige år, og er standarden for 3D-modellering og visualisering (via Vray) på mange arkitektskoler og tegnestuer. Det giver derfor bedre mening, at bygge et BIM-workflow oven på dette fundament, end at forsøge at kopiere funktionaliteten i BIMobject eller ArchiCAD.

I videoen herover kan man se funktionaliteten i Lena. Det er ikke lige noget for alle og enhver, da det kræver programmerings-kompetenecer. Modsat er det det en simpel løsning i forhold til at programmere BIM-objekter fra bunden, f.eks. i GDL-scripts.

Tidligere har BIMobject har lavet anden teknologi til at generere BIM-objekter uden brug af andre programmer, som f.eks. Mosquito, der er en web-platform hvor man kan lave (uhyre) simple objekter direkte fra sin iPad.

Det er dejligt at se, hvordan BIM bliver mere og mere åbnet på tværs af platforme, hvor eksisterende 3D-programmer kan kobles med eksisterende BIM-programmer via eksisterende objekt-platforme. Vi går mod en OpenBIM-verden hvor samarbejde på tværs af rådgivere, faggrupper, software, fil-formater, projekter og mennesker skaber bedre byggeprojekter. – We love it!


Arkiveret under:Nyheder, Set på nettet, Software Tagged: archicad, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, BIM-objekter, BIMobject, Grasshopper, ingeniører, revit, Rhino, Rhino Connection, samarbejde, software

Hall of Fame!

$
0
0

Mens vi glæder os til at kunne lange den nye version af ArchiCAD over disken til sommer, kan vi løfte sløret for ét af de projektfotografier, som pryder installations-processen, så man ikke river alt håret ud af hovedet i bare spænding over hvad den nye version af ArchiCAD byder på i år.

Skærmbillede 2015-06-02 kl. 11.13.46

Under installationen kan man bl.a. se JUUL | FROST arkitekters projekt “DTU Skylab“, et innovationsfaciliteter for studerende, forskere og

virksomheder ved DTU Lyngby.

“Synergi, samarbejde og synlighed har været bærende for et projekt med fokus på at skabe værdi ud af viden”

Tidligere har DANIELSEN Architecture haft æren af at have deres projekter vist på installationsskærmen til ArchiCAD. Kravet for at komme med, er at projektet skal være lavet med ArchiCAD, bygningen skal være opført og det skal være rigtige fotografier (som ikke er manipuleret) af bygningen.

– Så kan I godt begynde at glæde jer :-)


Arkiveret under:Nyheder, Software Tagged: archicad, arkitekter, BIM, BIM Equity, samarbejde, software, versioner

Rhino Connection Video Guide…

$
0
0

Det virker som om, at alle taler om Rhino og BIM i øjeblikket!

GRAPHISOFT har netop udgivet en manual og en videoguide til deres add-on, der giver mulighed for at overføre objekter fra Rhino og Grasshopper til ArchiCAD, som “intelligente” BIM-objekter.

Skærmbillede 2015-06-02 kl. 20.44.15

I manualen gennemgås de to muligheder for at overføre geometri fra Rhino og Grasshopper til ArchiCAD, enten som enkelte elementer eller som hele bygninger.  Eksemplet kommer fra den integrerede japanske tegnestue, Nikken Sekkei, som har været med til at udvilke Rhino Connectino til ArchiCAD.

Skærmbillede 2015-06-02 kl. 20.44.53

Det intelligente i overførslen er, at objekterne fra Rhino/Grasshopper bliver parametriske ved importen i ArchiCAD, hvor man bl.a. kan indstille hvilket vandret snit-ikon man ønsker, hvilken linietykkelse, – type og -farve, samt materialer og fremtoning i 3D. Det er også muligt at tilføre egenskabsdata til brug for udveksling og mængdeudtræk.

Skærmbillede 2015-06-02 kl. 20.45.46

Da ArchiCAD ikke arbejder med NURBS eller algoritmer til at beskrive organisk formet geometri, omsættes dette til former som BIM-programmet bedre kan forstå. Det betyder, også at det er væsentlig lettere at styre og redigere formen i Rhino/Grasshopper, og så opdatere BIM-objektet i ArchiCAD bagefter.

Se også videoen herunder, som giver et rigtig godt indtryk af hvordan workflowet mellem Rhino og ArchiCAD fungerer.

Rhino er en sandkasse uden begrænsninger som de mest kreative, konceptuelle formgivere nyder at skitsere i, fremfor BIM-programmer som Revit og ArchiCAD. Men det er indiskutabelt, at BIM-programmerne er væsentlig bedre til projektering end Rhino og Grasshopper (samt AutoCAD), så det er vigtigt at finde en god måde at kunne integrere de to arbejdsmetoder på. Nogle projekter lægger måske op til at Rhino kører længe som eneste værktøj i skitsefasen og måske også parallelt med BIM under projekteringen, mens andre projekter fungerer bedst ved at køre BIM tidligt eller helt fra starten af. Der kan være mange faktorer der spiller ind i dynamikken mellem værktøjerne, som f.eks. tidpres, kompetencer, licenser til rådighed, krav fra bygherre og meget mere…


Arkiveret under:Nyheder, Set på nettet, Software, Tip og Tricks, Undervisning Tagged: archicad, arkitekter, BIM, BIM Equity, funktioner, graphisoft, Grasshopper, objekter, revit, Rhino, Rhino Connection, samarbejde, skitsering, software, udveksling

OpenBIM er det nye sort!

$
0
0
OpenBIM er det ordnlig sygeste shit i byggeriet nu. “Men er det ikke bedre, hvis vi alle sammen bruger Revit?!?” Ha’, det er så 2014 at kræve, alle samarbejder i samme BIM-platform, da de åbne fil-formater er integrerede i mange forskellige BIM-programmer, at udvekslingen giver mange flere fordele end ulemper.
Bruce-IFC
Fordelene er, at man ikke skal sværge til, at ét program vil være det bedste til alting i al fremtid. Man kan i stedet benytte de programmer som klarer opgaven bedst (til prisen), eller de programmer man allerede har i virksomheden eller de programmer, som medarbejderne har de bedste kompetencer i.
Vi kender og elsker alle åbne fil-formater. Når du skal læse en vedhæftet fil på din telefon, vil du helst have en Word-fil eller en PDF? Du downloader et billede på din computer – vil du helt have en JPEG eller en PSD (Photoshop-fil)? Musik som iTunes-filer eller en MP3? Tror du at en fremtidig rådgiver i 2025 helt vil have en IFC-fil eller en Revit 2013-fil? Hvorfor mon Staten og Bygherreforeningen kræver IFC som afleverings-format?

Fokus bliver mere og mere hvad vi kan med data og nye smarte måder at benytte modeller, tegninger, styklister og mængder på. Hvis vi skal styrke udviklingen af nye og bedre værktøjer og samtidig sikre at prisen holdes nede, skal vi have en fri konkurrence mellem producenter og forhandlere. Det sikrer OpenBIM.
Nå men hvordan gør man så med det dér åbne-BIM? Jeg har fundet to artikler, som du bør læse.
Den første er faktisk bare en kort hyldest til åbenhed fra den amerikanske blogger Shoegnome. Det er hét jeg har stjålet det øverste billede, med en OpenBIM kastestjerne. Du kan finde artiklen hér >>
Skærmbillede 2015-06-11 kl. 18.35.52
Den anden artikel er en noget mere langhåret og teknisk beskrivelse af, hvordan teknikken virker, når man roder sig HELT ned i BIM-data og smider filer mellem Revit og ARCHICAD, altsammen set fra Revit-brugerens side. Det er en pragmatisk guide hvor man kan lære at styre uden om de mest gængse problemer. Artiklen er faktisk et internt dokument fra den store engelske tegnestue, Bond Bryan Architects, og husk at englænderne eeeeeeelsker at dykke ned i teknikken. Du kan læse mere hér >>
Så uanset hvordan du arbejder med BIM, så tænk OpenBIM og IFC. Har du ikke fået andet at vide, så send en IFC-fil. Den kan åbnes i tonsvis af forskellige programmer – også gratis viewers! Den kan åbnes uanset om modtageren bruger samme software som dig, og om de bruger samme software-version som dig! Den kan åbnes i dag og om 20 år! Helt kort: IFC – den kan åbnes!
Så sluttede vi af med et lille valg-slogan fra BIM-verdenens daglige valg. Og husk: Det er dit valg!

Arkiveret under:Debat, Erfaringer, Software, Tip og Tricks Tagged: archicad, åbne standarder, BIM, BIM Equity, IFC, revit, samarbejde, software

BIMx – Mind blowing!

$
0
0

Der er lige kommet en ny opgradering af BIMx – programmet til Mac, Windows, Android og iOS, som giver dig hele BIM-projektet uden at du skal investere eller lære at bruge ARCHICAD eller Revit. Opgraderingen jeg taler om hér er dog kun den mobile version til telefoner og tablets.

Skærmbillede 2015-06-22 kl. 21.42.35

Nu er der kommet flere muligheder for at gemme data i “skyen” ud over den gratis plads, der stilles til rådighed hvis man har serviceaftale på ARCHICAD. BIMx gemmer nu også i Dropbox, iCloud og  Onedrive så modellen kan opdateres med ét klik fra kontoret, og så slår det igemmen på mobile enheder, næste gang de er online. Man kan altså sagtens bruge BIMx selv om man ikke er på nettet. Den vildeste funktionalitet er dog, at hvis man bruger BIMcloud til at forbinde tegnestuens projekter, kan man lave “mark-up” i BIMx, der dukker op direkte i kollegernes ARCHICAD! På denne måde bliver BIMx til en kommuniktations-platform mellem tilsyn på byggepladsen og dem som tegner hjemme på kontoret.

Man kan i den nye version tilgå uanede mængder information på objekter, som f.eks. navn, ID, klassifikation, element-type, størrelse, areal, volumen, materiale, beskrivelse og også links til hjemmesider eller direkte til FM-system. Det er en oplagt mulighed for at inddrage BIMx på byggepladsen, hvor man kan finde mere viden omprojektet end i tegningerne alene. Også til drift og vedligehold giver BIMx bedre og bedre mening.

Hvis man burger iPhone eller iPad med BIMx, kan man nu også printe trådløst via AirPrint. Dettte virker med de fleste nye netværksprintere og også helt små hjemmeprintere. Det betyder, at især digitale tegninger hurtigt kan blive til papir, hvilket giver mening fra BIMx, hvor tegningerne kan findes væsentlig hurtigere via links mellem tegninger og 3D-model, frem for at skulle lede Byggeweb igennem, mens man afkoder BIPS’ fil-navngivning. Man kan også printe billeder af 3D-modellen, zoom i tegninger m.v.

Det kan være lidt kryptisk at forstå forskellen på BIMx og BIMx Pro, som er samme program i en gratis version, BIMx, med færre funktioner og den fulde version, BIMx Pro, der koster lidt over kr. 300.

Skærmbillede 2015-06-22 kl. 21.42.01

Den gratis BIMx kan som udgangspunkt kun se 3D-modellen, mens BIMx Pro også kan se tegninger og BIM-info. Men med BIMx Pro kan man betale lidt over kr. 300 for at dele ét projekt, én gang for alle, og så kan man se alle dele af projektet fra den gratis BIMx.

Kort sagt, vil du kun selv bruge BIMx, så køb programmet BIMx Pro til din telefon eller tablet (købet kan benyttes på op til 5 “dimser” med samme bruger). Hvis du betaler for at dele projektet, kan kolleger, medrådgivere, entreprenører, bygherrer og kommende burgere se alle dele af projektet i hele projektets levetid. – Hvilken bygherre vil ikke betale kr. 308 for at have en digital kopi på sin iPad!?!

PAA Studio i California har skrevet en lille blog, om hvordan de benytter BIMx på ét af deres projekter. Du kan læse og kigge med hér >>

GRAPHISOFT afholder d. 7. juli 2015 et webinar om nyhederne i BIMx. Du kan tilmelde dig webinaret hér >>

Nogle gange er det de små sjove ting, der giver den største værdi. Når man alligevel arbejder BIM-baseret med ARCHICAD er det næsten dumt ikke at bruge BIMx til at få en meget større værdi ud af ens investering i BIM og tidsforbrug på projektet.

Download den gratis BIMx, som indeholder et demo-projekt, hvor man kan teste den fulde funktionalitet af BIMx Pro. Det koster ike noget og du kan finde et download-link til din dims hér >>

(Alle priser er eks. moms)


Arkiveret under:Nyheder, Set på nettet, Software, Uncategorized Tagged: archicad, arkitekter, BIM, BIM Equity, BIMx, drift & vedligehold, funktioner, graphisoft, iPad, objekter, rendering, revit, samarbejde, skitsering, software, TeamWork, udveksling, versioner, vindue, visualisering

Ny version af OrthoGraph … eller …

$
0
0

Orthograph er et rigtigt BIM-program til iPad, som lader dig tegne/modellere direkte med fingrene på skærmen – måske med en håndholdt lasermåler forbundet trådløst. Model og tegninger kan eksporteres som IFC-filer eller direkte til ARCHICAD eller SketchUp, til videre bearbejdelse. Alternativt kan man færdiggøre tegningssæt i Orthograph på sin tablet – med tegninger og mængdeudtræk – og sende i PDF-format.

IMG_2837

Det er utroligt at se, hvordan ens skæve streger rettes op og følgende skaleres bygningens længder og væg-tykkelser, efterhånden som man tilfører mål. Vinduer og døre tilføjes som ægte BIM-objekter, og delte vægge og døre mellem to rum kobles. Løst og fast inventar placeres – også som BIM-objekter – og tegningerne klargøres med målkæder og tegningshoved. Tagkonstruktioner, terræn og visse andre bygningsdele kan endnu ikke modelleres med Orthograph, men er på vej. – Ligesom en version til Android også er på vej :-)

IMG_2839

Man kan tildele objekter et væld af egenskabsdata, bl.a. fotos, hvilket er smart, når man står på stedet og vil gemme informationer til senere fin-modellering på kontoret. Det kunne også være renoverings-information eller tilsyns-data.

IMG_2850

Koblet med en håndholdt laser-måler via Bluetooth, kan målene automatisk tildeles modellen, som skaleres korrekt, og med tværmål vil modellen vrides, så en gammel bygning fremstår korrekt i plan. Det er muligt at opsætte mængdeudtræk, som f.eks. areal-opgørelser af bygningens etagemeter og areal af f.eks. vægge og vinduer direkte i Orthograph, ligesom det også er muligt at eksportere projektet som PDF direkte fra ens iPad.

Det er både utroligt hvor mange BIM-funktioner man kan modellere med i Orthograph, og samtidig irriterende begrænsende, at man ikke har alle værktøjer som man kender det fra Revit eller ARCHICAD. I sidste ende har man det meste man skal bruge – så længe man kan klare sig uden tag/loft-konstruktioner!

IMG_2864

Når man kommer tilbage til kontoret, kan man overføre sit projekt via IFC – f.eks. til Revit eller Microstation – eller til ARCHICAD eller SketchUp via direkte import “converters“. Nogle af disse converters kræver Windows, mens andre fungerer til både Mac og Windows. De er også muligt at trække tegninger ud som DXF-filer til import i f.eks. AutoCAD.

Der er flere måder at betale for Orthograph på. Orthograph Cloud Client kan hentes gratis i Apples iOS App Store, og kræver abonnerer på Orthograph Cloud. Orthograph Cloud findes i to versioner, én til enkelt-brugere og én til samlet firma-løsning, hvor “mester” kan holde styr på  sine ansattes opgaver og projekter. Det er også muligt at købe en fuld funktionsdygtig version, Orthograph Floor Plan, som ikke kræver abonnement. Til sidst er det også muligt at købe en “light version”, Orthograph Tape Measure, som dog mest er brugbar til at teste Orthograph, da man bl.a. ikke kan sætte tykkelse på vægge. Der er altså stor frihed til at vælge mellem forskellige licenstyper, uanset om man vil købe eller abonnere. Kontakt BIM Equity, for at få en nærmere forklaring af licenstyper og priser.

0b6h_bim

Simeltheden og pris-niveauet gør Orthograph til et oplagt BIM-program til håndværkere, som har behov for at lave opmålinger, men også for hurtigt at visualisere nye løsninger for kunden. Det er overbevisende at se ens hjem i 3D, og en god måde at sikre både håndværker og kunde har samme billede i hovedet, inden projektet starter.

Det er helt utroligt at opleve Orthograph fungere på en iPad i en eksisterende bygning sammen med en håndholdt laser. Når man lige lærer funktionerne at kende og hvor knapperne sidder, er det utrolig hurtigt at registrere et hus – etage for etage. Samtidig forundres man over, at det hele er 100% BIM og ikke nok med det, oven i købet også OpenBIM med IFC-eksport til Revit, Vectorworks, Microstation, samt direkte overførsel til ARCHICAD og Sketchup. 2D-tegninger overføres til PDF eller DXF til AutoCAD. Der er ingen grænser for åben udveksling!

Orthograph er en billig måde at komme i gang med BIM-baseret opmåling – også hvis man ikke i forvejen ejer en iPad og en håndholdt laser-måler med Bluetooth. Den tjener sig ind halvejs i gennem første renoverings-projekt.


Arkiveret under:Software Tagged: archicad, arkitekter, BIM, BIM Equity, funktioner, IFC, iPad, objekter, Orthograph, renovering, revit, samarbejde, software

BIM Server Backup…

$
0
0

BIM handler jo om samarbejde og om at dele viden mellem medarbejdere og parter på et byggeprojekt. BIM samler alle informationer ét sted og for at flere kan tilgå og redigere 3D-model, tegninger og andre informationer samtidig kræver det et samarbejds-system. GRAPHISOFTs bud på dette hedder – meget kreativt – Teamwork og rygraden i Teamwork er BIM Server eller BIMcloud. BIM Server er en gratis del af ARCHICAD og installeres på virksomhedens server, mens BIMcloud er en lidt mere avanceret løsning, som er optimeret til at blive installeret på store “Hosted Cloud”-løninger, f.eks. hos Amazon, Microsft Azure eller Rackspace.

Screen-Shot-2015-07-23-at-15.31.25

Med BIM Server/BIMcloud ligger projekt-data på en fæles server, men kopieres lokalt til ens computer, første gang man arbejder på projektet. Derefter sendes kun ændringer over netværket, hvilket gør det hurtigt at arbejde mange sammen over store fysiske afstande på selv store, komplekse projekter. Men reserverer på forhånd de dele af projektet, man ønsker at redigere, og frigiver objekterne igen, når man er færdig. Dette kan virke lidt omstændigt, men er en enorm fordel for projektes workflow i forhold til at arbejde fil-baseret, hvor en fil kun kan redigeres af én person af gangen og i forhold til f.eks. Revit Server, som hele tiden sender store mængder data over netværket, hvilket i praksis betyder, at man skal have et super-hurtigt netværk, hvor alle der arbejder på projektet, fysisk skal være placeret relativt tæt på hinanden. Med BIM Server/BIMcloud, er netværkshastighed og afstand ikke et problem.

Skærmbillede 2015-07-27 kl. 01.33.18

En af fordelene ved at arbejde på BIM Server eller BIMcloud er, de mange muligeheder for at tage backup af projektets data. Dette sker i en række forskellige niveauer:

  • Der gemmes hele tiden en lokal kopi af hver ændring der sker på ens egen computer, så hvis computeren f.eks. crasher. Starter ARCHICAD projektet hvor du sidst ændrede det, næste gang projektet åbnes. Det er dog kun det sidste projekt er er ændret, der åbnes, hvis man har haft flere projekter åbne på samme tid.
  • BIM Server/BIMcloud sættes op så den automatisk gemmer et forudbestemt antal backups med et forudbestemt interval. Det kan f.eks. være at den tager en backup hver 3. time og gemmer de seneste 20 backups, hvilket giver mulighed for at “rulle tiden tilbage”, hvis en medarbejder laver fejl i projektet, og man opdager det flere dage efter.
  • Parallelt med de automatiske backups, kan BIM Server/BIMcloud sættes til at lave PLN-backup med et forudbestemt interval og gemme et forudbestemt antal PLN-filer. Ofte sættes intervallet til 1 backup om dagen, og gemme 10 versioner. Det smarte ved denne type backup er, at man kan åbne PLN-filerne i ARCHICAD uden at resten af projektet “rulles tilbage”. Det kan også være praktisk, hvis hele serveren er ødelagt eller stjålet, og det vil tage flere dage før en ny server er på plads. Så kan man arbejde med hver sin PLN-fil i mellemtiden.
  • Over disse tre backup-niveauer er en generel backup af virksomhedens server. Den skal selvfølgelig tage backup af BIM Server/BIMclouds backup-filer, måske både til en lokal backup (i tilfælde af serveren går ned og hurtigt skal op at køre igen) og til en backup udenfor bygningen (f.eks. online backup), i tilfælde af tyveri, brand, vandskade, m.v.

I forhold til sikkerhed har BIM Serveren også en slags præventiv sikkerhedssystem, bestående af log-filer (man kan se hvem, der har gjort hvad) og rettighedsstyring (man kan bestemme hvem der må kunne gøre hvad). Især BIMcloud, har integration til virksomhedens burgere (via LDAP og Active Directory), så man let kan gruppere brugerne og give dem rettigheder for en hel gruppe af gangen.

Skærmbillede 2015-07-27 kl. 01.33.10

Det er smart at have en ekstra backup af serverens styresystem og indstillinger, samt BIM Server/BIMclouds indstillinger. Så man let kan opsætte en ny server uden at skulle taste alle brugerne ind, med navn, email, login, password, rettigheder, o.s.v.

Det gælder om, at have maksimal sikkerhed, men uden at det kommer i vejen for arbejdet eller kræver at man selv husker at tage backup, for resultatet af begge dele bliver, at man ikke lige får taget backup i dag, men venter til i morgen. Backup skal foregå automatisk!

Læs mere om GRAPHISOFTs råd om backup af BIM-server hér >>


Arkiveret under:Erfaringer, Set på nettet, Software, Tip og Tricks Tagged: archicad, arkitekter, backup, BIM, BIM Equity, BIM-server, graphisoft, guide, samarbejde, sikkerhed, software

OpenBIM Seminar 2015: Aarhus & København

$
0
0

Forår og sommer byder ofte på masse af software-opdateringer og nyheder. Derfor holder BIM Equity i år et stort seminar med temaet OpenBIM – en hel dag i både Aarhus og København.

banner-open_bim

De to dage vil vi vise, hvordan vi ser det bedst mulige workflow fra arkitektens skitser og projektering, over opmåling og registrering, koordinering og kvalitetssikring til facility management, alt sammen med åbne fil-formater –  f.eks. IFC – som den røde tråd i samarbejdet mellem kolleger og projekt-teams, på tværs af software platforme og faggrænser. BIM Equity viser eksempler fra de projekter og virksomheder vi arbejder sammen med.

ARCHICAD 19 med integration til Rhino
ARCHICAD 19 med integration til Rhino

BIM Equity vil vise nyhederne i ARCHICAD 19, som har fået et ordentligt skub frem med ny brugerflade og markant hastighedsforbedring – den i forvejen hurtigste BIM-platform er blevet endnu hurtigere! Der er også lanceret integration til Rhino og nyt om beta-versionen af integrationen til Grasshopper, så workflowet mellem ARCHICAD, Rhino og Grasshopper bliver helt flydende. Vi får besøg af SIGMA Estimates, som har hjulpet os med at få den danske lokalisering til ARCHICAD til automatisk at spille sammen med SIGMA, ligesom lokaliseringen i forvejen understøtter BIPS’ lag, pensets, tegnings-standarder, linietyper og CCS-klassifikation. 3Dbyggeri kommer og fremviser deres Glasshouse-webplatform, til at lave beskrivelser, som er koblet til BIM-projektet, der i øjeblikket kører som beta-version hos BIG.

SIGMA er BIM-baseret kalkulation
SIGMA er BIM-baseret kalkulation

Solibri Model Checker har fået en række nyheder, men det mest spændende i vores øjne er koblingen til BIMcollab, som er en web-platform for deling og administration af fejlrapporter, integreret med add-ons til Revit, ARCHICAD og mange andre BIM-programmer. – Det er værdiskabelse for byggeriet på højt plan! I forbindelse med kvalitetssikring og brugerinddragelse, vil vi også vise vores OpenBIM Studio – en 3D-biograf, hvor man kan gå gennem BIM-projektet i fuld skala…

Visualisering med Cinema 4D
Visualisering med Cinema 4D

Et undertema på OpenBIM Seminar er visualisering, hvor BIM Equity viser nyhederne i Artlantis 6 og den helt nye “real-time render” TwinMotion. Mikrograf har inviteret en gæste-taler fra Finland, som vil fortælle om Cinema 4D og visualisering for arkitekter, samt koblingen til BIM.

Det sidste tema er facility management, herunder drift, vedligehold og ejendomsadministration. BIM Equity viser BIMcontact projektweb, BIMx Pro som BIM-viewer, ArchiFM som FM-system og så Othograph og BIMm’s produkter for laser opmåling i alle priklasser, da registrering af eksisterende bygninger er en stor del af BIM-baseret facility management.

Det bliver et stramt program deltagerne skal igennem, men vi lægger vægt på, at der også skal være tid til at netværke og få et hyggeligt gensyn med da andre BIM-kumpaner.

Navitas-bygningen i Aarhus Havn
Navitas-bygningen i Aarhus Havn

I Aarhus afholdes OpenBIM Seminar hos Aarhus Universitets ingeniør-uddannelse (Navitas-bygningen) d. 28. september 2015, som vil fortælle om deres syn på BIM og om deres nye BIMcloud server-løsning, hvor ca. 800 studerende deler BIM-projekter samtidig. I København afholdes OpenBIM Seminar i BIM Equitys nye lokaler ved Kløvermarken på Amager, d. 29. september 2015. Begge dage er inklusiv en let frokost og vi lægger vi op til et glas vin og netværk efter arrangementet.

Skynd dig at reservere din plads!

Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding. Afbud mindre end to dage før, faktureres med kr. 200 (eks. moms). Du kan tilmelde dig OpenBIM Seminar nederst på denne side >>


Arkiveret under:Event, Netværk, Nyheder, Software Tagged: archicad, archifm, arkitekter, artlantis, åbne standarder, BIM, BIM Equity, BIM-server, BIMx, bips, Cinema4D, drift & vedligehold, erfaringer, funktioner, implementering, iPad, model checker, objekter, rendering, samarbejde, skitsering, software, Solibri Model Checker, visualisering

Reclaim Creativity…

$
0
0

Hvad er BIM? Da jeg først hørte om det, var det under titlen “3D-prodjektering”. Nogle kalder det VDC (Virtual Design & Construction) mens andre diskuterer, om det betyder Building Information Modelling eller Building Information Management (er det modellen eller styring af data, der er pointen?). Jeg har hørt beskrivelse, at det er når al viden er i én Revit-fil, mens andre mener at det er når 2D-tegninger, 3D-model, parametri, data flyder mellem programmer som Rhino, ARHICAD og Excel.

Skærmbillede 2015-08-23 kl. 17.08.57

Jeg tror slev, jeg hælder til, at BIM er rygraden i et byggeprojekt, som skabes via de programmer, som giver mest værdi for brugerne og projektet. Det vigtige for mig er, at man undgår begrænsninger men kan arbejde så frit som muligt, med færrest mulige begrænsninger. – Og det er uanset fag-gruppe, projekt-fase, om man arbejder i desktop-programmer, på en iPad eller i web-interfaces fra forskellige computere…

Det burde måske være en selvfølge, men mange kreative mennesker mener ikke de kan bruge BIM til skitsering, formgivning, idéudvikling og grafisk opsætning, men kun til projektering, ofte med hjælp fra konstruktører som BIM-operatører. – Jeg er ikke enig! De gør det bare forkert!

Derfor har BIM Equity lavet den første video i en serie om, at BIM ikke behøver at være begrænsende, og arkitekterne skal kræve en arbejdsmetode, som lader dem være kreative. – RECLAIM CREATIVITY!

Det betyder jo ikke, at det er lettere at modellere BIM, end i Sketchup, Rhino eller Grasshopper, men at BIM giver andre fordele, som gør det umagen værd i forhold til AutoCAD og Sketchup, og dér hvor Rhino og Grashopper er det bedste værktøj, skal man kunne integrere det i BIM-projektet. Andre programmer skal kunne kobles på så alle dele og faser i projektet kan drage nytte af BIM. – Alt dette kan BIM Equity hjælpe dig med, så kreative mennesker får deres kreativitet tilbage.


Arkiveret under:Debat, Erfaringer, Nyheder, Software Tagged: archicad, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, Grasshopper, revit, Rhino, samarbejde, SketchUp, skitsering, software

Udannelser: BIM-manager og BIM Workflow Certificering…

$
0
0

Sammen med Norh-CON tilbyder BIM Equity nogle kurser i de digitale processer, som får større og større relevans, når byggeriet bliver BIM-baseret.

Kursus

Det vi oplever er, at der i BIM-fora er alt for stor fokus på knasterne (klassifikation, opmålingsregler, ydelsesbeskrivelser, “hønen og ægget”-diskussioner, m.v.), frem for at stille skarpt på, hvad der skaber værdi og hvordan BIM bidrager til byggeriets parter alle bliver mere profitable.

Der findes en skov af kurser i IKT-ledelse og BIM-management, der over en bred kam handler om lovgivning og ansvar, undervist af jurister. Det som Norh-CON og BIM Equity gerne vil gøre anderledes, er at stille skarpt på værdikæden, herunder hvilke dele der er (mest) værdiskabende, og hvordan man lettest og billigst sikrer den største fortjeneste med BIM som løftestang.

Måden vi gør det på er bl.a. affødt af vores lidt religiøse holdning til at OpenBIM er en gave, der gør det muligt at sammensætte en masse små, fleksible software-løsninger – som alle er bedst til lige netop deres del – til ét stort BIM-baseret workflow. Den anden del er, at vi altid holder fast i, at BIM giver størst værdi, hvis det er “rygraden” i projektet fra første skitse, over projektering og udførelse til drift og vedligehold. – Og det er dét man lærer på vores to uddannelser: BIM-manager og BIM Workflow Certificering!

Ja, men hvorfor så to forskellige kurser?

Det der indgår på begge kurser er en gennemgang af processen fra skitsering med BIM, visualisering på baggrund af BIM-projektet, opmåling/registrering af eksisterende forhold med henblik på transformation/renovering, arbejde på BIM Server, energisimulering, projektering af konstruktioner og installationer, koordinering, kvalitetssikring, kommunikation af fejl-rapporter, udveksling af IFC via projektweb, kalkulation, prisberegning og planlægning, iPads på byggepladsen, “as built”-aflevering til drift/vedligehold og helt hen til BIM-baseret Facility Management.

Jooohh, men hvorfor så to forskellige kurser?

BIM-manager uddannelsen er et 3-dages kursus som langt hen af vejen er “tavleundervisning” med relevante fag-personer og masser af cases. Blandt underviserne ses Morten Bilde fra JUUL | FROST arkitekter og Lars Christensen fra Ingeniørskolen på Aarhus Universitet

IMG_2864

BIM Workflow Certificering er en uddannelse med 10 undervisningsdage hvor deltagerne selv får mulighed for at prøve kræfter med en lang række programmer, så man selv oplever hvad ens medrådgivere sidder med til dagligt. Entreprenøren får altså mulighed for at prøve at modellere volumenmodeller i ARCHICAD, ingeniøren kan trække mængder i Solibri Model Checker og arkitekten kan jonglere med “asset management” i ArchiFM. Udover hands-on med softwaren, skaber man sit eget projekt, som gennemgår alle byggeriets faser og efter aflevering, bliver man testet med henblik på at kunne opnå certificering som BIM Workflow Professional”. Blandt underviserne Sara Asmussen fra Bygningsstyrelsen og Martin Steen Hansen fra LIFA Landinspektører.

BIM Workflow Certificeringen har allerede kørt et forløb i foråret og BIM-manager uddannelsen er helt ny. Man skal dog være hurtig hvis man vil have en plads på begge uddannelser i efteråret 2015, da begge uddannelser har opstart i oktober!

Læs mere om BIM-kurserne på BIM Equitys hjemmeside, hvor vi linker videre til kursus-siderne hos Nohr-CON hér >>


Arkiveret under:Event, Undervisning Tagged: archicad, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, BIM Workflow, BIM-manager, BIM-server, bips, drift & vedligehold, energi, erfaringer, funktioner, IFC, IKT, IKT-bekendtgørelser, IKT-ledelse, iPad, kursus, model checker, objekter, rendering, renovering, revit, samarbejde, skitsering, software, Solibri Model Checker, TeamWork, udveksling, undervisning, visualisering

Når ARCHICAD driller…

$
0
0

Nogle gange kører ens programmer ikke helt så glat, som man kunne håbe. – Ofte ser vi, at det er opdateringer der mangler. Derfor lige et par tips:

Hold ARCHICAD opdateret ved at slå automatiske opdateringer til, så ARCHICAD og de indbyggede biblioteker checkes jævnligt:

Skærmbillede 2015-09-23 kl. 20.35.27

Er man Windows-bruger, er det vigtigt at have de rette drivere til computerens grafikkort. Find den rette version af certificerede video drivere til ARCHICAD 19 hér >>

Det er også en god idé, at holde Java opdateret til den seneste version i forhold til hvilken version af ARCHICAD man benytter. Find den rette Java-version hér >>

Skærmbillede 2015-09-23 kl. 20.45.50

Vil man gerne opdatere sig selv, så kan man læse en række små tips og triks til ARCHICAD hér >>

Der var en hel del små triks, som jeg ikke selv kendte. – Små ting, som gør én hurtigere i dagligdagen.

Et sidste råd fra min side er:

  • Hold modellen ren og slet unødvendige ting i projektet. Det gælder f.eks. “embedded” objekter, som f.eks. trapper, X-refs o.lign., der ikke benyttes længere.
  • Sørg for, at der ikke er nogen fejl-meddelelser, når projektet åbnes, så f.eks. alle biblioteker og eksterne links er opdaterede.
  • Gem evt. projektet som kopi ved fase-skift, og rens projektet for tegninger, snit, opstalter, m.v., der ikke skal bruges i næste fase.
  • Tænk over detaljeringen af modellen og dens enkeltdele, jo færre objekter og jo færre trekanter (polygoner) deres overflade består af, jo bedre. Check antallet af polygoner med denne Polygon Counter add-on til ARCHICAD 19, der kan downloades hér >> 

Det må vist være det hele for nu. Held og lykke med hastighedsforbedringerne :-)


Arkiveret under:Tip og Tricks Tagged: archicad, BIM, BIM Equity, erfaringer, guide, software

VDC giver gevinst hos entreprenørerne…

$
0
0

Jeppe Mosen Bjerg er ansvarlig for VDC – entreprenørens version af BIM – hos BIM Equity. Jeppe er blevet interviewet til en artikel i Licitationen i dag, omkring hvordan entreprenørerne kan optimere deres forretning og deres projekter med digitale værktøjer og nye processer.

Skærmbillede 2015-10-07 kl. 07.22.37

Jeppe har erfaring fra sin tid som bygningskonstruktør hos Henning  Larsen Architects, som afdelingschef i NCC’s VDC-afdeling og som selvstændig IKT-leder/rådgiver, og ser et tydeligt behov for bedre styring hos de danske entreprenører.

“Der sker fortsat for lidt i byggebranchen, ikke mindst hos bygherren, selv om fordelene er dokumenteret, både på bygge- og driftssiden”

Jeppe Mosen Bjerg, VDC/IKT-rådgiver, BIM Equity

I dagens artikel lægger Jeppe op til at “tænde” for BIM og VDC hos de mange mellemstore entreprenører, som endnu ikke har fået gevinsten fra en process, der inddrager viden fra 3D-modeller og software, som kan give bedre overblik over f.eks. bygbarhed, mængder, priser, tidsplan og logistik, som tilsammen afgør risikoen for entreprenøren. Ved at minimere risikoen, kan enterprenøren byde billigere og vinde flere opgaver – vel og mærke opgaver, hvor der ikke tabes penge.

Skærmbillede 2015-10-07 kl. 07.31.00

Entreprenørerne er enormt sårbare, da bare én dårlig byggesag kan trække hele årets indtjening ned. Derfor er det essentielt at have en arbejdsmetode, kompetencer og værktøjer, som gør det muligt at finde de projekter, hvor risikoen er for stor i forhold til indtjeningen. Det er det VDC og BIM kan gøre for entreprenøren.

BIM Equity tilbyder uddannelse og software der kan danne grundlag for VDC, men vi tilbyder også at levere dette som en service. Det kalder vi for OpenBIM Lab, hvor projektets 3D-modeller fra rådgiverne koordineres og checkes for fejl, mængder udtrækkes og kobles i kalkulationssoftware, hvor priserne indeholder byggematerialer og arbejdsløn. Når arbejdstiden kendes, kan dette planlægges i Gantt-diagrammer og byggepladsens logistik kan visualiseres. Sammen med grundig IKT-ledelse er det vejen til bedre bundlinie på alle entreprenørens projekter, da fejl på byggepladsen minimeres og arbejdet planlægges bedre.

Besparelsen for entreprenøren er ca. 10% af byggeprisen, hvilket langt overstiger investeringen i de digitale arbejdsmetoder!

Læs artiklen i Licitationen (kræver login) hér >>


Arkiveret under:Debat, Erfaringer, Interview, Nyheder, Set på nettet Tagged: 4D, 5D, BIM, BIM Equity, entreprenører, erfaringer, implementering, kalkulation, samarbejde, software, undervisning, VDC

Sidste chance for BIM-manager (uddannelsen)…

$
0
0

Så skal man til tasterne, hvis man vil nå at komme med på BIM-manageruddannelsen, som arrangeres af Nohr-CON og BIM Equity.

Skærmbillede 2015-10-18 kl. 20.56.28

Uddannelsen er et 3-dages forløb, med første undervisningsdag d. 28. oktober 2015 og afsluttes d. 12. november. Hele kurset afholder af og hos BIM Equity i København.

Indholdet er anderledes end mange andre BIM-manager og IKT-uddannelser, som fokuserer mest på lovgivning og ansvar. Vores BIM-manageruddannelse, fokuserer på at lære det workflow – fra første skitse til drift/vedligehold – som er hvor værdien af BIM virkelig “geares”. – Man skal kunne sikre at hver part i byggeriet får en økonomisk gevinst ved BIM, og at hele projektet bliver den store vinder.

Du får blandt andet indblik i aspekter som:

  • Open BIM, IKT, bips, IFC, BCF og klassifikation (som f.eks. CCS).
  • BIM-modellering, projektering, visualisering, opmåling mv.
  • Kvalitetsstyring og koordinering.
  • Mængder og planlægning/styring i projektweb.
  • BIM-baseret drift og vedligehold (Facilities Management).

Udover undervisere fra BIM Equity, vil man møde Morten Bilde fra JUUL | FROST arkitekter, Lars Christensen fra Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet og Magnus Therkildsen fra SIGMA Estimates.

photoEmileAshley37

Med denne super-komprimerede uddannelse får man et godt overblik over hvordan BIM bedst kan optimere arbejdsgangen og samarbejdet gennem et helt projekt. Hvordan aftalegrundlaget skal strikkes sammen, for at sikre alle parter bedst muligt kan benytte BIM til at styrke deres fagkompetencer. – Og man vil helt sikkert have fået en masse inspiration til, hvordan ens egen virksomhed kan løfte niveauet for brugen af BIM, så gevinsten bliver endnu større.

Læs mere om BIM-manager uddannelsen på Nohr-CONs hjemmesiden og tilmeld dig kurset med det samme! Du kommer videre ved at klikke hér >>


Arkiveret under:Event, Undervisning Tagged: archicad, arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, BIM-manager, bips, ccs, erfaringer, funktioner, guide, IFC, IKT, IKT-bekendtgørelser, IKT-ledelse, implementering, kursus, renovering, revit, samarbejde, skitsering, software, Solibri Model Checker, udveksling, undervisning, visualisering

OpenBIM Seminar – Tak for sidst!

$
0
0

I slutningen af september afholdt BIM Equity tre seminarer om nyhederne i de produkter vi forhandler. Vores BIM-menu byder på en række software- og hardware-løsninger, som vi selv mener giver mere BIM for pengene. Det er jo netop det som BIM (Bygnings Informations Modeller) Equity (Værdi) handler om.

Med én hektisk dag på Navitas i Aarhus og to mere rolige dage på vores kontor i København, havde vi mere end 130 deltagere igennem præsentationer af en række BIM-løsninger, som tilsammen udgør vores bud på OpenBIM.

A
Knapt 50 personer var mødt op i Ingerniørhøjskolens lokaler i Navitas-bygningen i Aarhus Havn.

Først handlede det om nyhederne i Solibri Model Checker, som bl.a. nu understøtter IFC 4, som ét af de allerførste BIM-programmer på markedet. BIM Equity har netop udgivet vores første danske lokalisering til Solibri Model Checker, som bl.a. kan sikre korrekt klassifikation med f.eks. CCS. Vi kobler helst koordinering og kvalitetssikring i Solibri Model Checker med fejl-styring i BIMcollab fra KUBUS, et webinterface til at administrere og dokumentere fejl i projektet og udbedringen af samme. Med BIMcollab får man væsentlig større udbytte af kvalitetssikringen, uden det koster mærkbart mere…

Næste nyhed var BIMcontact fra Strusoft – et projektweb med filudveksling, planlægning, kommunikation og indbygget IFC-viewer. BIMcontact 2.0 kommer i starten af 2016: en ny version, der er blevet simplere, pænere, med flere IFC-funktioner og så med muligheden for at fungere med synkroniserede foldere på din computer, som man kender det fra Dropbox. BIMcollab er det ultimative projektweb til både byggeri og drift/vedligehold, så vi koblede præsentationen med en kort demo af nyhederne i ArchiFM.net 2.0, der også byder på et flottere interface, med mange flere genveje mellem de mange forskellige funktioner. Samtidig er der blevet rettet en masse af de små irriterende fejl, der har plaget første version af ArchiFM.net.

En nyhed i sig selv er stadig vores OpenBIM Studio, hvor man kan gå rundt i BIM-modeller og opleve projektet i fuld skala. Dette blev bl.a. vist med Panum-projektet som case.

Panum 04
OpenBIM Studio til brugerinddragelse for brugerrepræsentanterne på ombygningen af laboratorier på Panum Instituttet i København.

Den nok mest ventede del af dagen var præsentationen af nyhederne i ARCHICAD 19, som vi desværre gik alt for hurtigt igennem på førstedagen i Aarhus. Det handlede bl.a. om endnu hurtigere hastighed, mere skærmplads til at tegne, import af “point cloud” (laser-scanninger) og en masse mindre forbedringer. Vi viste eksempler på integrationen med Rhino og den kommende integration til Grasshopper, samt den danske lokalisering der også fået mindre opdateringer.

Som del af nyhederne i ARCHICAD er nye samarbejder mellem BIM Equity og et par danske software-udviklere. Der er i den danske lokalisering til ARCHICAD nu grundlaget for kobling af modellen til kalkulation i SIGMA, hvilket blev præsenteret af SIGMA Estimates. 3Dbyggeri er på vej med et plugin, som kobler ARCHICAD og Revit til en web-app, Glasshouse, hvor man kan høste BIM-data, lave beskrivelser, som kobles til modellen, udbud og checke om rumprogrammet overholdes. Det allerbedste ved Glasshouse er, at det er gratis for brugerne. – What’s not to like!?! Da Glasshouse stadig er i Beta, kan brugerne tage fat i BIM Equity for at få adgang til programmet før den endelige udgivelse senere på året…

B
Aldrig har vi været så mange mennesker på vores kontor.

Slutningen af dagen handlede om visualisering med Artlantis og Cinema 4D, som hver for sig er to fantastiske programmer til at lave arkitektur-renders. Artlantis er ufattelig hurtig, ekstremt simpelt, indeholder masser af mennesker, dyr, biler, cykler, lamper, m.v., har en indbygget butik til at købe flere objekter og hele programmet kan erhverves for kr. 3.750 (eks. moms)! Artlantis har add-ons til Revit, ARCHICAD, Vectorworks og Sketchup, så det er let at linke model og visualiserings-projekt. – Men hvor man hurtigt og billigt kommer super langt med Artlantis, er der også en grænse for, hvor perfekt man kan lave fotorealistiske visualiseringer med programmet. – Sådan er det jo med programmer, som skal være meget intuitive uden alt for mange knapper.

I den modsatte ende af skalaen er Cinema 4D den ultimative high-end render-løsning, hvor alt kan lade sig gøre og kun brugerens evner sætter begrænsningen. Cinema 4D koster kr. 15.890 (eks. moms) inkl. serviceaftale, hvilket placerer programmet midt mellem Artlantis og 3Dmax. Det bedste ved Cinema 4D er brugerfladen, som er kompleks, men fungerer altid som man vil forvente. Det betyder, at man næsten kan gætte sig til, hvor knapperne er og hvodan man bruger funktioner for første gang uden kursus.

En kæmpe trend er at visualiseringer som flotte “glansbilleder” delvist er på vej ud til fordel for “real-time” simuleringer som f.eks. BIMx til iPad, 3D-biografen OpenBIM Studio og iVisit 3D i Artlantis Studio. Det tager væsentlig mindre tid at lave en dynamisk model, og når modtageren bevæger modellen, bliver det løsningerne der er i fokus og ikke farven på træbeklædningen!

Skærmbillede 2015-10-23 kl. 10.44.00

Et helt nyt produkt i denne kategori er programmet Twinmotion, hvor man let kan skabe smukke omgivelser, der bevæger sig naturligt i vinden, vandet bølger, mennesker kommer gående, biler kører og fugle flyver rundt over én. Brugeren kan selv navigere rundt i modellen og ændrer man f.eks. årstiden til efterår, falder der blade fra træerne, og ændrer man tidspunktet fra dag til aften, kommer der lys i bygninger og på biler. Dette gør Twin Motion ideelt til at visualisere byrum og bygningers som de vil blive oplevet i virkeligheden. Twinmotion koster kr. 12.500 (eks. moms) og er derfor ikke en voldsom investering, men man skal være opmærksom på, at programmet kun findes til Windows og at de kræver en yderst potent PC for at oplevelsen af modellen bliver flydende.

Vi håber at deltagerne på årets OpenBIM Seminarer har fået et ordentligt spark i opleveren, og har fået mod på at bruge BIM til mere, uden at være bange for at smide modellerne mellem forskellige programmer, så man størst mulig afkast af sit arbejde med at skabe BIM. – Vi kan se, at der er en selvforstærkende effekt i at dele BIM mellem byggeriets parter, som skaber bedre projekter og dermed større gevinst af udvekslingen. Bygger man kvalitetssikring, kalkulation, beskrivelser og real-time simulering oven på, bliver gevinsten ikke mindre! Det er en verden af muligheder gemt i BIM, som bare venter på brugerne kommer i gang. BIM Equity er parate til at hjælpe :-)


Arkiveret under:Event, Fortællinger, Netværk, Nyheder, Tip og Tricks Tagged: archicad, archifm, arkitekter, artlantis, åbne standarder, BIM, BIM Equity, BIMcollab, BIMcontact, BIMx, bips, ccs, cinema 4d, Cinema4D, drift & vedligehold, erfaringer, Glasshouse, Grasshopper, IFC, iPad, model checker, openBIM, OpenBIM Studio, rendering, revit, Rhino, samarbejde, SIGMA, software, Solibri Model Checker, Twinmotion, udveksling, versioner, visualisering

Gå-hjem-møde for landskabsarkitekter…

$
0
0

Tirsdag d. 08.12.2015 inviterer Danske Landskabsarkitekter i samarbejde med BIM Equity til gå-hjem-møde om BIM for Landskabsarkitekter.

BIM er blevet byggebranchens helt store paradigmeskifte de seneste år, hvilket også giver også god mening: BIM har et stort potentiale til at skabe merværdi på alle byggeprojekter, og for at få det fulde udbytte af BIM kræver det helhedstænkning på to niveauer: For det første skal alle parter samarbejde og koordinere deres input i en fælles BIM-model. For det andet skal alle faser, lige fra skitseprojektet over projektering til drift og vedligehold, tænkes ind fra starten. Resultatet er bedre samarbejde, mere vide om projektet, højere effektivitet og færre fejl.

Skærmbillede 2015-11-05 kl. 11.01.27
Illustration: JUUL | FROST Arkitekter – Frederiks Brygge

BIM som konkurrenceparameter
Aktørerne i byggebranchen har alle – i større eller mindre omfang – taget BIM til sig. Det bliver i stigende grad et krav, at landskabsarkitekter også anvender BIM som en naturlig del af deres arbejde. BIM er ligeså oplagt og værdiskabende for landskabsarkitekter, som det er for byggebranchens øvrige parter. BIM giver landskabsarkitekterne et bedre workflow gennem alle faser, hvilket resulterer i bedre processer, der fører til bedre projekter og bedre økonomi. På projekter, hvor landskabsarkitekturen er en del af et større byggeprojekt, sikrer BIM at landskabsarkitekternes arbejde fra starten bliver tænkt med ind i projektet. Dette øger landskabsarkitekternes indflydelse i projektgruppen og de får alt andet lige lettere ved at argumentere for betydningen af deres bidrag. Derudover er BIM-kompetencer et selvstændigt konkurrenceparameter, som både bygherrer, rådgivere og entreprenører efter­spørger.

Gå-hjem møde – sådan kommer du i gang med BIM
Danske Landskabsarkitekter inviterer i samarbejde med BIM Equity til gå-hjem-møde om BIM for landskabsarkitekter. På gå-hjem-mødet giver Thomas Graabæk, partner og BIM rådgiver, et overblik over, hvordan landskabsarkitekter lettest kommer i gang med BIM, hvilke fordele der er ved BIM og ikke mindst hvordan BIM bliver en naturlig del af landskabsarkitekternes arbejde.

Skærmbillede 2015-11-05 kl. 11.00.20
Illustration: JUUL | FROST Arkitekter – Frederiks Brygge

Det kræver ingen forudgående BIM-kompetencer at deltage i gå-hjem-mødet. Derimod er en interesse for, hvordan BIM styrker landskabsarkitekters arbejde et godt udgangspunkt for at få det optimale udbytte af gå-hjem-mødet.

Tid og sted

BIM for landskabsarkitekter finder sted tirsdag d. 8.december fra kl. 16.00 – 18.00 hos BIM Equity, Strandlodsvej 6, 2300 København S.

Program:

  • 16.00             Hvorfor BIM?
  • 16.15             BIM for landskabsarkitekter
  • 16.45             Cases
  • 17.30             Spørgsmål og svar…
  • 17.50             Afrunding

Det er gratis for medlemmer af Danske Landskabsarkitekter. For ikke medlemmer er prisen 250 kroner. Du kan tilmelde dig med det samme hér >>


Arkiveret under:Event, Netværk, Nyheder, Software Tagged: arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, erfaringer, funktioner, IFC, implementering, landskab, rendering, samarbejde, skitsering, software, terræn

Renovering og IFC på tværs af platforme…

$
0
0

Giver det mening at lave renoverings-projekter i BIM? Jeps! Ofte er der gode effektivitetsforbedringer ved at projektere renovering i BIM, da programmerne kan strukturere tegningerne automatisk efter f.eks. “eksisterende forhold” og “fremtidige forhold”, da modellen ved hvilke objekter der er eksisterende, som skal nedrives eller som er nyeRenoFiltersFour_1

RenoFiltersFour_1

I ARCHICAD styres det hele med den lille palette, “Renovation”, hvor man kan klikke på hvilken status hvert BIM-objekt skal have og neders vælge hvad der skal vises i tegningen eller 3D-modellen. Tips til at arbejde med Renoverings-funktionen i ARCHICAD finder du hér >>

Skærmbillede 2015-11-11 kl. 14.17.37

Så langt så godt, men hvad så når man skal samarbejde med andre parter i byggeprojektet? Ja, så eksporterer man projektet som en IFC-fil, som også kan indeholde renoverings-status (det som i Revit hedder “Phases”).

Som eksempel på dette vil jeg hér vise hvordan det kan se ud, når man eksporterer en model fra ARCHICAD til Revit. Det første tip er, at benytte den seneste version af begge programmer, da der kommer flere features og færre fejl ved hver ny version af BIM-programmerne. Vi bruger i dette eksempel ARCHICAD 19 og Revit 2015.

“The IFC for Autodesk Revit 2015 contains up-to-date improvements on the default IFC import and export capabilities of Revit contributed by Autodesk […]. While this app is not necessary for IFC support, it is recommended that users that depend on the quality of their IFC files download this app”

For at få den bedste overførsel skal man have to add-ins til Revit: ét fra Autodesk og ét fra GRAPHISOFT. Det vil løfte kvaliteten af importen i Revit væsentligt!

En anden pointe er, at man er nødt til at importere modellen ind i Revit, frem for kun at “linke” modellen ind. Årsagen er, at renoverings-status ikke udveksles med link-funktionen, men kun under selve importen, hvor renoverings-status “mappes” fra IFC-egenskaben til Revits Phases.

Hérfra er det bare, at eksportere modellen fra ARCHICAD ved at gemme som IFC 2.x.3. Der er flere forskellige forudindstillede eksport-indstillinger (“Translators”) fra ARCHICAD, men i dette eksempel er det standard-instillingen (“General Translator”), som er benyttet.

Med visningen “Alt synligt” i ARCHICAD, kan man se bygningen og de 3 vinduer. Vinduet til venstre er sat til “eksisterende”, vinduet i midten er sat til “Nedrives” og viduet til højre er sat til – trommehvirvel – “Nyt”:

ARCHICAD - Alt synligt

Kigger man på IFC-filen i Solibri Model Checker, er udfyldningen i det nedrevne vindue ikke med, men hullet er her og de to vinduer som ikke nedriver er også med. Det giver jo meget god mening..

Solibri - Alt synligt

Når modellen importeres i Revit, ser den ligesådan ud, hvor renoverings-status er overført til Revits “Phases”:

Revit - Alt synligt

Skifter man visningen i ARCHICAD til “Eksisterende forhold” ændres modellen og IFC-eksporten:

ARCHICAD - Eksisterende

Solibri Model Checker viser også modellen korrekt, hvor de to vinduer har hver sin staus som “Eksisterende” og “Nedrives”:

Solibri - Eksisterende forhold

I Revit kommer modellen korrekt ind, men det vindue, som skal nedrives er under Revits Phases sat til “Eksisterende”, men med en IFC-egenskab som “To Be Demolished”:

Test - Eksisterende forhold

Sidste test er, at skifte til visningen “Fremtidige forhold” og gemme til IFC en sidste gang:

ARCHICAD - Fremtidige forhold

Solibri Model Checker viser som altid korrekt:Solibri - Fremtidige forhold

Og i Revit er alt præcis som det skal være:

Revit - Fremtidige forhold

Det er altså muligt at udveksle modeller mellem forskellige BIM-platforme via IFC-filer, uden at være ekspert og uden at skulle pille alt for meget med modellerne undervejs. Overførslen er ikke 100% i én model, men man kan sagtens dokumentere både eksisterende og fremtidige forhold med to modeller, hvor egenskaberne på BIM-objekterne bliver overført korrekt. – Det er hele tanken bag OpenBIM!


Arkiveret under:Erfaringer, Software, Tip og Tricks Tagged: archicad, arkitekter, autodesk, åbne standarder, BIM, BIM Equity, eksport, erfaringer, export, funktioner, graphisoft, guide, IFC, import, openBIM, Phases, renovering, revit, samarbejde, software, udveksling

Landskab skal også være BIM…

$
0
0

Der er allerede 24 tilmeldinger til vores gå-hejm-møde for Landskabsarkitekter d. 8. december 2015. – Der bliver fuldt hus!

Men hvorfor er det, at nu også landskab skal belemres med BIM? Kan vi ikke holde fast i mange års traditioner fra BIPS og IKT-bekendtgørelser, hvor landskab og anlæg får lov til at gå fri for krav til samarbejde, mængdeudtræk, koordinering og kvalitetssikring? Er landskabsarkitekter ikke den sidste rigtig kreative del af byggeriet, som kan klare sig med farveblyanter og et bollejern (den dér lineal som tegner cirkler i alle dimensioner)? Kan man overhovedet tegne blomster med en computer?

Skærmbillede 2015-11-05 kl. 11.00.20
Illustration: JUUL | FROST Arkitekter – Frederiks Brygge

De fleste større landskabstegnestuer arbejder i dag digitalt med CAD-sytemer udbygget med plugins, som f.eks. LAND, der giver funktionalitet som minder om 3D-projektering. Mange visualiserer i 3D med bl.a. Sketchup og bygger jordprofiler i Rhino og måske endda Grasshopper. Som del af projekteringen er endeløse mængdeberegninger, der ofte resulterer i Exel-ark med uendelige mange faner i bunden.

Dog er der stadig en vilje til at holde fast i sin faglighed og ikke lade andre aktører trække værktøjer og metoder ned over hovedet på sig. Dette ses i arbejdet med at skabe smukke tegninger gennem en stor bearbejdning af stregtykkelser og -typer, kombinationen af forskellige hatches, efterarbejde i Adobe Illustrator, samt håndskitser og referencefotos som tillæg til de mere tekniske tegninger. Det ses også i, at de tegnestuer, som har været fremme i skoen med at vælge software som f.eks. Civil3D og Revit, i mange tilfælde har valgt det fra igen, da det ikke giver fordele nok til at forsvare det større tidsforbrug på at skabe indhold i programmerne.

Måske ligger hemmeligheden i at benytte BIM som det grundlæggende værktøj, der samler 2D-tegninger, 3D-model, mængder og informationer, men kun i den udstrækning det giver mening. Det er f.eks. næsten altid smart at have en jordprofil, som danne udgangspunkt for snit og jordballance, men måske ikke værd at placere kantsten og taktile fliser i 3D. Nogle gange kan mængdeudtræk være fra skraveringer i plan, hvis det er på den måde, man får størst værdi i forhold til indsatsen. Måske er nøglen at vælge et program, som er fleksibelt nok til at kunne skabe smukke tegninger og samtidig levere den teknisk 3D-model, uden at man skal taste endeløse rækker af tal ind.

En ofte overset værdi af BIM, er at benytte det som en grundlæggende datastruktur, der egner sig rigtig godt til at udveklse data mellem forskellige programmer. Så BIM kan være det der samler 2D-underlag fra landinspektører, de første skitser, eksisterende terræn-profilen skabt fra en lasermålt XYZ-fil, fremtidig forhold som 3D fra Rhino og Grasshopper, diagrammer og referencefotos, samt hele projekteringen, der vil være en mellemting imellem 2D og 3D. Som overbygning kan BIM-projektet fra landskabsarkitekten koordineres med de andre fagrådgiveres BIM-projekter i Solibri Model Checker, hvor også et samlet mængdeudtræk kan foretages og kobles til f.eks. SIGMA til kalkulation og planlægning. Alternativt kan fag-modellerne benyttes til en samlet visualisering, måske i “realtime”, hvor man selv kan bestemme sin vej gennem projektet og undervejs skifte årstid og klokkeslet. Koordinater leveres i 3D til de udførende parters maskiner og tegningerne kan opdateres løbende på iPads i BIMx. – Det er hverken utopi eller science fiction, men teknologi der i dag bliver brugt sporadisk i større byggerier. Det er dog langtfra nødvendigt at gå så langt, for at høste gevinsten af BIM for landskabsarkitekter.

Skærmbillede 2015-11-05 kl. 11.01.27
Illustration: JUUL | FROST Arkitekter – Frederiks Brygge

Jeg håber på at se en masse interesserede landskabsarkitekter til vores gå-hjem-møde og til at diskutere fordele og ulemper ved en teknologi og metode, der presser sig på i faget…


Arkiveret under:Debat, Event, Netværk, Nyheder, Software Tagged: arkitekter, åbne standarder, BIM, BIM Equity, BIMx, BIMx Docs, LAND, landskab, model checker, rendering, revit, Rhino, samarbejde, SIGMA, skitsering, software, Solibri Model Checker, udveksling, visualisering

ArchiCAD 13 og bindingsværk…

$
0
0

Vi har lige haft en arkitekt, der ville opgradere sin ArchiCAD 13 til ARCHICAD 19, p.g.a. problemer med en ny computer. For at sikre sig, at der ikke ville opstå problemer med projekterne, når man migrerer på tværs af 6 software-versioner, testede vi et enkelt projekt før opgraderingen. Skærmbillede 2015-11-27 kl. 11.24.45

Projektet er et smukt bindingsværkshus med stråtag, der i ArchiCAD 13 er modelleret yderst detaljeret med søjler og bjælker som bindingsværk funderet på kampesten.

Skærmbillede 2015-11-27 kl. 11.25.52

Vinduerne er traditionelle “dannebro”-vinduer med tynde sprosser og dørene er med fyldninger. Indvendigt er loftspær modelleret for at kunne åbne til en større rumlighed, hvor der skabes forbindelse mellem etagerne, samt mellem stue og køkken. Hermed får man en helt moderne bolig i en klassisk bygning!

Skærmbillede 2015-11-28 kl. 09.56.37

Stråtaget er modelleret som almindeligt tag og kvistene er taget fra ARCHICAD’s indbyggede bibliotek, da det vil være næsten umuligt at modellere en afrundet kvist med de almindelige redskaber i BIM-programmerne. Kvistene fungerer både godt inde og udefra.

Skærmbillede 2015-11-27 kl. 11.26.56

I ARCHICAD kan man benytte de materialer der kommer med programmet og den danske lokalisering eller også kan man selv bygge sine overflader fra gode fotos. I dette projekt, er løsningen at benytte materialet fra grus, som på afstand ligner stå. – En smart lavpraktisk løsning, der fungerer uden problemer…

De karakteristiske kviste er også en stor del af facadetegningerne. Og netop med gamle, traditionelle bygninger, der det vigtigt, at der er en klar genkendelsesgrad for kunden, da man ellers mister fokus fra projektets løsninger til diskutioner omkring hvorvidt modellen ligner eller ej.

Skærmbillede 2015-11-28 kl. 09.20.53

Ud fra en ARCHICAD-teknisk synsvinkel er det interessant, hvor mange af de grundlæggende funktioner der var til stede i ArchiCAD 13 fra 2009, hvilket gør det muligt at overføre modellen til ARCHICAD 19 uden problemer. Kigger man på planen, er vægge lavet af “Composites” med den typiske slange-skravering for blød isolering, mens søjler og bjælker skærer sig ind i væggen.

Skærmbillede 2015-11-28 kl. 09.24.13

Ved skiftet fra ArchiCAD 13 til ARCHICAD 19 er nok de største fordele for en lille tegnestue på visualiseringsdelen. Med “BIMx” kan man formidle projektet til kunden på en let og tiltalende måde, f.eks. på en iPad. Med den indbyggede “Cinerender”, er det nu muligt, at lave rigtig flotte visualiseringer i ARCHICAD uden ekstra software. Det er blevet lettere at styre overfladerne med “Surface Tool” og ARCHICAD løser mere i detaljetegningerne ved hjælp af prioriterede bygningsmaterialer.

Det er fascinerende at se en klassisk bygning modelleret som BIM-projekt, og det er sundt at blive husket på, at selv om ARCHICAD 19 har fået “pointcloud”-objekter og integration til Rhino, så er det stadig de gode gamle værktøjer, alle de indbyggede objekter og måden man bygger modellerne på, der gør ARCHICAD til ARCHICAD!

Tak til arkitekt Frederik Busch for lån af modellen… 


Arkiveret under:Software Tagged: archicad, arkitekter, BIM, BIM Equity, bindingsværk, dannebro-vinduer, isolering, objekter, software, stråtag, versioner
Viewing all 152 articles
Browse latest View live